Froja Melet | RM Express Geschreven door Froja Melet | RM Express. Foto door: Tikva

Voor China heb je het volgende nodig: een visum en een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is bij het aanvragen van het visum. Een visum is maar beperkte tijd geldig en mag vaak ook maar een beperkte periode van tevoren aangevraagd worden. Het Chinese visum is in Nederland verkrijgbaar bij het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Als je naast China ook andere landen aandoet, is het goed om te controleren of er in het doorreisland een Chinese ambassade of een service center aanwezig is. Het is belangrijk om ook te checken of deze ambassade of dit service center visa aan andere nationaliteiten versterkt.

M.i.v. van 1 januari 2017 dienen alle formulieren "getypt" te zijn.
Handgeschreven formulieren worden NIET meer geaccepteerd

Het visum is standaard een zogenaamd single-entry visum. Wat wil zeggen dat zodra je in China bent en een grens oversteekt, dat je visum op dat moment verloopt. Dit geldt ongeacht hoeveel dagen je nog 'tegoed' hebt. Het visum 'leest' als volgt: men moet reizen voor het verstrijken van de vervaldatum (= date of expiry) en mag dan nog blijven voor de periode die in het visum vermeld staat (duration of stay (30/60/90 dagen)). Langer blijven dan je visum toelaat kost je €5 boete per dag(!). Je loopt dan ook het risico op een zwarte lijst te komen staan en dat een volgende visumaanvraag afgekeurd wordt. Aan de grens een visum regelen is lastig/niet toegestaan en je gaat vrijwel zeker te veel betalen.

Double- en multiple-entry visa zijn lastiger te krijgen. Sinds april 2011 kun je als Nederlander en Belg niet meer terecht bij de ambassade. Je moet gebruikmaken van het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Alle visa single-, double- en multiple entry kosten €126,55. Daarvoor moet je twee maal naar Den Haag. Per post kosten de visa nog steeds €126,55, maar komt er €36,30 aan servicekosten voor het CVASC bij. Dat maakt een totaal van €162,85 per visum, wanneer je het via de post regelt. Deze prijzen gelden bij alle CVASC kantoren in de Schengenlanden. Het is ook mogelijk een double-entry visum voor 60 of 90 dagen aan te vragen. Hiervoor dienen vaak extra bescheiden overlegd te worden.

Met ingang van december 2011 is het verplicht een vluchtschema en bewijs van de eerste vier overnachtingen (hotelboekingen) te overleggen. Bij een reis van meer dan vier weken moeten alle overnachtingen aangetoond worden en indien van toepassing ook een schema van rondreis.

Tip: vermeld nooit bij je visumaanvraag dat je naar Tibet wilt, dan krijg je het visum hoogstwaarschijnlijk niet. 

Voor reizen naar Tibet en bepaalde andere gebieden van China heb je naast een visum een aparte permit nodig. De regels om een dergelijke permit te krijgen veranderen regelmatig.

72 uur visum voor Chinese steden

Sinds 2015 is het mogelijk om op een aantal luchthavens een zogenaamd visum vrije transit te krijgen. In de praktijk betekent dit dat het vliegveld een tussenstop moet zijn op weg naar een derde land. Met je ticket kun je dan toegang tot China verkrijgen voor maximaal 72 uur zonder hiervoor vooraf iets aan te vragen of kosten te maken. Je mag met deze vrije entree niet reizen naar andere steden. Het betreft de volgende steden/luchthavens: Beijing Capital International Airport, Shanghai Hongqiao International Airport & Pudong International Airport, Guangzhou Baiyun International Airport, Chengdu Shuangliu International Airport, Chongqing Jiangbei International Airport, Shenyang Xianshan International Airport, Dalian Zhoushuizi International Airport,Hangzhou Xiaoshan International Airport, Guilin Liangjiang Airport, Kunming Changshui International Airport, Xi'an Xianyang International Airport, Xiamen Gaoqi International Airport, Harbin Taiping International Airport, Wuhan Tianhe International Airport & Tianjin Binhai International Airport

Let op: informeer eerst bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt of je zonder visum aan boord mag (er zijn maatschappijen die je zonder visum toegang tot het vliegtuig weigeren).

