Edith Huntink Geschreven door EdithH. Foto door: Erik

  • Voor slechts € 67.17 naar Havana Nu boeken

Havana is de hoofdstad van Cuba, met rond de 1 miljoen inwoners. Het is een stad vol karakter, met veel mooie oude gebouwen, klassieke auto's en een vriendelijke bevolking. De stad ligt aan de kust en is opgedeeld in verschillende wijken. De meeste toeristen beginnen hun reis door Cuba in Havana en wie aankomt in de stad wordt meteen ondergedompeld in het typische Cubaanse beeld van ronkende oldtimers, muziek op straat en ‘joie de vivre’.

Bezienswaardigheden Havana

De hoofdstad van Cuba barst uit zijn voegen van de interessante bezienswaardigheden. Vooral de wijk Havana Vieja kent veel prachtige koloniale gebouwen en sfeervolle pleinen. De meeste reizigers beginnen hun reis in Havana en je kunt je hier prima twee of drie dagen vermaken. Sommige mensen vinden Havana nogal druk en chaotisch. Maar wie de tijd neemt om door de kleine steegjes te dwalen en hier het échte lokale leven te aanschouwen, heeft een mooie kennismaking met het land Cuba.

De wijken van Havana

De meest charismatische wijk is Havana Vieja, met zijn plaza’s, gerestaureerde gebouwen en keur aan restaurants en bars. Het is de wijk die voor toeristen het meest interessant is. Havana Vieja wordt begrensd door de zee in het noorden, de haven in het oosten en de boulevard Prado met het Capitolio in het westen. Aan de andere kant van het Capitolio ligt de wijk Centro, een woonwijk die rauwer en puurder is, armer ook. Hier wonen de Habaneros, buiten het bereik van de gerestaureerde straten van Havana Vieja. Centro wordt aan de noordkant begrensd door de zee met de boulevard Malecón. Naast Centro ligt de wijk Vedado, een wat nieuwere wijk met ruimere straten en meer groen. Als je vervolgens over de brug bij de Río Almendares gaat, kom je in de wijk Miramar. Dit is de meest luxueuze wijk van Havana, waar de rijke Cubanen zoals filmsterren en muzikanten in villa’s wonen en waar menig ambassade gevestigd is. 

Wandeling door Havana Vieja

De eerste plek om te beginnen met het verkennen van Havana is het oude centrum Havana Vieja, met zijn prachtige gebouwen en vele pleinen. Begin je wandeling bij Parque Central waar honkbalfans samen komen om hun passie voor de verschillende teams te bespreken met elkaar. Rond dit park liggen een paar grote en oude hotels met flink wat historie en mooie gevels. Loop daarna richting El Capitolio.

Parque Central en El Capitolio

El Capitolio Nacional was voor 1959 het Congresgebouw. Het is in 1929 in opdracht van dictator Machado gebouwd naar het voorbeeld van het Capitool in Washington, VS. Het Capitolio is echter hoger. Nu is er de Cubaanse Academie voor wetenschap en technologie gevestigd. In principe kan het Capitolio bezocht worden, maar anno 2016 is deze al zo’n drie jaar gesloten voor renovatie. Het is onduidelijk wanneer het Capitolio zijn deuren weer opent voor bezoekers. Als je er wel in kan, vind je in de centrale hal één van de grootste beelden onder een dak ter wereld en er ligt een diamant in de vloer. De rest van het gebouw is uitzonderlijk rijk versierd zeker als je bedenkt dat dit gedaan is in een tijdperk dat in de rest van de wereld dit vakmanschap aan het uitsterven was. Met een beetje geluk mag je ook de raadzaal betreden.

