Weten wat de status in een land, voor je vlucht of je reis is omtrend het Coronavirus, lees dan hier verder.

Gewoontes en gebruiken in China

Als je te gast bent in een ander land is het prettig om te weten wat ter plekke de normen en waarden zijn, welk gedrag daar normaal is en wat men van jou verwacht.

Hier dus een paar tips voor China:

 • Gezichtsverlies is voor een Chinezen echt niet gewenst. Ben je het ergens niet mee eens wordt niet boos. Blijf rustig praten en blijf glimlachen.
 • Afdingen doe je op de markten, maar niet in grote winkelcentra met vaste prijzen.
 • Wanneer je klaar bent met eten leg je stokjes op de kom. Zet je stokje niet rechtop in je bakje. Dit wordt namelijk geassocieerd met de dood.
 • De rijst wordt in bepaalde delen van China pas na de rest van de maaltijd gebracht. Chinezen zien de rijst als maagvulling en niet als onderdeel van het eten. Je kunt de rijst samen met de maaltijd krijgen als je erom vraagt.
 • Alle kleding die weinig verhult wordt als schokkend ervaren. Het is dan ook niet wenselijk om als man je t-shirt uit te trekken omdat je het warm hebt.
 • Omdat je nog wel eens een Chinees in zijn pyjama op straat ziet lopen wil nog niet zeggen dat jij dat als westerling ook kan doen. Dit word namelijk als erg schokkend ervaren, omdat veel mensen weten dat het bij ons niet de gewoonte is. De regering probeert de Chinezen te overtuigen er mee te stoppen, omdat het "on-Westers" is.
 • Slippers hoor je niet buitenshuis te dragen. Sandalen mogen weer wel. Het kan gebeuren dat je een restaurant niet in mag als je op slippers bent. Als je struikelt over de schoenen bij de deur dan is het hoogst waarschijnlijk de bedoeling dat jij ze ook uit trekt!
 • In het algemeen word het gewaardeerd als je niet opvalt. Pas hierop dus ook je kleding aan. Een korte broek kan wel maar trek hem niet aan als je naar de ambassade moet of de grens wilt passeren.
 • Het is niet gewenst om zaken zoals dood, scheidingen en andere negatieve zaken te bespreken in het openbaar met vreemden.
 • Als je gevraagd word of je getrouwd bent zeg dan alleen nee als dit niet het geval is. Leg niet uit dat je gescheiden bent, weduwe/ weduwnaar of samenwoont. Ben je een stelletje dan is "nog niet" ook een goed antwoord.

Zorg dat je visite kaartjes bij je hebt en dat je er makkelijk bij kan. Je zult namelijk regelmatig een visitekaartje aangeboden krijgen en men verwacht er 1 terug! Je kunt ervoor kiezen je adres of telefoonnummer weg te laten op je kaartje.

Een visite kaartje neem je aan met twee handen! Tussen je duim en wijsvinger. Met je duim boven en de wijsvinger onder op het kaartje. Gevolgd door een eerbiedig knikje met je hoofd. Hierna bestudeer je even aandachtig het kaartje, glimlacht en knikt nog eens en stopt hem dan pas weg. Ongezien in je zak stoppen is een belediging.

Geven van een visite kaartje werkt hetzelfde. Geef ze het liefst met twee handen of anders met de rechter hand! Rode inkt staat voor de dood.

Geschreven door Rudi B. op 07 Apr 2016 10:11.

 1. alicia kock 04 Dec 2009 19:25

  ik ga het ook doen!!

 2. Annelies 26 Jan 2010 12:08

  Hallo. ik moet voor school iets opzoeken over de gebruiken can chinezen, en ook welke gebruiken wij in nederland hebben overgenomen. Kunnen jullie mij daarbij helpen?

  x annelies.

 3. juul 21 Feb 2010 16:55

  je hebt kan fout geschreven :P