Chinees visum verkrijgen in Hong Kong en Macau

Hong Kong en Macau mogen dan wel onderdeel zijn van China, toch geldt een grensovergang als entry/exit. Dit betekent dus dat als je in China bent en naar Hong Kong of Macau gaat, dat daarmee je visum is afgelopen. Om weer terug China in te mogen, heb je dus een nieuw visum nodig. 

Voorheen was het mogelijk om in Hong Kong een nieuw visum aan te vragen, deze mogelijkheid is enige tijd geleden geschrapt. In Hong Kong kunnen visa alleen nog aangevraagd worden door personen die daar permanent wonen of werken.

Mocht je in Hong Kong nog een ander visum moeten regelen (bijvoorbeeld dat van Vietnam), weet dan dat de CTS je paspoort twee dagen houdt. De Vietnamese ambassade - waar een visa-aanvraag drie dagen duurt - is soepeler. Daar wordt gevraagd je originele paspoort te tonen en dat wordt gekopieerd. Je kunt dan met je paspoort naar de CTS.

Voor Hong Kong zelf heb je geen visum nodig. Dat krijg je gratis als je het land binnenkomt. Als je China binnenkomt via Hong Kong, dan gaat je visum pas in op de dag dat je de grens tussen Hong Kong en China oversteekt.

Chinees visum verkrijgen in Nepal

Velen proberen in Nepal een visum/permit voor Tibet te regelen, wat niet al te moeilijk lijkt te zijn via een reisbureau  Het is ook mogelijk een Chinees visum te regelen via het China Visa Service, een visum consultancy bureau in Kathmandu. Dit bureau is gevestigd in het Marco Polo hotel, zuidelijk in dezelfde straat als de Chinese ambassade).

Het visum kost 45 USD en het wachten op het visum duurt vijf dagen, mits je het voor 11.00 uur aanvraagt. Reizigers is verteld dat je het niet meer direct bij de Chinese ambassade kunt regelen, maar wij kunnen dat niet bevestigen.

Wijzigingen m.b.t. visumaanvraag voor China in Nederland

 
 Met onmiddellijke ingang eist de Chinese ambassade extra, aanvullende documenten voor het verkrijgen van een visum.
Let wel ... dit zijn extra benodigdheden, bovenop de reeds bestaande vereisten, ongeacht of u een single, double of multiple entry aanvraagt.

Aantoonbare financiële zekerheid:
Voor reizigers die een baan hebben is er een werkgeversverklaring benodigd die:
• Is afgegeven op briefpapier van het bedrijf
• Functie/titel van de reiziger bevat
• Contact gegevens van het bedrijf en ondertekende bevat
• Startdatum van het contract bevat
• Het salaris van de reiziger aangeeft
• Reden van de reis naar China bevat

Voor studenten die naar China reizen is een verklaring van de school benodigd die:
• Is afgegeven op briefpapier van de school
• Aangeeft welke studie wordt gevolgd
• Contact gegevens van de school en ondertekende bevatten
• Startdatum en einddatum bevat van de opleiding
• Registratie datum op de school bevat
• Aangeeft wat de reden van de reis naar China is

Zelfstandig ondernemers moeten bewijs aanleveren met:
• Uittreksel van Kamer van Koophandel
• Bewijs van laatste BTW betaling

Voor reizigers die gepensioneerd zijn moet een bankafschrift met inkomen van AOW/pension worden aangeleverd

Voor reizigers zonder baan of huisman/huisvrouw moet een bankafschrift aangeleverd worden met zichtbaar banksaldo (minimaal 100 euro per dag te besteden in China)

Aanvragers met Chinese ouder(s)
Voor aanvragers met Chinese ouder(s), of ouders die ooit de Chinese nationaliteit hebben gehad, gelden mogelijk andere richtlijnen. De ambassade beoordeelt tijdens de behandeling per individuele aanvraag of er aanvullende documenten moeten worden aangeleverd of dat een andere procedure gevolgd gaat worden.

Onlangs genaturaliseerde reizigers
Reizigers die na 1 januari 2015 de Nederlandse nationaliteit hebben verworven, dienen bovendien een kopie van de identificatiepagina van het paspoort uit hun voormalig land van burgerschap te verstrekken
 

Voor meer gedetailleerde informatie over visumaanvragen, kijk je op RM Express.