Museo de Bellas Artes

Wanneer je weer terug loopt richting Parque Central dan zie je een brede laan met beelden op palen. Hier zit het Museo de Bellas Artes. Tenminste een deel ervan, want het is verdeeld over twee gebouwen. In het gebouw bij Parque Central is de buitenlandse kunst van verschillende periodes te zien. Het gebouw met Cubaanse kunst ligt drie blokken verderop richting Museo de la Revolución (Calle Trocadero tussen Calle Zuleta y Monserrate; het is het grote grijze gebouw). Beide musea zijn een bezoek meer dan waard als je ook maar een beetje interesse hebt in kunst. Entreeprijs voor één gebouw is 5 CUC, voor twee gebouwen 8 CUC. Het kaartje voor twee gebouwen is op verschillende dagen te gebruiken. Openingstijden: donderdag t/m maandag 10-17 uur.

Museo de la Revolución

Het Museo de la Revolución is zelf ook zeker een bezoek waard. Dit is het beroemdste museum van de stad, gevestigd in het voormalig presidentieel paleis, waar de opstandelingen in 1957 een poging deden dictator Batista te vermoorden. Nu is de geschiedenis van de revolutie er te zien. Natuurlijk is het museum nogal propagandistisch, maar het heeft je wel een kijkje in hoe de geschiedenis aan de Cubaanse bevolking wordt verteld en geleerd op school. Buiten het museum vind je een aantal jeeps, een vliegtuig en een tank, die ook bij de expositie horen. Entree tot het museum kost 8 CUC. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur. Vlakbij het Museo de la Revolución staat ook nog het jacht Granma in een glazen opstelling; dit is de boot waarmee Fidel Castro en zijn medestrijders vanuit Mexico naar Cuba voeren om de overwinning van de revolutie te starten. 

Calle Obispo

Vanaf Parque Central kun je zo de voetgangersstraat Obispo in lopen. Op de hoek zit bar El Floridita, waar Ernest Hemingway zijn daiquiri’s dronk. Calle Obispo is dé winkelstraat van Havana! Dit geeft je gelijk een goede blik op de situatie waarin het land zit. De winkels lijken wel een eeuw oud en de producten die er te koop zijn stellen ook niet veel voor. Toch is dit erg luxe voor de gemiddelde Cubaan. Langzaamaan komen er wel meer en meer ‘westerse’ winkels bij, zoals bijvoorbeeld een parfumerie, opticien en winkels met sportschoenen en kinderspeelgoed. In Calle Obispo zitten ook een paar mooie gebouwen. Loop zeker even binnen bij Hotel Ambos Mundos.

De vier plaza’s van Havana Vieja

Eenmaal in het hartje van het oude centrum Havana Vieja loop je een rondje langs de vier belangrijkste pleinen. Plaza Vieja, misschien wel het mooiste gerestaureerde plein waar vaak moderne kunststukken te vinden zijn. Plaza San Fransisco de Asís, met zijn mooie fontein waar net getrouwde stelletjes vaak een fotoreportage houden. Plaza de Armas, met een dagelijkse boekenmarkt waar je socialistische titels en gedrukte filmposters kunt kopen. En Plaza de la Catedral, waar je met wat geluk een kijkje kunt nemen in de kathedraal.

Op Plaza Vieja vind je op de hoek het gebouw Cámara Oscura, waarin je met een lift omhoog kan. Hier kan je vervolgens door een soort van grote bol kijken die uitkomt op een lens waarmee je de omgeving zeer goed kan bekijken. De gids van het gebouw kan ook inzoomen en ronddraaien vanaf boven op het gebouw. Vanaf het dak van het gebouw zelf heb je een mooi uitzicht over de daken van Havana Vieja, met El Capitolio aan de horizon.

Op Plaza de Armas vind je buiten de dagelijkse boekenmarkt ook een bijzondere straat: de enige straat met houten klinkers in Havana.

Wanneer je op Plaza de la Catedral staat met je gezicht naar de kerk toe dan zie je links een straatje. In dit steegje zit één van de favoriete bars van Ernest Hemingway: Bodeguita del Medio. Ook bij toeristen is de plek geliefd; dit heeft helaas wel als effect dat een mojito er 4 CUC kost. Wie een drankje neemt bij Bodeguita del Medio mag zijn naam op de muur schrijven, iets wat duizenden voorgangers al hebben gedaan; er is geen kaal stukje muur meer te vinden.

