Edith Huntink Geschreven door EdithH. Foto door: bolletjeom

In Cuba zijn er voor toeristen twee verschillende manieren van overnachten: in staatsgerunde hotels, of in individuele ‘casas particulares’ (de Cubaanse vorm van een guesthouse of bed&breakfast, oftewel slapen bij de Cubanen thuis). 

Staatsgerunde hotels

Alle hotels in Cuba zijn in handen van de staat. Inderdaad ja, ALLE. Veel hotels zijn gevestigd in mooie oude koloniale panden, maar er zijn er ook bij die veel weg hebben van een cementen blok zonder enige sfeer. De service in de goedkopere hotels is vaak niet om over naar huis te schrijven: het personeel ontvangt een staatssalaris van ongeveer zo’n $25 per maand, ongeacht hoe hard (of niet hard) ze werken. Dat betekent dat het niet altijd even schoon is, bediening lang op zich laat wachten en men niet echt hun best doen voor de klanten. Middenklasse hotels - vergelijkbaar met basic hotels in Europa - zijn wat beter, maar wel behoorlijk prijzig; ze beginnen vanaf $50 tot $100 per nacht. Reken zelfs in middenklasse hotels niet altijd op (warm) stromend water en functionerende douchekopen, lampen of stortbakken van toiletten. In de duurdere vijfsterren hotels is de service en het niveau goed, maar alsnog is het niet te vergelijken met vijfsterren hotels die wij in Europa gewend zijn. Het is belangrijk om met de juiste verwachtingen over service en comfort naar Cuba te gaan, zodat dit aspect van de reis je niet zal tegenvallen.

Op sommige plekken in Cuba heb je geen keus, daar vind je alleen een staatsgerund hotel en geen casas particulares. Bijvoorbeeld aan het strand bij Maria la Gorda en Santa Lucia, of op resort-eilanden als Cayo Levisa, Cayo Coco en Cayo las Brujas. Op andere plekken staan staatshotels die qua lokatie zo spectaculair zijn dat ze de moeite van het overwegen waard zijn, zoals eco-hotel Moka in Las Terrazas, Hotel Los Jazmines aan de rand van de vallei van Viñales of El Castillo op de top van een heuvel in Baracoa.

Casas particulares

De casas particulares worden door veel reizigers gezien als de leukste plekken om te logeren. Letterlijk betekent het ‘particulier huis’ en het houdt in dat Cubanen een of meerdere kamers in hun huis verhuren aan toeristen. Omdat deze casas privégerund zijn, en de Cubanen meer geld verdienen met positieve reviews van klanten, doen ze enorm hun best. Vaak zijn de casas schoner, is het eten beter en doet men hun best om goede toeristische info te geven aan de toeristen. Bijkomend voordeel: casas zijn ook nog eens goedkoper. Een kamer kost tussen de $20 en $40 per nacht en deze prijs is zonder ontbijt. Je kunt wel ’s ochtends in de casa ontbijten voor een meerprijs en dit is een aanrader, want de ontbijtjes zijn vrijwel zonder uitzondering lekker en uitgebreid. In bijna alle casas particulares betaal je voor een volledige kamer, ongeacht met hoeveel personen je bent. Veel kamers beschikken standaard over twee grote tweepersoonsbedden; in je eentje betaal je voor plek die je niet gebruikt, maar met een familie van vier kan dit een hele goede prijsdeal zijn.

Buiten het extra comfort en de gunstige prijs, is het slapen in een casa particular ook een aanrader omdat het je de kans geeft de Cubanen te leren kennen. In de beslotenheid van hun eigen huis kunnen ze vaak wat vrijer spreken over hun ideeën. Daarbij krijg je wat mee van hoe het leven in een Cubaans huis eraan toe gaat, lopen de buren constant in en uit en met wat geluk staat er zelfs een mooie oldtimer op de oprit. Daarnaast wordt er vaak ook heel goed gekookt en heb je de mogelijkheid om ’s avonds in de casa te dineren. Rijst, bonen, salade, soep, kreeft, kip, garnalen, bananenchips, vers fruit… En alles in overvloed. Wie zegt dat je in Cuba niet lekker kunt eten, heeft duidelijk nog nooit in een casa particular gegeten!