bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: bolletjeom

Ligging en landschap

Cuba ligt bij Midden- Amerika in de buurt van de Bahamas en Jamaica, in het het Caraibische gebied en grenst aan zowel de Atlantische Oceaan als de Caraïbische Zee.  De hoofdstad van Cuba is sinds 1553 Havana. Hiervoor was de hoofdstad Santiago de Cuba.  

Cuba staat bekend om haar groene landschap, stranden  palmbomen. Ook heeft het land enkele bergen.  Daarnaast vindt je er veel plantages waar onder andere suikerriet (bekend van de rum!), koffie en tabak worden verbouwd.

Veel mensen denken dat Cuba heel veel strand heeft maar dat valt tegen. Een groot deel van de kustlijn is rotsachtig. Er zijn nog steeds voldoende mooie stukjes strand te vinden maar het is dus niet zo dat als je aan de kust zit dat je dan ook naar een strand kunt. Wel kun je vrijwel overal mooi snorkelen en duiken. Cuba heeft veel mooie koraalriffen.

Bevolking

Cuba telt ongeveer 11,2 miljoen inwoners. De meeste mensen wonen in en rondom Havana, de hoofdstad. De bevolking is overwegend katholiek. Van de oorspronkelijke bevolking, Indianen, is er niemand meer over. Tegenwoordig wonen vooral Afro-Cubanen en mensen met een Spaanse afkomst in Cuba.

De mensen staan er bekend om dat zij een open houding hebben naar toersiten. De lokale mannen kunnen echter geen gesprek voeren met een vrouw zonder complimentjes te geven. Dit kan vervelend overkomen maar het hoort er gewoon bij. Hoe zakelijk de bespreking ook is het hoort om een vrouw een compliment te maken. Geniet er dus maar van.

Taal

De officiële taal in Cuba is Spaans. Ga niet aan jezelf twijfelen als je er niets van verstaat terwijl je denkt Spaans te spreken. In Cuba worden veel woorden aan elkaar geplakt en belangrijke letters in geslikt.
Per streek zitten er natuurlijk ook nog verschillen in. Vooral de letter S verdwijnt vaak.


Ook in Cuba zijn een heel aantal woorden die anders gebruikt worden dan in andere spaanstalige landen. Laat je niet ontmoedigen en vraag of ze langzaam willen praten tegen je. Wanneer iemand zegt dat je zijn "nina" bent dan bedoelt hij "mijn vriendinnetje" en niet "mijn kind". Overigens noemt iedereen elkaar "schatje". Dingen zoals tegen personeel in een restaurant: "schatje, breng me eens een kopje koffie". De vrucht Papaya bestellen zal heel veel gelach ontlokken. Noem het beter Fruta de bomba. Want als je zegt: "ik wil Papaya" dan zeg je eigenlijk in straattaal dat je een meisje wilt om sex mee te hebben.


Omdat het opleidings niveau zo hoog is in Cuba spreken veel mensen Engels. Met name de mensen die in de toeristenindustrie werken. Er zijn in die branche ook mensen die goed duits spreken.