Sandervh Geschreven door Sandervh. Foto door: menasil

 • Voor slechts € 164.03 naar Santa Marta Nu boeken

In het noorden van Colombia vind je een verloren stad oftewel de Ciudad Perdida. Deze ligt in de jungle en met een meerdaagse trekking vanaf Santa Marta kun je op ontdekkingstocht naar deze verloren stad.

Geschiedenis

Tussen 650 en 800 na Christus is begonnen met de bouw van de religieuze stad Ciudad Perdida oftewel Lost City. De bouw heeft geduurd tot in de Spaanse verovering van de 16de eeuw. Waarom de stad precies is verlaten is niet helemaal duidelijk. Er gaan verschillende verhalen hierover rond. Dat het geen kleine stad was blijkt wel uit de cijfers. De totale oppervlakte is 12000 m2  en in de hoog tij dagen van de stad telde het een inwonersaantal van tussen de 2000 en 8000 personen. Niet slecht als je bedenkt dat deze stad diep in de jungle ligt.

Nadat de stad verlaten is, heeft het een hele tijd geduurd voordat deze werd "ontdekt". De lokale Tayronna indianen wisten namelijk al lang van deze plek. Maar in 1972 is hij herontdekt door drie Amerikaanse schatzoekers, in totaal hadden ze vier jaar gezocht naar deze plek. Drie jaar lang hebben ze hierna de stad kunnen leeghalen van alle schatten, waarna lokale autoriteiten er lucht van kregen en de plek gingen vrij maken van de overwoekering van jungle. Sinds 1984 worden er al tours aangeboden naar de Lost City. Toen in 2003 een groep toeristen met hun gids ontvoerd werden door de ELN (na 3 maanden was iedereen weer vrij) heeft de regering tijdelijk een halt toegeroepen voor toeristen tours. Maar sinds 2005 worden er weer tours aangeboden en is het veilig. Het leger bewaakt het gebied. Al zul je hier tijdens de trekking weinig van merken, alleen bij de Lost City zul je wat soldaten zien.

De trekking

Verschillende tour operators bieden de trekking aan, hierover later meer. De trekking en het pad wat je bewandeld is hetzelfde. Ook de prijs is bij alle tour operators precies gelijk namelijk 700.000COP wat iets minder dan 250€ is (juni 2015). Hierbij kan je kiezen voor de 4-, 5- of 6- daagse variant. Wederom zit hier geen prijsverschil in. Het merendeel van de reizigers zal gaan voor de 4-daagse optie. Met een normale conditie en wat voorbereiding qua wandelen is dit goed te doen. Bij de 5-daagse variant zul je of op dag 2 een halve dag verblijven in kamp 2. Of op dag vier een halve dag verblijven in kamp 1. En bij de 6-daagse een halve dag in kamp 2 en in 3 of 1. Mocht je voor de 5- of 6- daagse variant gaan neem iets mee om te lezen of om te doen aangezien je vrij veel in het kamp zal verblijven.

Bij de 4-daagse trekking zien de dagen als volgt eruit:

Dag 1: Verzamelen bij de touroperator in Santa Marta. Vanuit hier zul je met 4x4 auto's in 2 uur richting het plaatsje Machette rijden. Na een lunch begin je de tocht. Met a
l meteen twee rivier oversteken. Even verderop zal al de eerste mogelijkheid zijn om een verfrissende duik te nemen. Hierna gaat het pad een tijd bergop en daarna weer omlaag. Aan het eind van de middag zul je kamp 1 bereiken. Hier kun je in de buurt heerlijk zwemmen in een poeltje, inclusief voor de waaghalzen een sprong van 4,5 meter.

Dag 2: De dag begint vroeg om de hitte voor te zijn. Het pad begint vlak maar al snel zal het pad bergop gaan en een hele tijd zo blijven. Bovenaan zijn bankjes om te kunnen uitrusten. Hierna gaat het pad weer helemaal bergaf. Uiteindelijk zal je kamp 2 bereiken waar je kunt zwemmen in de rivier waar het kamp aan grenst. Hier zal ook een lunch geserveerd worden, en kan er tijdens de hete uren van de dag gerust worden. De tocht zal hierna weer een stuk vlak zijn. Maar hierna zal er een klim beginnen die lange tijd zal aanhouden, neem een stabiel tempo hier aan en brand jezelf niet te snel op. Tip van de pro's: Go as slow as you need to, but don't stop! Boven aan de berg zal vers fruit op je wachten. Hierna zal het pad weer wat omlaag gaan en hierna blijft het redelijk vlak. Net voordat je kamp 3 bereikt zul je nog twee keer door het water moeten. Waarna je kamp 3 bereikt waar je zult blijven slapen.