Fortaleza de San Carlos de la Cabaña en El Castillo de Real Fuerza

Verlaat het oude centrum door Plaza de Armas richting het water. Je ziet aan de overkant het grootste fort van Midden-Amerika: El Morro. Aan de kant van het oude centrum kom je ook nog langs een aantal forten waaronder El Castillo de Real Fuerza.

Een bezoek aan het fort El Morro is een aanrader aan het begin van de avond. Overdag is het hier vaak druk, net als na 20 uur omdat mensen dan komen voor het ceremoniële afschieten van het kanon. Wanneer je voor 18 uur naar binnen gaat betaal je 3 CUC minder en heb je het hele terrein een paar uur bijna voor jezelf. Er zit een zeer uitgebreid museum in de gebouwen. Je kunt de werkplek van Che Guevara bekijken en de zonsondergang over de stad is ook de moeite waard. In El Morro zitten twee restaurantjes voor het geval je wilt blijven tot ‘El cañonazo de las 9’. Elke avond om klokslag 9 uur wordt er een kanon afgeschoten vanaf het Morro-fort. Een eeuwenoude traditie met mannen in Spaans koloniale kostuums. Ga niet pal naast het kanon staan of stop je vingers in je oren! De knal is echt heel hard.

Het is gezellig en levendig bij het fort. Er komen veel Cubanen op af en er is regelmatig live muziek. Entree: 5 CUC overdag en 8 CUC ’s avonds (vanaf 18 uur). Vervoer naar het fort: je kunt een taxi nemen om aan de overkant van het water te komen. Je kunt ook met de kleine ferry. Die kost bijna niets. Zeker overdag is dit leuk. Je staat in een klap in een andere wereld. Er rijden bijna geen auto's en het is stil. Het lijkt wel of je in een dorpje staat. Je moet dan wel nog flink een heuvel op lopen naar het fort. Wanneer het donker is kun je beter niet de ferry nemen; er is namelijk nauwelijks verlichting op de route.

Bezienswaardigheden in de andere wijken van Havana

Beperk je zeker niet alleen tot Havana Vieja, want dit is misschien het mooist gerestaureerde deel van de stad, maar de ziel van Havana vind je eerder op andere plekken die wat minder opgepoetst zijn. Er zijn verschillende manieren om de andere wijken van Havana te verkennen.

Er verzamelt zich altijd een flinke hoeveelheid goed gerestaureerde klassieke auto's en mooie koetsen voor het Capitolio. Je kunt met een van deze auto’s een rondrit door de andere wijken van Havana maken. Er staan altijd mannetjes klaar om je een rit aan te bieden; onderhandel zeker even over de prijs! Er wordt 40CUC per uur gevraagd, maar deze prijs kan heus nog wat zakken. Spreek af welke route je gaat rijden en pas de rit aan naar je eigen wensen.

Vanaf het Parque Central is het ook mogelijk om de toeristische hop-on-hop-off bus door Havana te pakken. Een kaartje voor de hop-on-hop-off bus kost 5 CUC per persoon en is de hele dag geldig. Er rijden er meerdere per dag, ongeveer elk uur, dus je kunt onderweg uitstappen en met een volgende bus weer doorrijden. Let er wel op dat deze toeristenbus niet altijd op tijd rijdt, zeker niet in het laagseizoen.

Plaza de la Revolución

Een van de beroemdste bezienswaardigheden buiten het oude centrum is de Plaza de la Revolución. Op dit gigantische plein hield Fidel Castro zijn beroemde toespraken, die soms vele uren konden duren en waar honderdduizenden toehoorders op af kwamen. Aan de rand van het plein vind je een gigantische toren met het standbeeld van José Martí (je kunt binnen naar de top) en tevens een tweetal gebouwen met daarop de portretten van Che Guevara en Camilo Cienfuegos – nee, die man met die baard is niet Fidel Castro, zoals veel toeristen denken. De Plaza de la Revolución is een stop op de route van de hop-on-hop-off bus en ook de stadsritten per oldtimertaxi komen hier altijd langs.

