Lianne2207 Geschreven door Lianne2207. Foto door: Lianne2207

Jasper is een klein stadje in het gelijknamige Jasper National Park. Het park ligt in de Rocky Mountains, in de staat Alberta. Jasper is het eindpunt van de Icefields Parkway, die begint in Lake Louise, in Banff National Park.

Icefields Parkway

De Icefields Parkway is een weg tussen Lake Louise en Jasper. Het is een populaire scenic route om te rijden. Onderweg rijd je door zowel Banff National Park als Jasper National Park. Je komt prachtige natuur tegen waaronder canyons, watervallen en gletsjers. Eén van de bekendste bezienswaardigheden is de Athabascagletsjer, onderdeel van de Colombians Icefield. Het is de enige gletsjer die vanaf de weg toegankelijk is. De weg is zo'n 230 kilometer lang. Je kunt de route in één keer rijden maar onderweg is er genoeg te zien om even uit te stappen en zijn ook overnachtingsmogelijkheden. Er zijn kortere hikes mogelijk maar ook trektochten van meerdere dagen. Alle informatie vind je op op de officiële website over de Icefields Parkway. Daar kun je ook een plattegrond vinden met alle interessante plekken langs de weg en hoeveel kilometer dit rijden is.

De Icefiels Parkway kun je in alle seizoenen bezoeken. Hou er echter rekening mee dat er in het winterseizoen behoorlijk wat sneeuw kan vallen en de weg glad is. Zorg dus dat je voorzorgsmaatregelen neemt. Ook is het tussen 1 november en 1 april verplicht om sneeuwkettingen te hebben.

Jasper

Het stadje Jasper is heel klein en minder levendig dan bijvoorbeeld Banff. Er is een aantal winkeltjes en restaurants, maar het is niet heel bruisend. Wil je na een dag in de buitenlucht een heerlijke burger eten, dan moet je bij Jasper Brewing Company zijn. Jasper is omgeven door veel mooie natuur en daardoor zijn er veel opties voor het maken van mooie hikes, die verschillen in lengte en zwaarte. Er zijn meerdere trails uitgezet.

Door de mooie natuur is er ook veel wildlife te spotten. De grootste kans op het spotten van wildlife is rond zonsopkomst. Een erg mooie en leuke route hiervoor is de route naar Maligne Lake. Onderweg kun je onder andere beren, wapiti's, roofvogels zoals een arend, en berggeiten tegen komen. De route zelf is al prachtig, maar Lake Maligne zelf is net zo betoverend.

Wil je even bijkomen van alle indrukken die je hebt opgedaan dan kun je naar de Miette Hot Springs. In deze natuurlijke warmwaterbronnen, het water wordt tussen de 37 en 40 graden Celsius gehouden, kun je zwemmen en ontspannen in de buitenlucht met de prachtige omgeving van de bergen van Jasper National Park om je heen. Je kan een handdoek en zelfs zwemgoed huren als je dat onverhoopt niet bij je hebt.

Accommodatie

Let op in welke tijd van het jaar je reist en of alle campings al open zijn. Het kan voorkomen dat de zomercampings nog niet geopend zijn, waardoor er beperkt plekken beschikbaar zijn. Hierdoor kun je op een overloopplek terecht komen. Dit is eigenlijk een groot parkeerterrein met elektra, douche/wc, vuurpitjes en een grasveld met speeltoestellen voor de kinderen. Ook op de (overloop)camping was er, vooral in de namiddag/avond en in de ochtenden, veel wildlife te vinden zoals wapiti's, wolven en beren.

Vervoer naar Jasper National Park

Jasper National Park ligt op 370 kilometer van Edmonton en op 404 kilometer van Calgary. Om zo optimaal te genieten van je trip is het beste om een een auto te huren. Zo ben je flexibel en kun je zelf je route bepalen. Eén dagtrip vanuit Calgary naar Jasper is - gelet op de afstand - niet te doen. Het beste regel je dan in ieder geval een overnachting onderweg. Het is ook mogelijk om met openbaar vervoer vanuit Edmonton naar Jasper te komen. Er is een rechtstreekse treinverbinding. Deze doet er wel zo'n 5,5 uur over en vertrek vroeg in de ochtend vanuit Edmonton en gaat einde van de middag alweer terug. Ook kun je met de Greyhound bus vanuit Edmonton naar Jasper. Je bent zo'n 5 uur enkele reis onderweg en ook nu geldt dat je sowieso een overnachting zal moeten regelen. Natuurlijk ben je dan in Jasper National Park afhankelijk van het lokale vervoersaanbod en zal je veelal gebruik moeten maken van georganiseerde excursies.

Voor het park dien je een entree te betalen Voor een groep, dat wil zeggen, een auto met meerdere personen, betaal je $19,60. Voor dit bedrag mag je een dag in het park doorbrengen. Dit ticket is tevens geldig voor het aangrenzende Banff National Park. Ook is het mogelijk om een Discovery pass te kopen die geldig is in geheel Canada. Als je meerdere parken gaat bezoeken, dan zou dit nog wel eens de moeite kunnen lonen. Deze pas is één jaar geldig na aankoop.  Meer informatie is te vinden op de website van Jasper National Park.

-> Foto's door Lianne2207