Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 71.08 naar Calgary Nu boeken

Calgary is een stad met meer dan 1 miljoen inwoners ten westen van de Rocky Mountains. Het ligt op 1040 meter hoogte. De stad is gelegen in de staat Alberta. De stad is vrij modern en kent dan ook geen mooi historisch stadscentrum of fraaie historie. De stad wordt met name gebruikt als tussenstop op weg naar Banff National Park of Jasper National Park. Daarnaast is Calgary bekend vanwege de Olympische Winterspelen, die hier in 1988 werden georganiseerd.

Bezienswaardigheden Calgary

Calgary Tower

De highlight (letterlijk en figuurlijk) is de Calgary Tower in Downtown. De Calgary Tower vind je nabij de C-train
stations 1st Street SW of Centre Street op 101 - 9th Avenue SW. Vanaf de toren heb je uitzicht vanaf 191 meter hoogte over heel Calgary. Bij helder weer zie je ook de Rocky Mountains liggen. Een ticket kost $18.00 . Wie slim is gaat eerst naar de toeristeninformatie. Deze bevindt zich op de begane grond, rechts van de kassa. Daar heb je boekjes met kortingsbonnen voor onder andere de Calgary Tower en andere bezienswaardigheden, waaronder het Glenbow Museum en Fort Calgary Historic Park.

Glenbow Museum

Het Glenbow museum zit nabij de Calgary Tower, aan 139 9th Avenue SE. Dit museum is een historisch museum over dit gedeelte van Canada en kost $14.

Fort Calgary Historic Park

Fort Calgary Historic Park was het voormalige hoofdkwartier van de politie rond 1875. Heden ten dage is het een museum. Het fort is te vinden aan de 750 9th Avenue SE. Dit museum kost $12.

Medal Plaza

In 1988 zijn in Calgary Olympische Winterspelen georganiseerd. In Downtown is het dan ook niet zo gek dat je het voormalig Medal Plaza nog steeds kan bezoeken. Er staat hier onder andere een kunstwerk en tegenwoordig hebben ze plakkaten met daarop alle Canadeese medaillewinnaars sinds 1988 van zowel de Paralympische als Olympische Winter- en Zomerspelen. Ook vind je hier per sport de medaillewinnaars uit 1988 terug alhoewel deze plakkaten minder makkelijk te lezen zijn. In de zomer is het kunstwerk een fontein. In de winter stroomt het water niet maar kan je wel schaatsen op de vijver.

Calgary Zoo 

Voor de dierentuinliefhebber wordt Calgary Zoo aangeraden. Een grote populaire dierentuin met ook een botanische tuin, vlindertuin en een tropisch regenwoud. In de winter gelden er gereduceerde tarieven omdat veel dieren dan binnen verblijven.

University of Calgary

Alhoewel het geen klassieke bezienswaardigheid is en je dit niet moet doen als je nauwelijks tijd hebt, is de University of Calgary leuk om eens over heen te wandelen als er enig bedrijvigheid is. Een typisch Noord-Amerikaanse universiteit inclusief een mega foodcourt. Daarnaast is hier de schaatsbaan Olympic Oval, die onderdeel uitmaakt van de studiefaciliteiten voor bewegingswetenschappen/lichamelijke opvoeding. De universiteit heeft een eigen C-train station.

Canada Olympic Park

Vlakbij de Trans-Canada Highway (ter hoogte van 16 Avenue aan de 88 Canada Olympic Road, richting Banff), ligt het Canada Olympic Park. In 1988 werden hier de meeste wedstrijden gehouden tijdens de Olympische Winterspelen. In dit park is ook het Canadian Olympic Hall of Fame and Museum. Dit museum gaat over de sporthelden van Canada. Er liggen veel attributen en kledingstukken. Ook is het mogelijk om deel te nemen aan een aantal interactieve spellen. Zo kun je boksen maar ook voetballen. Het is in het Olympic Park mogelijk zelf een bobsleeride te maken onder leiding van een professioneel trainer maar dit is vrij prijzig en je dient verplicht een training te volgen. In de zomer kun je hier tegen betaling mountainbiken en in de winter tegen betaling skiën of snowboarden.

Entertainment

In Calgary is er een ijshockyclub, genaamd The Flames. Als je in het ijshockeyseizoen in Calgary bent, is het zeker de moeite waard om te kijken of je hier bij kan zijn. Tickets kun je online kopen. Andere entertainment is bijvoorbeeld een avondje bios. Wij zijn zelf naar de Cineplex cinema in Crowfoot geweest, dit ligt in het noord-westen van Calgary omdat dit de dichtsbijzijnde bioscoop was vanaf ons hotel gezien. In Downtown kan je verder goed winkelen in moderne winkelcentra als The Core. In heel Calgary zijn overigens grote shoppingmalls te vinden.

Elk jaar, begin juli, wordt de Calgary Stampede gehouden. Tijdens dit 10 daagse festival gaat Calgary 'back in the days' en toont het haar cowboy verleden . Tijdens dit festival vinden rondom het Saddledome elke dag rodeo wedstrijden en paardenraces plaats. Hier omheen is er een grote kermis met allerlei attracties en eetgelegenheden. Daarnaast is er iedere avond een grote show met allerlei artiesten, met vuurwerk als afsluiter. Niet alleen bij het Saddledome zelf gaan de mensen terug in de tijd, maar door de hele stad is het festival aanwezig. Op veel plaatsen zijn gratis stampede-breakfasts te krijgen en overal waar je kijkt zie je mensen met cowboyhoeden door de stad lopen. 