Begraafplaats Cristóbal Colón

Een andere tip is het bezoek van de Necrópolis Cristóbal Colón. Dit is een gigantische begraafplaats in het midden van de stad, met naar verluid 1 miljoen graven. De begraafplaats is zo groot, dat je hem het beste per auto kunt bezoeken; bijvoorbeeld tijdens je stadstour met een oldtimertaxi of gewoon per taxi. Ook de hop-on-hop-off bus maakt hier een stop. Entree tot de begraafplaats kost 5 CUC per persoon.

De Malecón en Hotel Nacional

De boulevard de Malecón is ook een bezoek waard. Deze boulevard langs zee is zo’n zeven kilometer lang en loopt helemaal van Havana Vieja langs de wijken Centro en Vedado tot in Miramar. De hop-on-hop-off bus rijdt kilometerslang over de Malecón. Aan de Malecón ligt het Hotel Nacional, vooral beroemd ten tijde van de maffia in de jaren ’50. Het is nog steeds een van de statigste hotels in Cuba. Het hotel kun je ook als niet-gast bezoeken en het is de moeite om een wandeling te maken door de tuinen, met een mooi uitzicht over de Malecón. Je kunt bij de tuinbars ook een mojito van 5 CUC bestellen om even in stijl te genieten.

IJsje halen bij Coppelia

In de wijk Vedado vind je aan Avenida 23 de beroemde ijswinkel Coppelia, een staatsgerund etablissement dat eruit ziet als een soort gigantische betonnen ufo. Cubanen staan gerust meer dan een uur in de rij om een ijsje te halen, die ze afrekenen in enkele lokale Cubaanse pesos. Er is een tweede ingang voor toeristen, waar je een stuk sneller geholpen wordt en afrekent in CUC. Het is leuk om te zien hoe hele Cubaanse families genieten van grote coupes met ijs in het restaurant van de ijswinkel.

Eten en drinken

Cuba staat niet bepaald bekend om zijn culinaire traditie; er wordt vooral veel rijst met bonen gegeten en qua hoofdgerecht heb je vaak slechts keus uit varkensvlees, kip, vis of zeevruchten. Gelukkig komen er de laatste jaren meer en meer privégerunde restaurants oftewel ‘paladares’ bij. Elk jaar is Havana weer een paar goede nieuw adressen rijker. Vooral in de wijken Vedado en Miramar vind je veel goede restaurants, maar voor de gemiddelde toerist liggen die wel een beetje uit de route. Gelukkig kun je in Havana Vieja ook veel goede restaurants vinden om te lunchen of dineren.

Paladar Doña Eutimia 

Een van de oudste paladeres in Havana en nog steeds een heel goed adres voor lekker eten. De kaart bestaat uit traditionele Cubaanse gerechten die met veel zorg worden klaargemaakt. Een aanrader is de ‘ropa vieja’, wat letterlijk ‘oude kleren’ betekent en een gerecht is van langzaam gegaard varkensvlees dat op je bord uit elkaar valt van malsheid. Paladar Doña Eutimia is erg populair en zit avond aan avond vol; het is dan ook aan te raden een tafel te reserveren. Je vind het restaurant in een zijsteegje van de Plaza de la Catedral. Een maaltijd kost tussen de 6-10 CUC.

Las Minas 

Gelegen direct aan de Plaza de Armas, met een terras waar je heerlijk mensen kunt kijken. Het eten is van iets mindere kwaliteit dan bij Doña Eutimia, maar alsnog prima en vooral de lokatie maakt veel goed. Ook hier staan voornamelijk typische Cubaanse gerechten op de kaart, zoals varkensvlees en kip met salade en rijst. Vaak is er ook een bandje dat live muziek speelt. Een maaltijd kost rond de 8-12 CUC.

Cerveceria Factoria Plaza Vieja 

Misschien wel het gezelligste terras van heel Havana Vieja. Op Plaza Vieja vind je deze bierbrouwerij, waar je verschillende huisgebrouwen bieren kunt krijgen van lichtblond tot heel donker. Je kunt ook een eigen tafeltap bestellen van ruim een meter hoog. Bij de Cerveceria kun je ook lekkere borrelsnacks en maaltijden krijgen. Ook hier wordt vaak muziek gespeeld.

