Lisan Kerstens Geschreven door menasil. Foto door: menasil

  • Voor slechts € 60.68 naar Calgary Nu boeken

Banff National Park is het eerste en oudste national park van Canada. Het park ligt in de Rocky Mountains, in de staat Alberta. De oppervlakte bedraagt zo'n 6.858 km². Het nationaal park staat, net als de andere Canadese nationale parken, op de UNESCO werelderfgoederenlijst.

Banff

Banff is een stad, gelegen in Banff National Park. De stad is eind 19e eeuw gesticht, nadat er een treinstation werd gebouwd om mensen in de gelegenheid te stellen het nationaal park te bezoeken. Aanvankelijk begon de stad als voorziening voor deze bezoekers. Er kwamen hotels en winkels. Ook werden er hot springs geopend om de stad als resort te promoten. Heden ten dage is Banff inmiddels uitgegroeid tot een populaire toeristenbestemming en wordt gebruikt als uitvalsbasis voor skiën, wandelen en fietsen in de omgeving.De hoofdstraat van Banff is een lange winkelstraat met veel souvenirswinkels en zeker leuk om door heen te wandelen. Het kan er in de zomer erg druk zijn. Banff kent twee bezienswaardigheden die je eigenlijk niet moet missen. Allereerst de Banff Upper Hot Springs. Deze hot springs zijn klein, maar je hebt een prachtig uitzicht over de Rocky Mountains en zeker in de winter een heerlijke plek om even op te warmen.  Deze hot springs zijn de hoogst gelegen hotsprings in Canada; ze bevinden zich op 1,585 meter hoogte. Je kan het gehele jaar de hot springs bezoeken en de entree is $7,30 voor een volwassenen. Je kan eventueel een handdoek huren indien je er geen bij je hebt. Daarnaast kun je het gehele jaar door met een lift (Banff Gondola) naar Sulphur mountain. Vanaf hier heb je uitzicht vanaf 2,281 meter hoogte over Banff en omgeving. Een retour ticket kost $49,00. Het is aan te raden van te voren een ticket aan te schaffen. Je kunt eenmaal boven, mits er niet teveel sneeuw ligt, nog naar de top van de berg wandelen. Soms zijn er werkzaamheden aan de Gondola. Deze worden aangekondigd op de website van Banff Gondola.

Lake Louise

Lake Louise is een klein plaatsje in Banff National Park, gelegen in een dal nabij het gelijknamige meer. Het meer is vooral bekend vanwege de mooie omgeving waarin zij ligt en de prachtige wandelingen die je in dit gebied kan maken. In de winter is dit gebied een populair wintersportgebied. Diverse gletsjers liggen nabij Lake Louise en als je vanaf de parkeerplaats naar het meer loopt, zie je in de verte een gletsjer liggen. Aan het meer ligt het bekende hotel Fairmont Chateau Lake Louise. Hier kun je opwarmen met een beker warme chocolademelk. Lake Louise ligt op ongeveer 45 minuten rijden vanaf Banff.

Vervoer naar Banff National Park

Calgary International Airport is het dichtstbijzijnde vliegveld vanaf Banff National Park gezien. Calgary ligt zo'n 128 km van Banff af. Dit is ongeveer 75 minuten rijden. Er rijden bussen vanaf Calgary naar Banff maar het is aan te raden een auto te huren. Je bent dan niet alleen flexibeler, het geeft je ook de mogelijkheid om het park beter te verkennen. 

Het park is zowel in de winter als in de zomer te bezoeken. Hou er echter rekening mee dat in de winter een auto met winterbanden (het liefst een SUV uitvoering) een must is! Daarnaast kunnen er veel wegen afgesloten zijn of slecht begaanbaar zijn met name de 1A is nauwelijks begaanbaar als het heeft gesneeuwd.

Voor het park dien je een entree te betalen van $9,80 per persoon. Voor een groep, dat wil zeggen, een auto met meerdere personen, betaal je $19,60. Voor dit bedrag mag je een dag in het park doorbrengen. Dit ticket is tevens geldig voor het aangrenzende Jasper National Park. Ook is het mogelijk om een Discovery pass te kopen die geldig is in geheel Canada. Als je meerdere parken gaat bezoeken, dan zou dit nog wel eens de moeite kunnen lonen. Deze pas is één jaar geldig na aankoop.  Meer informatie is te vinden op de website van Banff National Park.