Weten wat de status in een land, voor je vlucht of je reis is omtrend het Coronavirus, lees dan hier verder.

Gevaren en irriaties in Cuba

Cuba is een relatief veilig land zeker vergeleken met de rest van de regio. Er staan zware straffen op alle vormen van criminaliteit en drugsproblemen kent het land nauwelijks. Toch kan het een goed idee zijn om gebruik te maken van een moneybelt onder je kleding, of van kluizen in de hotels voor waardevolle spullen. Omdat je niet kunt pinnen in Cuba heb je relatief veel geld op je en dat is iets wat mensen met minder goede bedoelingen ook weten. Diefstal is overigens meestal uit je kamer, hoewel dat echt maar weinig voorkomt. Straatrovers zijn er wel, net als in iedere grote stad moet je alert zijn in Havana, Camagüey en in Santiago de Cuba. Laat sieraden die waarde voor je hebben af en pas op met je tas.

Tel je wisselgeld goed na

Iets wat veel gebeurt in de toeristische gebieden in Cuba, is dat je wordt belazerd met je wisselgeld. Dit vindt plaats in bijvoorbeeld de CADECA, het geldwisselkantoor, waar de baliemedewerker beweert minder euro’s van je te hebben gekregen dan je daadwerkelijk gaf, of te weinig CUC teruggeeft. Tel altijd je briefjes uit voordat je ze overhandigd, en tel ze ook weer na als je ze terugkrijgt. Verder gebeurt het in toeristische restaurants nogal eens dat er mysterieuze bestellingen op je bon verschijnen, van dingen die je niet hebt besteld. Vraag altijd om de menukaart als je eten of drinken bestelt zodat je weet hoeveel dingen kosten, en kijk de rekening na als deze aan het einde wordt gebracht. Meestal is het al voldoende om ze even vriendelijk te wijzen op de ‘fout’, en dan wordt deze snel hersteld.

Jineteros

Op straat zal je veel aangesproken worden door zogenaamde ‘jineteros’, die allerlei (meestal niet legale) zaken met toeristen doen om dollars te verdienen: geld wisselen, rum of sigaren verkopen (om problemen te voorkomen kun je die beter op officiële plekken kopen) enz. Het kan soms vervelend en vermoeiend zijn maar beleefd blijven zal er eerder voor zorgen dat ze je met rust laten dan keihard negeren of onbeleefd zijn. Ze beginnen vaak met de vraag "where are you from?" en als jij dan Nederland zegt beginnen ze over voetbal, Amsterdam en erna over hun eigen praktijken. De Lonely Planet heeft dan ook als tip om een onbekend land als antwoord te geven (bv. Irak).

Sekstoerisme

Veel jineteros (zowel mannelijke als vrouwelijke) zijn op zoek naar een buitenlandse ‘vakantieliefde’  - sekstoerisme komt helaas veel voor op het eiland. Als ze doorhebben dat ze niets aan je kunnen verdienen of dat je niet geïnteresseerd bent, laten ze je meestal wel met rust. Wees er alert op dat mensen die uit zichzelf op jou als toerist afkomen, vaak iets meer willen. Het lijkt vaak onschuldig, vragen om een vuurtje of een uitnodiging voor een drankje (dat jij natuurlijk betaalt), maar wees hier toch voorzichtig mee, het kan gebeuren dat er ineens oneerbare voorstellen gedaan worden.

De dames die werkzaam zijn in deze ‘industrie’ zijn wel anders dan in de rest van de wereld. Ze zijn niet van het werk afhankelijk om een drugsverslaving te betalen of om hun pooier mee af te lossen. Het zijn gewone (hoog opgeleide) dames die extra geld nodig hebben voor hun gezin of jonge meisjes die graag naar clubs en restaurants gaan die ze zelf niet kunnen betalen.

Geschreven door Edith Huntink op 31 May 2016 11:23.

  1. RalphTacken 08 May 2010 11:50

    Ik vond een tip in de LP wel handig, zeg gewoon dat je uit Groenland ofzo komt. Meestal beginnen ze met de vraag waar je vandaag komt en als je Nederland zegt dan hebben ze wat om op voort te borduren, maar met Groenland ben jij een straat verder tegen de tijd dat hij weer iets verzonnen heeft.