Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 63.08 naar Toronto Nu boeken

Als grote stad als Toronto heeft een heleboel te zien en te doen. Bekijk de indrukwekkende skyline vanuit de CN Toren, ga naar een sportwedstrijd, slenter door het hippie achtige Kensington of bezoek een van de beste musea in Canada het ROM. 

Bezienswaardigheden Toronto

CN Tower

De CN Tower is de uitkijktoren van Toronto. Je hebt een prachtige uitkijk (niet helemaal boven in de toren) over heel Toronto en ver daarbuiten. Ook heb je een stuk glazen bodem waar je op kunt staan en zo helemaal naar beneden kunt kijken, wat nog best eng is als er een bende kinderen op staan te springen ;) Ook in de lift naar boven toe is trouwens een deel van de bodem van glas. Nadat je op de glazen bodem hebt gestaan kun je een heel klein liftje nemen naar het hoogste gedeelte in de toren, waar je een nog net iets beter uitzicht hebt. Daarnaast is er ook nog een film en een soort bewegend filmritje. De film is op dit moment (2013) een nogal verouderde 3d film over de dreamliner en het ritje was ook ooit  in een ver verleden cool. Boven in de CN Tower zit verder ook nog een niet heel goedkoop restaurant waar je kunt lunchen en dineren terwijl je een geweldig uitzicht hebt. 

De CN Tower is gratis met CityPASS. Geen CityPASS, dan heb je verschillende soorten tickets waar je uit kunt kiezen. Een ticket online kopen via http://www.cntower.ca (minimaal 24 uur van te voren) geeft je 15% korting. Het standaard ticket welke je kunt gebruiken voor de uitkijk en de glazen bodem kost $32,00, voor een bezoek aan de skypod komt er nog $12,00 bij.

Sport

Canada is een echt ijshockeyland, maar er zijn meer sporten waar ze goed in zijn. Mocht je nou een grote ijshockey fan zijn, dan is het leuk een bezoekje te brengen aan de Hockey Hall of Fame, al is het sowieso wel leuk, omdat ijshockey hier een groot deel van de cultuur uitmaakt. In dit museum kun je 's werelds grootste collectie van hockey memorabilia vinden.

Pal naast de CN-Tower staat het Air Canada Centre, dat door de grootte niet te missen is tijdens een bezoek aan Toronto. Dit is de huisvesting van verschillende teams in Toronto, zoals de Toronto Maple Leafs (ijshockey), de Toronto Raptors (basketbal) en de Toronto Rock (lacrosse), dus mocht je een bezoek willen brengen aan een wedstrijd zou ik even op de site kijken. Buiten dat er hier veel gesport wordt, treden de groten der aarde hier ook op. En dan heb ik het over muzikanten. Barbra Streisand, Madonna, Jon Bon Jovi, Aerosmith, ze staan er allemaal. Op de site kun je ook hier kaartjes voor vinden.

Museum of inuit art

Klein museum gevestigd in het Queen’s Quay Terminal Building. In dit museum heb je vooral veel beeldhouwwerken. Vaak bijzondere combinaties van steen, been en ivoor. Alle voorwerpen zijn gemaakt door inuit en hebben vaak ook pool thema’s zoals sledehonden. Entree ($5,00)

Toronto Islands

Met een bootje ($7,00) is het een klein stukje, ongeveer 10 minuten, vanaf Downtown Toronto naar de Toronto Islands. Vanaf deze plek heb je een heel mooi uitzicht ove de skyline van Toronto, die er ook zeker zijn mag met de CN-Tower als symbool voor de stad. De Toronto Islands is een recreatiegebied en vooral de moeite waard als je met kinderen bent, al is het zonder kinderen ook leuk. Zo zit er kinderpretpark en boerderij. Verder zijn er er stranden en kun je er picknicken, wandelen en fietsen. Ook zijn er regelmatig evenementen. Ga vroeg en niet in het weekend als je van de rust wil genieten.

Dundas Square

Dundas Suare is een gezellig plein met erom heen heel veel winkels, restaurants en straatartiesten. In de avond is het verlicht en heeft het wat weg van Times Square New York. Op Dundas Square vind je ook één van de grootste malls in Toronto, het Toronto Eaton Centre. Hierin natuurlijk veel bekende Amerikaanse ketens te vinden waaronder natuurlijk Starbucks. Verder blijft het indrukwekkend voor Nederlanders om je in zo'n gigantisch winkelcentrum te begeven, waar je je makkelijk een dag kunt vermaken, als je tenminste een beetje van winkelen houdt.  Mocht je honger krijgen geen zorgen er is een Food Court waar je werkelijk alles kunt eten.

