Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp. Foto door: Erik

Curaçao staat bekend om zijn vele mooie duiklocaties. Het water van de Caribische Zee is erg helder en de temperatuur is (zelfs zonder wetsuit) aangenaam. Op veel duiklocaties kun je ook prima snorkelen, ideaal wanneer je een vriend of vriendin hebt die niet kan of wil duiken.

Curaçao heeft een aantal zeer bekende plekken om te duiken zoals Mushroom Forest, Superior Producer, Klein Curaçao, East Point en Tugboat. Hiermee vormt Curaçao dan ook een populaire duikbestemming. De aantrekkelijkste duikplekken liggen aan de zuidwestkant van het eiland.

Duikscholen

Er zijn wel 20 verschillende duikscholen aanwezig op het eiland, waardoor je ruim de keuze hebt uit het aanbod. Hieronder een aantal voorbeelden van de duikscholen die zich op het eiland bevinden.

Sun Reef Diving

Duiken vanaf het huisrif van Sun Reef, bij Boka St Michiel, is erg de moeite waard. Sun Reef heeft alle benodigde duikspullen te huur, waardoor je direct vanaf je accommodatie een duik in de zee kunt maken. Indien gewenst (en wanneer je geen PADI hebt ) gaat de vaste duikinstructeur Bas met je mee om het rif te verkennen.

Bij voldoende stroming kun je een mooie driftduik maken, waarbij je halverwege de duik uitkomt op een “dropoff”. Vanaf hier begint een erg mooi rif dat bijna helemaal doorloopt tot aan een klein strand in de Slangenbaai. Dit ligt hemelsbreed nog geen paar honderd meter vanaf Sun Reef.

Ocean Encounters

Ocean Encounters is een wat grotere partij om mee te gaan duiken en zit op verschillende plekken op het eiland, zoals bij het Hyatt en bij Lions Dive. Vanaf o.a. Lions Dive vertrekt een van de zes boten twee keer per dag naar verschillende duikplekken op het eiland. De bestemmingen verschillen per dag afhankelijk van de condities van de zee.

Ocean Encounters gaat professioneel te werk en lijkt de PADI regels strikt na te leven. De duikspullen die je van Ocean Encounters kunt huren zijn nieuw en van goede kwaliteit. Tijdens iedere boottrip is er drinken aanwezig en krijg je op de terugweg een stuk fruit om de heerlijke zeezout smaak te laten verdwijnen.

Twin Divers

Misschien wat minder bekend, maar zeker de moeite waard is Twin Divers. Deze tweeling heeft samen een duikschool waarbij ze natuurlijk PADI cursussen aanbieden, maar ook de unieke dingen zoals een quad duik op unieke duikplekken! 

Duikplekken

Om een idee te krijgen van de mogelijke duikplekken hier enkele opties:

Directors Bay is een gemakkelijke plek voor beginners, waar je erg mooi kunt duiken. Op deze plek is vroeger een speciaal gebied afgezet om te zwemmen. Dit is gedaan zodat koningin Juliana, die liever niet door grote beesten uit de diepte aangevallen wilde worden, toch gewoon in de zee kon zwemmen. Helaas zal je tijdens je duik waarschijnlijk geen grote beesten tegenkomen, aangezien die er al tijden niet gespot zijn (ook niet toen de koningin er nog zwom). Wel is er een mooi rif te vinden.

De Tugboat is een oud sleepbootje dat hier 30 jaar geleden is gezonken. Het ligt op nog geen zeven meter diepte en is volledig begroeid met koraal. Rondom de Tugboat kun je veel verschillende vissen zien, die soms in scholen voorbij komen zwemmen. Een stukje bij het scheepswrak vandaan heb je een grote koraalmuur die tot wel 30 meter de diepte in verdwijnt. Dit is echt een schitterend gezicht. De Tugboat ligt aan de zuidoostkant van Caracasbaai en is bereikbaar per boot maar ook vanaf de kant.

Superior Producer is een pure wrakduik. Het 60 meter lange vrachtschip is in 1977 gezonken voor de kust. Het schip is begroeid met veel koraal. Vanwege de sterke stroming bij het zemmen naar het schip en de diepte (24-30m) is het een advanced duik.

De duikplek Smokeys (dat tussen Spaanse Water en Fuik ligt) is alleen per boot toegankelijk, hierdoor is het rif nog goed intact en een mooie plek om te duiken.

Small Wall, dat inderdaad een kleine rechtopstaande muur onder water is, is een aardige plek om te duiken. Het ligt ten oosten van de ingang van het Spaanse Water.

Playa Kalki, beter bekend als Alice in Wonderland, heeft een van de mooiste en meest dichtbegroeide koraalriffen van Curaçao. De kleine inham ligt in Westpunt, net onder Kura Hulanda Lodge. Playa Kalki is een van de mooiere duikplekken van Curaçao.