Bodeguita del Medio 

Deze bar is beroemd geworden door Ernest Hemingway en de meeste toeristen komen er om een mojito te drinken. Maar je kunt er ook eten! Wederom standaard Cubaanse gerechten, met natuurlijk een lekkere cocktail erbij. Je komt in het restaurant door het kleine gangetje links van de drukke bar te nemen.

In Calle Mercaderes vind je nog veel meer (vooral toeristische) restaurants waar je ’s avonds terecht kunt voor een maaltijd. Een tip: vraag altijd om de menukaart voordat je gaat zitten en wat bestelt. De restaurants in Havana Vieja hebben er een handje van teveel geld te rekenen aan toeristen, zeker als deze de kaart niet hebben gezien. Zorg dat je weet hoeveel het gerecht of drankje kost dat je bestelt, zodat je niet onaangenaam wordt verrast als je de rekening te zien krijgt.

Terrassen en bars voor een drankje

Koffiestops en mojitobreaks kan je doen op ieder willekeurig plein in Havana Vieja, want overal staan terrassen opgesteld. Voor een mooi uitzicht over de stad drink je een mojito op het dakterras van Hotel Ambos Mundos in Calle Obispo; dit is het hotel waar Ernest Hemingway woonde.

In Calle Obispo vind je een boel bars die ’s avonds buzzen van de gezelligheid, zoals bijvoorbeeld Lluvia de Oro of Cafe Paris. In deze bars speelt elke avond een live muziekband, worden het bier en de cocktails rijkelijk geschonken en het zijn bars met een gemengde doelgroep, waar ook Cubanen komen.

Uitgaan in Havana

Buiten de barretjes die je in Havana Vieja vindt, zijn er nog meer plekken waar je ’s avonds het vertier kunt opzoeken. Populair zijn de Casas de la Música, waarvan Havana er twee heeft: een in Centro en een in Miramar. Hier spelen de grootste namen uit de Cubaanse muziekwereld. De entreeprijs is afhankelijk van wie er die avond optreedt en ligt tussen de 10 en 30 CUC.

Verder liggen er in de wijk Vedado verschillende nachtclubs, waar de Cubanen zelf graag uitgaan. Een populaire optie is El Gato Tuerto. Een nieuwe verschijning in het Cubaanse uitgaanscircuit is Fábrica de Arte; gevestigd in een voormalige fabriek vind je hier een kunstgalerie, restaurant (El Cocinero) en nachtclub ineen. Het is een plek waar jonge en hippe Cubanen graag uitgaan, en de prijzen zijn van dusdanige aard dat het betaalbaar is voor zowel rijke Cubanen als toeristen. De Fábrica de Arte is elke donderdag- t/m zondagavond geopend als nachtclub.

Accommodatie in Havana

Ook in Havana kun je kiezen uit twee soorten accommodatie: in staatsgerunde hotels of in privégerunde casas particulares. Rondom Parque Central liggen een aantal populaire staatshotels, onder andere van keten Iberostar en het Hotel Inglaterra. Ook aan de Malecón liggen verschillende grote hotels. Het duurste hotel van Havana is het Hotel Nacional, waar je in de voetsporen stapt van de rijke geschiedenis. De prijs van een kamer begint bij $200 en loopt tot ruim $500.

In Havana Vieja vind je ook staatshotels. Deze zijn vaak gesitueerd in mooie oude gerestaureerde gebouwen. Vooral de hotels van de Cubaanse keten Habaguanex zijn de moeite, omdat die bijna stuk stuk voor stuk in sfeervolle panden zijn gevestigd. Bijvoorbeeld Hotel Ambos Mundos, Hotel Florida en Hotel Beltran Santa Cruz. Houd er rekening mee dat een kamer in een hotel in Havana minimaal rond de $100-$120 per nacht kost.

