Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

Het Christoffel National Park is het bekendste en grootste nationale park van Curaçao. De entree is met 23 Nafl per persoon echter erg fors en eigenlijk alleen de moeite waard als je minimaal een halve maar bij voorkeur een hele dag in het park kunt doorbrengen. In het park zijn diverse routes die je met een auto kunt rijden en een aantal wandelroutes, waaronder een bergbeklimming.

Heb je geen (huur) auto dan gaan er vanaf Willemstad ongeveer om de twee uur bussen naar de ingang van het park. Het park gaat dagelijks open om half 8 en op zondag ben je zelfs al welkom vanaf 6 uur. Het park sluit om 16:00 maar entree is maar tot 14:30 (zondag nog een uurtje eerder).

Autoroutes

De meest populaire en belangrijkste auto routes zijn het zogenaamde plantation north cost route en de mountain route Daarnaast zijn er nog routes die uitsluitend met een georganiseerde tour met een jeep met 4wd aandrijving toegankelijk zijn.

Bij de mountain route verken je de hoger gelegen kant van het nationale park en rijd je rond de christoffelberg Je kunt ook een short-cut nemen om direct naar de voet van de berg te rijden en vanaf daar je beklimming te starten. De route gaat grotendeels door erg groen bos maar er zijn ook delen met veel cactussen en diverse bloemen. De route is 12 km lang en heeft enkele pittige beklimmingen en dalen. De route is met een gewone auto te rijden maar je moet dan wel een ervaren en zelfverzekerde bestuurder zijn. Tijdens de route zijn er diverse parkeerstops zo zijn er meerdere uitzichtpunten waar je o.a. uitkijkt over de kust of over zeer fraai gelegen landhuizen. Een andere stop is die bij de ruines van zorgvliet

De plantation north coast  route is een afwisselende auto route van 9 km lang door het lager gelegen gedeelte van het park. De route heeft een paar klimmetjes maar vraagt een stuk minder van de bestuurder dan het mountain route De natuur is afwisselend bos, cactussen en dorre aarde. Op deze route zie je waarschijnlijk veel leguanen op de weg. Je hebt o.a stops bij diverse viewpoints, irrigatie werken en bij het boka grandi noordkust strand waar de golven heftig op de kust slaan. Een andere interessante stop zijn de grotten, in de ene zie je vleermuizen en de andere minimaal 500 jaar oude rotsschilderingen.

Wandelen op Curaçao

Wil je echt sportief bezig zijn en een mooi uitzicht op de koop toe krijgen dan moet je kiezen voor het mountain trail Tijdens deze route beklim je de 378 meter hoge Christoffelberg. In verband met de warmte moet je zo vroeg mogelijk beginnen en voldoende water mee nemen. De beklimming en afdalingen duren ongeveer twee uur, hierbij komt nog de tijd die je nodig hebt om naar het begin van de beklimming te rijden (mountainroute) of lopen (ongeveer 1 uur).

Geen eigen vervoer maar wel het hoger gelegen gedeelte van het park zien dan is het ongeveer 1,5 uur durende zorgvliet trail een optie (deze is ook te starten vanaf de auto stop op de mountain route) Andere wandelroutes die uitsluitend te combineren zijn met een auto route zijn de Orchid trail en de Sta Cruz rooi trail. Naar het startpunt van deze routes moet je namelijk een aftakking nemen van de mountain route.

In het lager gelegen gedeelte van het park zijn wandelroutes die starten vanaf het visitor center. Zo zijn er twee routes (30min en 40 min) door het bos dat populair is bij hertjes. Vandaar de naam white tailed deer trail. Er zijn hier ook enkele irrigatie werken, helaas trekt dit zeer veel agressieve muggen aan. Loop dit trail niet zonder deet want je zit helemaal onder de muggenbulten.

Je kunt deze route ook combineren met een deel Boka Grandi route naar het Boka Grandi strand in dit geval is de route 90 min. Tot slot is er ook nog een route naar Boka Grandi die niet via het bos gaat. Bij de Boka Grandi routes kom je door desolate natuuur, ook hier is het advies vroeg beginnen en veel water meenemen.