Edith Huntink Geschreven door EdithH.

Voor een reis door Cuba heb je een zogenaamde toeristenkaart nodig. Deze is 30 dagen geldig en te verlengen tot een verblijf van maximaal 60 dagen. Hierna moet je het land verlaten. De toeristenkaart is een los blaadje, zodat ze jouw paspoort niet hoeven te stempelen.

Vaak zit de toeristenkaart al bij het vliegticket inbegrepen, maar indien je hier niet zeker van bent is het verstandig om de luchtvaartmaatschappij te contacteren. Koop je bijvoorbeeld een pakketreis van vlucht en all-inclusive hotel naar Varadero, dan zit de toeristenkaart hier doorgaans bij in en krijg je deze thuisgestuurd. Maar koop je een losse vlucht naar Havana met een lijndienstvlucht zoals KLM, dan moet je zelf nog een toeristenkaart regelen.

Let goed op dat je ook tijdens je reis deze kaart niet kwijtraakt. Niet hem eventueel vast in je paspoort.

De toeristenkaart moet je regelmatig laten zien als je wilt inchecken bij hotels of casas particulares, hij moet daarom ook gestempeld zijn door de douane van het vliegveld.

Voor Nederlanders

Je hebt voor Cuba geen visum nodig maar een zogenaamde toeristenkaart. Je hebt een paspoort nodig dat nog minimaal twee maanden na uitreisdatum geldig is. De toeristenkaart kost € 22,- per persoon. Je kunt hem zelf aanvragen bij het consulaat van Cuba in Rotterdam.

Consulaat van Cuba

Groot Handelsgebouw Conradstraat 18 (ingang E, 7e etage) 3013 AP Rotterdam

Het consulaat is op werkdagen open van 9.00 tot 13.00 uur en je kunt op de afgifte wachten. Wanneer je zelf naar het consulaat gaat, controleer dan van tevoren of ze open zijn (010-2067333). Op hun eigen feestdagen zijn ze ook gesloten. Voor het aanvragen van het visum heb je geen pasfoto's of visumformulieren nodig, alleen maar een paspoort en kopie van je vliegticket. Je kunt de aanvraag ook laten doen door een visumburo. Dit is duurder maar scheelt je een reis naar Rotterdam en een vrije dag opnemen. Het is mogelijk een toeristenkaart te kopen voor andere personen maar dit kost € 25,-.

Meer informatie is hier te vinden op www.cubadiplomatica.cu.   

Voor Belgen

De toeristenkaart kost ook in België € 22,- per persoon. Je kunt hem zelf aanvragen bij het Cubaanse consulaat in Brussel op vertoon van paspoort, kopie van vliegticket en ingevuld aanvraagformulier.

Consulaat van de Republiek Cuba
Ave. Brugmann 80 1190 Forest, Brussel België Telefoon: (+32)(0)2.343.00.20 of (+32)(0)2.343.71.46

Het consulaat is op werkdagen open van 9.30 tot 12.30 uur en je kunt op de afgifte wachten.

Meer informatie vind je hier in deze pdf

Verlengen toeristenkaart

Je toeristenkaart is 30 dagen geldig. Wil je langer blijven dan moet je de toeristenkaart verlengen. Deze kan eenmalig met 30 dagen verlengd worden bij het immigratiekantoor in elke provinciestad. Let op: meestal kun je deze pas verlengen zo'n 5 dagen voordat je toeristenkaart verloopt. Voordat je naar een immigratiekantoor gaat moet je bij een Banco de Credito y Comercio voor 25 CUC aan zegels kopen. En vergeet niet je ticket mee te nemen dat bewijst dat je het land gaat verlaten en een bewijs dat je in een hotel verblijft – of neem bijvoorbeeld de eigenaar van je casa particular mee naar het immigratiekantoor, om je te helpen en uit te leggen dat je bij hem/haar verblijft.

Verleng bij voorkeur in een provinciestad, aangezien het in Havana heel tijdrovend is. Deze procedure gaat op zijn Cubaans en kost dus tijd. Sta in Havana zeker voor 11.00 uur in de (lange) rij. Vraag na waar het immigratiebureau zit en vertrouw niet op je Lonely Planet, want de kantoortjes verhuizen regelmatig! In provinciestadjes moet je opletten op de openingsdagen want ze zijn niet altijd vijf dagen per week open en denk ook aan de feestdagen. Soms moet je de volgende dag terug komen om je kaart op te halen. Plan dus op tijd je verlenging want het heeft soms wat voeten in de aarde.

Verzekering voor medische kosten

Naast een toeristenkaart dien je ook voldoende verzekerd te zijn voor medische kosten. Naast je Nederlandse ziektekostenverzekering is het van belang dat je over een reisverzekering met werelddekking beschikt die deze kosten dekt. Zorg ervoor dat je bij aankomst op Cuba kunt aantonen dat je voor zowel de reis- als de ziektekostenverzekering over een polis beschikt in Nederland/België. Hiervoor dien je een geldig bewijs mee te nemen zoals een verzekeringspas of polisblad. Hier wordt namelijk nog wel eens naar gevraagd, en als je deze niet kunt tonen moet je verplicht ter plekke een (dure) Cubaanse medische verzekering afsluiten. Verzekeraars in Nederland en België kunnen op verzoek gemakkelijk zo’n verklaring voor je maken in het Engels.

Vertrekbelasting afgeschaft

Tot 1 mei 2015 moest er 25 CUC per persoon aan vertrekbelasting betaald worden op de luchthaven, bij het verlaten van Cuba. Deze regel is inmiddels afgeschaft en reizigers hoeven er op dit moment dus geen rekening meer mee te houden.