Kenji & Rieneke Elzerman Geschreven door backpackjunkies. Foto door: IlseGovers

Pingyao is een Chinees stadje dat op de route van Beijing naar Xi'an ligt. In het charmante oude centrum kun je heerlijk dwalen en de sfeer is er goed, vooral 's avonds.

Het oude centrum van Pingyao

Het hart van Pingyao is het oude centrum. Het is een gebied dat volledig ommuurt is. Aan elke kant van de stad is er een poort in de muur. Wil je rondkijken in het centrum, dan kan dit gratis. Als je de oude gebouwen van binnen wilt bezichtigen, dan betaal je een toegangsprijs. Als je entree hebt betaald, mag je de hele dag onbeperkt in- en uitlopen. Als je een toegangskaartje hebt gekocht dan mag je ook de muur rondom het oude centrum beklimmen en heb je een mooi uitzicht over de stad.  Een dag in de week is de toegang gratis, dus daar kun je ook gebruik van maken. Je moet dan wel goed tegen drukte kunnen, want het stadje loopt dan helemaal vol.

Er is weinig Engelse reisinformatie beschikbaar over Pingyao en wat er in het stadje aan informatie hangt is soms moeilijk te volgen. Google Translate is er erg populair. Maar ook al heb je soms niet alle informatie, dat maakt een bezoek aan de verschillende gebouwen niet minder indrukwekkend. De stijl, de versieringen, de architectuur; het stamt uit een andere tijd. 

Dwalen in de straatjes van Pingyao

De straatjes van Pingyao zijn al een bezienswaardigheid op zich. De gebouwen die je ziet inclusief de poorten die hier en daar over de straten gebouwd zijn, nemen je mee terug in de tijd. Overal staan kleine kraampjes met etenswaren en souvenirs. Ook vind je hier geen gebrek aan restaurantjes en slaapgelegenheden. Het is wel handig om een kaart mee te nemen, want na een tijdje lijken alle straatjes op elkaar en ben je zo verdwaald. Maar ook het ronddwalen heeft zijn charmes. Zo stuit je misschien wel op een openluchttheatershow met Chinese muziek.

's Avonds hangt er in het stadje een andere sfeer. Dan gaan overal lichtjes aan en is het minder druk. Het is een goed moment om nog even rond te lopen, lekker te eten en souvenirtjes op de kop te tikken.

Van Beijing naar Pingyao

Pingyao ligt een kleine 600 kilometer van Beijing, die je het best aflegt per trein. Je kunt met de normale trein, maar er rijdt ook een hogesnelheidstrein. Doordat de hogesnelheidstrein er later reed, zijn er twee verschillende treinstations in Pingyao. Het is goed om daar rekening mee te houden als je een pick-up afspreekt met je hostel.