Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 63.08 naar Toronto Nu boeken

De meeste voor toeristen interessante gebieden zijn prima te belopen. Al zijn de wintermaanden met veel sneeuw natuurlijk een stuk minder prettig dan de zomer.

Van en naar vliegveld.

De meeste reizigers die Toronto bezoeken zullen landen op het Toronto Pearson International Airport en niet op het lokale stadvliegveld. Op dit moment wordt er gewerkt aan een metrolijn helemaal tot aan het vliegveld welke in 2015 klaar moet zijn. Tot die tijd ben je aangewezen op andere opties. Het goedkoopst is te kiezen voor een bus/metro combinatie. Je neemt dan een van de regelmatige bussen naar het dichtstbijzijnde metro station. Vergeet niet de chauffeur een transfer ticket te vragen. Kosten $3,-, maar je bent wel ruim een uur onderweg naar downtown.

Er is ook een airport express bus die vanaf het vliegveld naar Union station, en diverse grote hotels gaat. Wel sneller maar je betaald rond de $30 dollar, je kunt dan met zijn 2e net zo goed een taxi nemen.

Van en naar andere steden

Het citybusstation van Toronto bevindt zich op loopafstand van Dundas metro station. Erg praktisch dus. Hier gaan bussen van maatschappijen zoals Greyhound en Megabus. Hoewel je een ticket kunt kopen op het busstation zelf is het makkelijker en vaak zelfs goedkoper om dit van te voren via de website te doen. Naar plekken zoals de Niagara Falls gaan ook speciale toeristen bussen bijvoorbeeld vanaf harbour square. Deze bussen zijn wel duurder maar als je alleen een dagtrip wil maken zijn de vertrek tijden en locatie wellicht handiger.

Het treinstation is verbonden aan het Union Station metro station. Ook hier is het dus weer erg makkelijk om vanaf de trein door te reizen binnen Toronto. Voor informatie over vertrektijden bekijk de website: http://www.viarail.ca Let wel op dat je bij de trein vaak alleen gratis met handbagage mag reizen en behoorlijk bij moet betalen voor je koffer of backpack. 

Vervoer in toronto

Binnen Toronto kan je reizen met de metro, tram en bus.  

Tickets voor metro, bus en tram TTC

Om met de metro of de bus te reizen heb je zogenaamde “tokens” nodig deze kosten $2,65 per stuk. Bij automaten kan je met 10 dollar of 20 dollar biljetten tokens kopen (je krijgt wisselgeld). Een andere optie is kopen bij het loket maar hier moet je vaak lang wachten. In de bus of tram kan je alleen met gepast geld betalen bij de chauffeur. Een token is geldig voor je hele rit dus ook overstappen naar andere metro lijn, wil je overstappen van bijvoorbeeld bus naar metro dan kan bij kan je bij de uitgang op het metro station of bij de buschauffeur een transfer ticket ophalen en dan hoef je nieuwe vervoersmiddel niet te betalen.

Ga je veel reizen dan kan je ook een dagpas kopen. Deze kost $10,75 per dag en is geldig na 9:30. In het weekend en op feestdagen kan je met meerdere mensen op een dagpas reizen. De dagpas geldig voor 2 volwassen en 2 kinderen. Er zijn ook nog weekpassen beschikbaar.

Metro

Toronto heeft op dit moment een vier metro lijnen, een uitbreiding richting het internationale vliegveld is nog in aanbouw. De gele en de groene lijn zullen het meest gebruikt worden door toeristen. De gele lijn maakt heeft een u vorm met Union station stop als dichtste bij Harbour square. Deze metrolijn is het handigst voor bezienswaardigheden zoals de CN Tower of het Royal Ontario Museum. De groene lijn kruist deze lijnen en moet je bijvoorbeeld nemen voor je overstap naar de bus voor de Torontro Zoo. Metro’s komen over het algemeen snel achter elkaar en je hoeft dus nooit lang te wachten.

Bus

Toronto heeft een uitgebreid busnetwerk wat vooral handig is wanneer je van en naar het vliegveld wil reizen of naar bezienswaardigheden die niet in de buurt zijn van een metro station. De bussen zijn namelijk redelijk langzaam en stoppen vaak.

Trams

De tram is een andere manier om rond te reizen in Toronto, ze zijn vaak sneller dan de bus maar langzamer dan de metro. Trams kunnen ook vast komen te staan in files. Er zijn diverse tramroutes bijvoorbeeld door het financial district of door Chinatown en Kensington Market.

Hop on-Hop off bus

Tenslotte kan je voor het reizen door toronto ook nog gebruik maken van de toeristen hop on – hop off bus. Je hebt 24 stops bij populaire toeristen bestemmingen in Toronto zoals Dundas square, Casa Loma en het Distillery district. Tijdens de bustour is er live iemand aanwezig (dus geen koptelefoon zoals in Europa) die informatie geeft over de stops. Een ticket is 3 dagen geldig en bovendien krijg je een gratis city harbour tour cadeau (6 maanden per jaar afhankelijk van het weer). Ticket kost $35,-