Royal Ontario Museum

Het Royal Ontario Museum (ROM) is een van de grootste musea in Noord-Amerika en in de afwisselende collectie vind je voor ieder wat wils. Wil je alles zien dan kan je hier prima een dag terecht, maar in een paar uur kan je prima een selectie maken uit de diverse secties. Een groot deel van het museum richt zich op archeologie en wereldgeschiedenis. Vooral het Canadese gedeelte heeft veel bijzondere stukken, denk hierbij bijvoorbeeld aan kust en kleding van de oorspronkelijke inwoners. Er is ook een interessante oost-aziatische sectie met veel stukken uit China, aangevuld met o.a. Korea en Japan. Op de bovenste verdieping van het museum zijn kleinere collecties met o.a. Romeinse, Afrikaanse en Latijns Amerikaanse voorwerpen. Tenzij je een bijzondere interesse hebt in een van deze gebieden is de tentoonstelling hier niet zo bijzonder. Heel wat anders kan je vinden in de National Historie galeries, het ROM heeft een grote collectie van dinosauriër skeletten. Ook zijn er opgezette dieren te zien, deze worden echter gecombineerd met plastic dieren wat afbreuk doet aan de bijzondere stukken die er toch ook te zien zijn. Het museum heeft verder een grote collectie aan mineralen en bijzondere stenen. Leuk voor kinderen is de “hands on” sectie waar ze spullen aan mogen raken en er is nog een speelgedeelte.

Gratis met Toronto CityPASS, anders entee $16,- Het ROM werkt regelmatig samen met het Britisch Museum waardoor ook bijzondere tentoonstellingen zijn, hiervoor moet je extra betalen.

University of Toronto en Bloor/Yorkville

Zoals elke grote stad heeft ook Toronto zijn eigen universiteit en terwijl deze in Nederland vaak niet zo indrukwekkend zijn om te zien is dit in het buitenland vaak wel zo. Ik weet niet of je ook naar binnen kan, maar het is in elk geval leuk om even over het terrein te lopen. Bij de universiteit ligt ook Queen's Park, een leuk park om doorheen te lopen met veel standbeelden.

Een stukje doorlopen en je komt uit in Bloor/Yorkville (St. Paul's Square West). Dit is een leuke buurt in Toronto met veel restaurantjes en mogelijkheden om te winkelen. De buurt is gebouwd in Victoriaanse stijl en misschien spot je nog wel wat beroemdheden die hier vaak te vinden zijn als ze een bezoek brengen aan Toronto, bijvoorbeeld tijden het Toronto International Film Festival.

Casa Loma

Een kasteel net buiten het centrum van Toronto. Het kasteel is op een heuvel gebouwd waardoor je een mooi uitzicht hebt op de skyline. 

Het kasteel, of beter gezegd een villa in Engels-Middeleeuwse stijl, is een creatie van Sir  Pellet, een rijke industrieel uit het begin van de 20e eeuw. Hij liet dit huis bouwen in 1911 voor de toenmalige som van 3.5 miljoen Canadese Dollar. Voor dit immense bedrag is er een huis gebouwd met meer dan 100 kamers, tientallen badkamers en de mooiste afwerking die er maar te verkrijgen was. Na het faillissement van Sir Pellet, ging het huis bijna verloren totdat een stichting het huis redde van de sloop. De stichting maakte er een toeristische attractie van, hetgeen het stadsbestuur van Ontario in eerste instantie niet zag zitten. Nu is Casa Loma één van de topattracties in de stad.

Casa Loma geeft een kijkje in het uitbundige en soms eigenaardige leven van Sir Pellet. Deze eigenaardigheden komen naar voren in de excellente audio guide (inbegrepen in de toegangsprijs). Bij 31 stops in de villa is een beschrijving ingesproken door een verhalenverteller, waarbij hij hulp krijgt van experts, zoals een historicus of een architect. Het LCD scherm op de audioguide laat zelfs foto’s zien om het verhaal van de verteller te ondersteunen. Bij veel audioguides is de inhoud voornamelijk feitelijk, maar bij de audio guide van Casa Loma wordt dit afgewsisseld met anekdotes. Deze anekdotes gaan bijvoorbeeld over de keer dat Sir Pellet een elektrische auto bestuurde en niet meer kon remmen of over de reden en tot standkoming van de tunnels in de villa. Tot slot biedt de audio guide de mogelijkheid om extra achtergrondinformatie af te luisteren, die relevant is bij een bepaalde stop gedurende de tour, maar niet noodzakelijk is voor de beschrijving van de villa.

Casa Loma is populair bij (georganiseerde) groepsreizen voor senioren, maar is zeker interessant voor iedereen die meer wil leren over de Canadese high-society tussen 1910 en 1920. Daarnaast is het leuk om door de gang te lopen waar Dr. Xavier in de X-Men doorheen reed met zijn rolstoel. Andere films die zijn opgenomen in Casa Loma zijn Chicago en Skulls. Casa Loma ligt precies tussen de metrostations Dupont en St Claire West. Via St. Claire West loop je door Spadina Road, een lommerrijke buurt voor de iets hogere klasse van  Toronto.

Gratis met Toronto CityPASS anders entree $20,55.