Casas particulares vind je verspreid door heel Havana. Je herkent ze aan een wit plaatje met blauw teken erop in de vorm van een soort omgekeerd anker. In Havana Vieja zijn de casas particulares vaak gevestigd in oude gebouwen, met hoge plafons en statige meubels. Sommige casas particulares hebben een dakterras of een balkon met zicht op straat. Zo krijg je nog wat mee van de rumoer van het straatleven in Havana. De keerzijde is dat het soms erg gehorig kan zijn in de panden in Havana Vieja; zo hoor je bijvoorbeeld soms de broodverkoper die ’s ochtends al ratelend door de straat komt, of de stereo van de buren op luid volume. Pak daarom voor de zekerheid wat oordopjes in voor een goede nachtrust. Een kamer in een casa particular in Havana kost rond de $30-$45 per nacht.

Vervoer in Havana

Het busstation van maatschappij Viazul ligt nogal onhandig, in de wijk Nuevo Vedado buiten het toeristische centrum. Een taxi van Havana Vieja naar het station van Viazul kost tussen de 5 en 8 CUC. Hier vertrekken bussen naar vrijwel elke plaats in Cuba, zowel naar Las Terrazas en Viñales in het westen als Trinidad, Varadero, Camagüey en Santiago de Cuba in het oosten.

Havana heeft een internationale luchthaven, José Martí International Airport. Hiervandaan vertrekken vluchten naar Europa, Noord-Amerika en Midden- en Zuid-Amerika. Maar er is ook een terminal met binnenlandse vluchten. Let op, want sommige binnenlandse vluchten vertrekken van een andere luchthaven net buiten Havana: Playa Baracoa Airport ligt zo’n 25 kilometer naar het westen en airline Aerogaviota maakt gebruik van dit vliegveld voor vluchten. Zorg dat je naar het juiste vliegveld gaat als je een binnenlandse vlucht neemt vanuit Havana!

Wie Havana op een voordelige manier wil verkennen, kan bij Parque Central de T1 hop-on-hop-off bus nemen. Zie ook de beschrijving bij Parque Central hierboven.

Toeristische informatie in Havana

Wie op zoek is naar toeristische informatie, kan terecht bij het kantoor van Infotur in Havana Vieja. Er zit er eentje op de hoek van Calle Obispo en Calle San Ignacio, en er is een tweede kantoor op Calle Obispo tussen Bernaza en Villegas. Houd er rekening mee dat er meestal een rij is met toeristen die info willen, en het dus soms wel ruim een half uur kan duren voordat je aan de beurt bent.

Geld wisselen in Havana

Er zijn banken te vinden met een pinautomaat, maar die accepteert alleen internationale VISA creditcards, en géén Nederlandse bankpassen of andere creditcards. Er zijn in Havana Vieja twee CADECA’s, waar je contante euro’s kunt omwisselen naar CUC. Een zit in Calle Obispo #257, de andere op Calle Lamparilla #4 op de hoek met Oficios. Deze laatste heeft vaak geen apparaatje beschikbaar om met een Mastercard creditcard aan de balie geld op te nemen; hiervoor kun je beter naar het kantoor op Calle Obispo gaan.

Internet in Havana

Het staatstelecomkantoor van Etecsa zit in Havana Vieja in Calle Obispo #351, op de hoek met Calle Habana. Hier kun je gebruik maken van de computers om online te gaan. Ook kun je binnen kraskaarten kopen die je nodig hebt om gebruik te maken van het internet, zowel op de vaste computers als op de wifispot. De kaarten kosten 2 CUC per uur. Er zijn in Havana Vieja geen openbare wifi-spots te vinden, maar je kunt wel online bij een aantal hotels. Bijvoorbeeld bij het luxe Hotel Ambos Mundos en Hotel Armadores de Santander. Kan niet missen, want je ziet vanzelf enkele Cubanen buiten rondhangen met hun smartphones. Zoek je een openbare wifi-spot, dan is de dichtstbijzijnde te vinden in Havana Vedado, op het gedeelte van Calle 23 dat La Rampa wordt genoemd, tussen de Malecón en Cine Yara in.