Dag 3: In de ochtend vertrek je naar de verloren stad, na ongeveer 1 km bereik je de ingang. Hier volgt een stenen trap van 1200 treden omhoog. Boven aangekomen zal de gids je rondleiden door de stad en is er genoeg tijd om alle foto's te nemen. Aangezien de Lost City alleen te voet te bereiken is zal deze niet overbeladen zijn met toeristen. Rond het middag uur zul je weer terug zijn in kamp 3 waar een lunch verzorgd wordt. Na deze lunch zul je eerst het min of meer vlakke stuk terug wandelen en op het eind een klein klimmetje. Na weer wat fruit begint het makkelijke stuk, lekker bergaf. Appeltje eitje. Mocht het water hoog genoeg staan is net voor kamp 2 nog de mogelijkheid om een sprong van 18 meter het water in te doen. Uiteindelijk zul je overnachten in kamp 2.

Dag 4: Weer vroeg op. Wederom begint de dag vlak maar na enige tijd zal je aan de eerste van de twee laatste beklimmingen beginnen. Je zult je nog herinneren hoe lang je de tweede dag gedaald hebt, en ja je zult dit stuk weer helemaal omhoog moeten. Uiteindelijk kun je bovenaan weer goed uitrusten om weer bergaf richting kamp 1 te gaan. Hier zal een kleine snack verzorgt worden en kun je even zwemmen. Hierna begin je aan de laatste beklimming en na deze beklimming en dalig ben je niet ver meer verwijderd van Machette. Hier zal je de laatste lunch krijgen en staan de jeeps weer klaar om je terug te brengen naar de beschaving.

Verschillende tour operators

De verschillen per tour operator zijn niet gigantisch. Uiteindelijk betaal je bij alle operators dezelfde prijs, en sommige kampen zul je zelfs delen met mensen van andere tour operators. Mochten de operators wel echt hun eigen kamp hebben, dan liggen deze ook niet eens zo ver van elkaar. Wel is de aanpak verschillend. Kijk online voor reviews van de verschillende touroperators om te zien welke het beste bij je past. Zo zal je bij Wiwa Tour een meer traditionele tour ondervinden. De gidsen zijn van de lokale Wiwa tribe en lopen ook in hun traditionele kleding met je mee. Zo zul je bij ExpoTur en Magic Tour normale gidsen hebben, maar deze weten natuurlijk nog steeds genoeg over het gebied en de lost city te vertellen.

Boeken doe je via de normale wegen. Dus of via het internet of via een travel agency of via je hotel/hostel. Dit alles kan prima in Santa Marta. Op de dag van vertrek zul je moeten verzamelen op het hoofdkantoor van de door jou gekozen operator. Verder heeft alleen Expo tours een kantoor in Taganga. Als je via hier boekt zul je opgehaald worden met een taxi die Expo tours betaalt, en ook bij terugkomst zul je weer met een taxi of de jeep worden teruggebracht naar Taganga. 

Uitrusting

Zoals bij alle trekkings tochten: less is more. Uiteindelijk zul je elke kilo constant mee moeten dragen. Hier een aantal tips voor het pakken van je tas voor de trekking.

 • Regenjas 
 • Goede sport/wandelschoenen
 • 1 paar (wandel)sokken per dag!
 • Korte broek
 • T-shirts (voorkeur ventilerende stof)
 • 1x lange broek (voor in de avond)
 • 1x longsleeve (voor in de avond)
 • Slippers/sandalen
 • zwemkleding
 • (snel drogende) handdoek
 • persoonlijke medicatie
 • toilet artikelen (incl wc papier)
 • Slaapzak (ligt aan de tour operator,meeste operators verzorgen dekens)
 • 2 plastic zakken om je droge van de natte kleding te scheiden.
 • Plastic Fles voor water min. 1 liter
 • Anti insecten spray
 • Zonnebrand
 • Camera