Kensington Market

Kensington Market is de hippie buurt van de stad. Je vindt er veel restaurants, bars, café's. Maar je kunt er ook terecht voor 2e hands kleding of groente. Het leuke van de buurt is dat bijna alle winkels zijn gevestigd in oude woonhuizen. Hierdoor hangt er een unieke sfeer in de buurt die je niet snel zult vergeten, en is in 2006 zelfs toegewezen als "National Historic site".

China town

Kenington Market loopt over in Chinatown. Ook een wijk met haar eigen unieke sfeertje. De straatnaam borden hebben naast de engelse naam zelfs een naam in Chinese karakters. Chinatown is een goede wijk als je goedkoop wilt eten.

St. Lawrence Market

In Nederland zijn we heel bekend met het concept markt. Echter, minder bekend zijn we met het concept zoals je dat kan vinden in St. Lawrence Market (92-95 Front Street East). Dit wordt door sommige mensen gezien als één van de beste voedselmarkten van de wereld. Het is eigenlijk een grote hal (die er wel heel leuk uitziet van buiten, eigenlijk als een groot huis) waarin allemaal kraampjes te vinden zijn en waar werkelijk allerlei soorten voedsel worden verkocht. En het is ook echt een stukje historisch Toronto, want deze markt voorziet de inwoners van deze stad al meer dan 200 jaar van eten. Zeker de moeite waard om even langs te gaan! De markt is open van dinsdag tot en met zaterdag.

Distillery District

In dit gedeelte van Toronto ga je een beetje terug in de tijd. Voorheen was het een whiskey distilleerderij en nu vind je er veel cafés, een chocoladefabriek, restaurants en ga zo maar door.  Het gebied is afgesloten voor auto’s en je hebt echt het idee om door een oude europese stad te lopen.

Toronto Zoo

De Toronto Zoo bevindt zich een eind van downtown, je bent met de metro-bus combinatie een ruim uur onderweg. Met 287 hectare is het de grootste dierentuin van Canada. Voor een bezoek aan de dierentuin trek je daarom toch al snel een dag uit. De grootste publiekstrekker van de dierentuin zijn de twee Panda’s. In het Canadese gedeelte kan je o.a. Grizzlyberen, Poema’s en Elanden zien. Andere bijzondere dieren in de dierentuin zijn bijvoorbeeld de komodovaranen en wombats. Gratis met Toronto CityPASS, anders entree $28. Eten en drinken is behoorlijk aan de prijs, dus wil je besparen neem zelf wat mee.

Ontario Science centre

Het Ontario Science Centre is een groot, interactief museum dat zich richt op verschillende (populair) wetenschappelijke onderwerpen. Museum is waarschijnlijk niet het goede woord, want een groot deel van het Ontario Science Centre is gericht op het ontdekken van wetenschap. Het OSC is opgedeeld in een aantal vakgebieden, zoals ruimtevaart en het menselijk lichaam. Daarnaast is er een Discovery zone, waar honderden installaties en ‘proefjes’ staan om op een andere manier naar wetenschap te kijken.

Een voorbeeld van zo’n andere manier van kijken is een installatie waarbij gemeten wordt hoe snel je met je armen kunt flapperen. Je eigen score kun je dan vergelijken met de score van een vogel. Zo heeft een kolibie 90-100 slagen per seconde en komt een mens slechts tot 1-3 keer per seconde (op een goede dag). Dit verschil maakt wel duidelijk waarom mensen niet kunnen vliegen en vogels wel. Andere exhibits zijn onder ander het maken van stop-motion films (waarvan je er zelf een kan maken), een visueel erg aantrekkelijke exhibit over je eigen hartslag en het testen van papieren vliegtuigjes.

Naast deze ontdekkingszone zijn de exhibits waarbij ook het een ander uitgelegd wordt mooi opgezet.  Een van de favorieten is wellicht het versnellen van onder andere betadeeltjes en muonen, die door een supergekoeld ethanol damplaagje zichtbaar worden gemaakt. Voor elke technisch onderlegd persoon is het erg interessant om dit soort deeltjes te kunnen ‘zien’. De uitleg bij elke exhibit is erg uitgebreid. Het museum heeft bovendien ook een aantal speciale gedeeltes die leuk zijn voor kinderen.

Gratis met Toronto CityPASS, anders entree $22

Black Creek pioneers village

Mocht je nog een dagje over hebben dan is Black Creek pioneers village een leuke plek om te bezoeken. Black Creek is een openluchtmuseum dat een typisch noord Amerikaans doprje voorsteld. Net als bij de Zaanse Schans zijn deze huisjes laten allemaal naar deze plek verplaatst. In elk huisje is iemand te vinden die je iets kan vertellen over het leven in die tijd. Zo is er een blacksmith, een schoenenmaker, een doktershuisje, een drukkerij enz enz.. Met de Metro en de bus ben je er binnen 3 kwartier. 

Canada's Wonderland

Canada’s wonderland is een pretpark. Als je zin hebt in een dagje iets anders doen dan sightseeing, is dit zeker een optie. Het is een park dat zowel geschikt is voor kinderen als voor thrillseekers. Zo heb je in het park de Leviathan een van de hoogste en langste achtbanen ter wereld.