Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: Tikva

Geld

In Canada betaal je met de Canadese Dollar (afkorting CAD).  1 euro staat gelijk aan ongeveer 1,39 CAD (wisselkoers februari 2017). Je hebt munten van 1, 5, 10, 25 en 50 cent. Daarnaast ook van 1 en 2 dollar. Kijk niet gek op als een cassière vraagt naar een loonie of een toonie. Dit zijn de namen voor respectievelijk de 1 en 2 dollar munten. De bankbiljetten zijn onder verdeeld in 5, 10, 20, 50 en 100 dollar. Sinds 2011 zijn er enkele nieuwe biljetten in omloop van 20, 50 en 100 dollar. Tijdens ons verblijf kregen wij meestal de nieuwe 20 dollar biljetten bij pinnen uit de ATM in onze handen. Deze biljetten waren echter anno november 2015 nog steeds niet te gebruiken bij de selfservice kassa van de supermarkt Safeway.

Het is in Canada zeer gebruikelijk om met creditcard te betalen. Bij de meeste banken moet je een fee betalen als je cash uit de ATM wilt halen. Je krijgt van te voren altijd de mededeling dat er extra transactiekosten worden gerekend. $2,00 is gebruikelijk.

Budget

Canada kent over het algemeen een zelfde soort prijsniveau als Nederland voor boodschappen in de supermarkt. Let op dat je vaak een recycling fee betaald voor verpakkingen. Dit is meestal 0,05 cent. Uit eten gaan kun je zelf zo duur maken als je wil. Drinken is vaak goedkoop omdat je niet alleen een groot glas krijgt, maar in veel bekende ketenrestaurants ook een gratis refull. Indien je naar ketens als Denny's gaat dan heb je voor ongeveer 10 dollar zowel een hoofdgerecht als een glas drinken met gratis refull. Fastfoodketens zijn vaak nog goedkoper. Ook bij Aziatische ketens kan je voor tussen de 10 - 15 dollar klaar zijn. Steakhouses zijn vaak duurder. Reken daar op 25 dollar voor een hoofdgerecht. Een kop thee of koffie bij de Tim Hortens is rond de  $1,30.

Misleidend is vaak dat bij de prijzen die je ziet, meestal de taxes nog niet zijn inbegrepen. Deze worden pas bij de totale rekening meegerekend.

Het maakt in Canada voor de prijzen absoluut uit waar je bent. Zo is Downtown Toronto duurder dan de buitenwijken. Afgelegen gebieden zijn over het algemeen ook wat duurder. Door de gunstige wisselkoers is Canada niet meer zoveel duurder als de Verenigde Staten. 

In Canadese steden zoals Toronto en Montreal betaal je €15-€20 euro voor een bed op een dorm in een hostel. Voor een tweepersoonskamer in een hostel, basic hotel of guesthouse moet je rekenen vanaf €50 per nacht. Heb je hoger budget dan heb je voor €100 euro per nacht ruime keuze uit prima hotels. In Nationale parken is het vaak lastig om goedkope accommodatie te vinden tenzij je kampeerspullen bij je hebt.

Het openbaar vervoer in steden is in Canada over het algemeen prima betaalbaar. Reizen tussen steden kan echter behoorlijk aantikken. Afstanden in Canada zijn nu eenmaal groot. Een auto huren in Canada is redelijk makkelijk. Wil je met de trein reizen controleer dan altijd van te voren de  bijkomende kosten voor het meenemen van bagage. Lange afstandsbussen boek je via internet, hoe eerder je boekt hoe beter de prijs is die je kunt krijgen.

Entree gelden voor attracties kunnen in Canada snel oplopen. Zo kosten de bekende musea in bijvoorbeeld Toronto als snel 20 dollar. Ook voor de Nationale parken moet je een fee betalen. Voor een groep ligt dit bedrag tussen de $20 en $25.

Al met al zullen de meeste budgetreizigers naar Canada toch al snel op een budget uitkomen van €80-120 euro per persoon per dag. Je bent minder geld kwijt als je in hostels slaapt en bijvoorbeeld zelf kookt.