Edith Huntink Geschreven door EdithH. Foto door: bolletjeom

Waar contact houden tijdens je reis vroeger per post restante en telefooncellen ging, zijn we er ondertussen aan gewend dat je in de hele wereld online kunt en met het thuisfront kunt skypen, facetimen en whatsappen. Maar dat is in Cuba wel even anders! De telecommunicatie is in handen van staatsbedrijf Etecsa en mogelijkheden zijn een stuk beperkter dan wij gewend zijn.

Telefoneren

Telefoneren met je eigen mobiel is duur in Cuba. Er is in Cuba maar één mobiel netwerk, Cubacel, en  afhankelijk van je eigen provider betaal je tussen €2 en €4 per minuut om te bellen. Ongeacht of dit naar Nederland of binnen Cuba is. Naar Nederland bellen met een telefoonkaart uit Cuba is ongeveer even duur. Als je vanuit Cuba met een vaste telefoon naar huis wilt bellen, draai je eerst 119, vervolgens 31 (voor Nederland) of 32 (voor België). Het internationale nummer van Cuba is +53. Het is voor buitenlanders niet mogelijk om een Cubaanse SIM-kaart te kopen. De makkelijkste manier om het thuisfront in Nederland of België af en toe een teken van leven te sturen, is per sms. Het netwerk van Cubacel heeft vrijwel op elke plek in het land dekking, dus sms’en kan doorgaans prima.

Internet in Cuba

Cuba is een van de laatste landen ter wereld waar het internet nog maar heel beperkt aanwezig is. De laatste jaren neemt het aantal internetspots echter exponentieel toe. Vroeger kon je alleen terecht in een internetcafé van staatsbedrijf Etecsa, waar oude computers met langzame inbelverbindingen stonden. Maar sinds de zomer van 2015 beschikt vrijwel elke relatief grote plaats in Cuba over een wifi-spot. Meestal is deze op het lokale dorpsplein te vinden en je herkent een wifi-spot aan de hoeveelheid Cubanen die er rondhangen met hun smartphones en tablets.

Bij kantoren van Etecsa zijn kraskaarten te koop van 2 CUC voor een uur internettoegang, waarmee je vervolgens in de internetcafé’s en bij de wifi-spots online kunt. Ook veel hotels verkopen deze Etecsa-kaarten. Er is wel vaak een groot gebrek aan voldoende kaarten – de vraag is groter dan het aanbod, zoals bij veel zaken in Cuba – dus ben je van plan veel online te gaan en vind je een plek waar ze kaarten verkopen, koop er dan direct meerdere. Als je gebruik maakt van een openbare wifi-spot moet je het netwerk van Etecsa opzoeken en vervolgens met je kraskaart inloggen. Wil je wifi weer afsluiten, deactiveer dan de wifi-functie op je mobiel of tablet. Dan blijft het resterende tegoed gewoon op de kaart staan en kan je hem op de volgende plek weer gebruiken. Maak je gebruik van het wifinetwerk in een hotel, dan is je wifi-schuifje omzetten niet voldoende. Je moet dan uitloggen op de aparte inlogpagina.

Internet werkt in Cuba met een glasvezelkabel die over de zeebodem komt vanuit Venezuela, en het internet is traag. Veel sites zijn te zwaar om te openen. De staat controleert nog steeds het internet en sommige Amerikaanse website worden nog steeds geblokkeerd. Zo werkt het programma Skype bijvoorbeeld niet. Wil je graag videobellen met het thuisfront, dan kun je daar de app IMO voor downloaden; de Cubanen gebruiken dit programma zelf ook massaal omdat het maar weinig data verbruikt. Ga alsnog maar uit van af en toe wegvallend geluid en blokkerig beeld, maar vergeleken met ‘vroeger’ is het revolutionair. Je vindt bij de wifi-spots dan ook altijd veel Cubanen die op hun smartphones bellen met familieleden in het buitenland!

Televisie en krant

Cubanen hebben maar een stuk of vijf door de staat gecontroleerde tv-zenders, die alleen maar in het Spaans uitzenden of nagesynchroniseerd zijn. Er worden veel speeches en propagandistische programma’s getoond. Wel zie je in Cuba meer en meer clandestiene satellietschotels (die met kabels de hele buurt van illegale buitenlandse tv voorzien), en ook zijn er gebrande dvd’tjes te koop met daarop westerse films, tv-programma’s en sportwedstrijden. Verder zijn er in Cuba twee kranten in omloop, de Juventud Rebelde en Granma, die ook allebei in staatshanden zijn. Omdat internet nog steeds schaars en duur is, hebben de Cubanen inventieve manieren gevonden om aan de nieuwste info te komen; ze verspreiden via-via ‘el paquete semanal’, een USB-stick vol met buitenlandse kranten, magazines, technologiewebsites en videoclips. El paquete komt wekelijks uit en bevat een terabyte aan informatie.

Post

Snelservice van Cuba naar Nederland is 75 centavos per kaart of brief. Ansichtkaarten hebben soms al een voorgedrukte postzegel erop. Het versturen van post naar Nederland duurt wel even, officieel twee weken, gemiddeld vier weken maar het kan soms ook meer dan twee maanden duren!