Dagtrips vanuit Calgary

Vanuit Calgary is het mogelijk om een dagtrip naar Banff en Lake Louise te maken. Banff ligt op een klein uur rijden en Lake Louise op zo'n 1 uur en 45 minuten rijden. Dit hangt ook af van de weersomstandigheden. Bij de autohuur zullen ze vaak ook Jasper National Park aanraden maar Jasper is voor één dag te ver. 

Op ongeveer anderhalf uur ten oosten van Calgary, in de 'badlands' van Alberta, ligt Drumheller. In dit dorpje bevind zich het Royal Tyrell Museum of Paleontology. Hier worden dinosauriërs tentoongesteld die in deze omgeving zijn gevonden. Ook de 'badlands', een door erosie gevormd maanachtig landschap, zijn de moeite waard voor een tripje naar het oosten.

Vaak wordt Calgary gebruikt als tussenstop naar Banff en Jasper, maar op ongeveer drie uur rijden naar het zuiden ligt het prachtige Waterton Lakes National Park. Dit park ligt op de grens met de Verenigde Staten en staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoed lijst. Naast al het wild wat je er tegen kan komen zijn de vergezichten uniek. Als je de tijd hebt, is het zeker een aanrader om naar het zuiden af te reizen. 

Eten en drinken

Enkele tips voor eten en drinken in Calgary:

  • Oolong Tea House, 110 10th Street NW (C-train halte Sunnyside). De naam zegt het al, een theehuis. Hier kan je uit een heleboel soorten thee kiezen. Je krijgt dan een potje thee met schattige kleine kopjes (zonder handvat welliswaar). Vanaf de buitenkant ziet het er wat vaag uit, maar het is er gezellig. Je kan zelfs bijhouden welke soorten thee je al  hebt geprobeerd hier.
  • The Roasterie, 314 10th Street NW (C-train halte Sunnyside). Een klein en gezellig koffietentje met allerlei soorten koffie.
  • Globefish, 332 14th Street NW (C-train halte Sunnyside maar nog wel een eindje lopen). Dit is een sushirestaurant. Ze hebben ook enkele andere Japanse vleesgerechten.
  • Nicks Steakhouse 2430, Crowchild Trail NW (Buiten Downtown. C-train halte Banff Trail). Dit is een steakhouse met allerlei soorten steaks en hamburgers. Steaks zijn gemiddeld $25. De steaks zijn soms ontzettend groot. De hamburgers zijn goedkoper en net zo lekker.
  • Saigon, 2110 Crowchild Trail Northwest (Buiten Downtown. C-train halte Banff Trail). Dit is een Vietnamees restaurant. Vrij groot en er komen hier doorgaans veel mensen eten. 

Daarnaast vind je met name rondom de uitvalswegen in de randen van de stad diverse bekende ketens zoals Denny's en Subway. Waar Denny's voorheen vooral hamburgers op de kaart had staan, hebben ze tegenwoordig ook gezondere elementen aan hun menu toegevoegd waardoor het menu vrij gevarieerd is.

Wil je een avondje uit in cowboy stijl? Dan is Ranchman's  (9615 Macleod Tr. S) zeker een aanrader. De dresscode is geruit overhemd + cowboyhoed  en op de live country muziek kan er maar een dans gedaan worden; linedance. 

Accommodatie

Goedkope budgetaccommodatie is in Calgary schaars. Er zijn twee hostels Wicked Hostel en HI Hostel Calgary Centrum. Over die laatste is de Lonely Planet wat minder positief gezien de buurt waar tegenaan ligt, maar de reviews zijn over het algemeen goed.

Vervoer naar Calgary

Vanaf Schiphol zijn er vijf maal per week rechtstreekse vluchten van KLM naar Calgary International Airport. Verder is het mogelijk om met Air Canada  via Frankfurt te vliegen. Ook bieden KLM en Air Canada de mogelijkheid aan om via Toronto of Vancouver te vliegen. Daarnaast is het mogelijk met diverse maatschappijen via Amerika naar Calgary te vliegen. 

Vanaf Calgary International Airport kun je bus 300 nemen naar Downtown. Deze bus gaat elk half uur tussen 5:00 uur en 0:00 uur en kost $8. Een kaartje koop je bij de kiosk of met gepast geld bij de buschauffeur. Deze kaart is verder de gehele dag geldig als dagpas. De meeste mensen stappen uit bij de laatste halte (vraag even aan de buschauffeur) omdat vanaf daar een C-train vertrekt die je verder kan brengen. 

De C-train is een tram die op het moment twee routes heeft in Calgary. Deze C-train heeft in Downtown een zone waarbinnen je gratis mag reizen. Dit staat goed aangegeven op de plattegrond en wordt ook omgeroepen in de trein zelf. Een regulier kaartje kost $3 enkele reis en $9 is de prijs voor een dagpas.