Geschreven door . Foto door: Tikva

Voor Cambodja heb je een visum nodig. Je paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na gepland vertrek uit Cambodja. Een visum voor 1 maand is te verkrijgen aan de grens met Thailand, Vietnam, Laos en natuurlijk op het vliegveld. Het visum kost 20 dollar en bij de meeste grensovergangen heb je als toerist geen pasfoto's meer nodig. Neem echter het zekere voor het onzekere en neem er altijd wat mee!

Het is ook mogelijk om via het internet een visum voor Cambodja aan te vragen. Het gaat hierbij alleen om de 30 dagen toeristen visum. Kosten $20 visum + 8 dollar servicekosten (2013). Uiteindelijk dus duurder dan bij de meeste grensovergangen maar het scheelt wel gedoe. Het visum wordt alleen niet geaccepteerd bij alle grensovergangen. Bekijk van te voren dus goed de informatie: http://evisa.mfaic.gov.kh/

Aan de grens kost een visum $20. Helaas staan de grensovergangen met Thailand erom bekend tot wel $10 aan smeergeld te vragen. Door de grote stroom (rijke) toeristen die naar Angkor Wat gaan, probeert men hier een slaatje uit te slaan. Wil je zelf geen slachtoffer worden van deze praktijken? Regel dan vooraf een visum bij de ambassade in Bangkok of via 1 van de vele kantoortje bij Ko San Road. Let er dan wel op dat je hier niet teveel betaald!Met onderhandelen ter plekke moet je de prijs opzich wel op ongeveer $23 kunnen krijgen maar pas op dat je de official niet tegen je in het harnas jaagt want dan stuurt ie je doodeluk naar een bankje en mag je lang wachten.

Aan de Cambodja kant van de grens is de situatie met de bussen gewijzigd. Er rijden nu gratis shuttlebusjes naar een busstation in plaats van een wirwar aan busjes bij de grens.

Hoewel dit eerder niet zo was kun je ook aan de grens tussen Vietnam en Cambodja zonder problemen een visum voor 30 dagen krijgen. Ga je met de bus over de grens dan heb je de keuze je visum door de buschauffeur te laten regelen of dit zelf te doen. Bij de buschauffeur kost dit je 5 dollar extra. Je moet dan in dezelfde rij gaan staan als degene die dit niet doen. In het geval dat je dit door de buschauffeur laat regelen wacht je tot je naam wordt omgeroepen waarna je door de douane mag. Regel je het zelf, dan moet je de bus op je laten wachten omdat je dan helemaal achteraan in de rij mag gaan staan. Bekijk dus zelf wat jij het fijnst vindt.

Als je vanuit Laos Cambodja binnen gaat kun je aan de grens een visum kopen voor $20,- plus $3,- aan "stempelgeld".

Verlenging is 1-malig voor 1 maand(€ 30), 3 maanden (€ 60). Langer blijven dan je visa geldig is kost € 5 per dag.