eefje Geschreven door eefje. Foto door: bolletjeom

Door Cambodja reizen was tot een aantal jaar geleden nog een echt avontuur. Ondertussen zijn de belangrijkste routes mooie geasfalteerde wegen geworden en is een busrit een stuk dragelijker geworden. Toch blijft het afleggen van afstanden naar minder bekende gebieden nog een avontuur en rijke ervaring.

Bus

De meest gebruikte en goedkoopste manier om door Cambodja te reizen is de welbekende bus! Door sterke verbeteringen in het wegen netwerk zijn er nu ongeveer 10 busmaatschappijen die de meeste steden aandoen. Verschillende busbedrijven bieden comfortabele a/c bussen en normale zonder a/c bussen van Phnom Penh naar de meest bekende bestemmingen, waaronder Siem Reap, Sihanoukville en andere provinciale hoofdsteden. De busritten zijn vaak vrij hobbelig maar prima voor niet al te lange ritjes. Reis je tussen grote steden dan kies je beter voor de grotere bussen omdat deze het goedkoopst en ook vaak het meest comfortabel zijn.

Over het algemeen, kun je bus tickets bij je guesthouse/hotel/travel agency bestellen, maar het kan ook direct bij het busstation zelf. Niet overal in Cambodja is het mogelijk om per bus te reizen dus zoek dit van te voren even uit. Reizen met de bus kan in ieder geval vanaf/naar deze steden: Phnom Penh, Sihanoukville, Siem Reap, Pursat, Battambang, Sisophon, Poipet, Kompong Cham, Kratie, Stung Treng, Kampot en Kompong Thom. Daarnaast zijn er ook goede verbindingen met voor de hand liggende bestemmingen in buurlanden Vietnam, Laos en Thailand. Opmerkelijk is dat er geen centraal busstation is Cambodja. Veel bussen van verschillende busbedrijven vertrekken vanaf verschillende stations verspreid over de stad; vanaf het office of een eigen busstationnetje. Zoek dus van te voren uit waar je bus voor jou bestemming vandaan vertrekt. In kleinere dorpen is er vaak maar een beperkt aanbod en vertrekken de bussen wel vanaf een centraal busstation, waar je dan ook direct en soms alleen op bepaalde uren je kaartjes kan kopen.

Trein

Hoewel er door heel Cambodja sporen liggen, rijden hier geen passagierstreinen. Op dit moment worden de sporen wel verbeterd om in de toekomst treinen te laten rijden van Phnom Penh naar Siem Reap. Dit is nu alleen maar toekomstmuziek; de enige vorm van reizen per bamboe trein is op dit moment een toeristische attractie in Battambang. Lees hierover meer onder het kopje hoogtepunten.

Taxi

De afgelopen jaren zijn er veel taxi's bijgekomen in Cambodja en het is normaal gesproken geen probleem er een te vinden. Wil je graag een taxi voor een dag huren of langere afstanden per taxi reizen vraag dan aan een medewerker van je hotel een taxi voor je te reserveren. Ook hebben veel grotere plaatsen taxistandplaatsen. Hier kun je heenlopen en ter plaatse een taxi regelen. Taxi’s hebben geen meter en onderhandelen over de prijs is noodzakelijk! Een meer gebruikelijke vorm van een taxiritje is de shared taxi. Deze zijn stukken goedkoper en rijden op plaatsen waar de wegen te slecht zijn voor bussen of de reis per taxi een stuk sneller is. Verwacht niet teveel comfort! Wij zaten met zijn achten in een personenauto! Jawel, echt waar en dan heb jij als (grote) toerist nog geluk want 9 is vaak de norm. Zie dit als 4 voorin en 5 achterin. Maar omdat jij een zodanige grote toerist bent mag je met 4 man achterin! Het klinkt dus luxer en comfortabeler dan het is!

Brommer

In Cambodja is het ook mogelijk een brommer/scooter te huren. Deze huur je meestal voor 24 uur. De brommertjes zijn evenals de benzine spot goedkoop (vaak tussen de $6-12 dollar) en zorgen voor een enorm gevoel van vrijheid. Wil je dus de omgeving verkennen of een attractie in de buurt bezoeken, kies dan voor een brommer! Denk er trouwens wel aan dat de wegen in Cambodja buiten de grote steden om vaak erg slecht zijn! Zo kwamen wij in een grote zandbak van kilometers lang terecht, stapvoets zijn we naar de bestemming gereden maar ontspannen was anders;) Ben je nog niet erg ervaren, vraag dan altijd eerst hoe de wegen zijn en of er ‘makkelijke’ routes zijn! Bij je guesthouse/hotel kunnen in sommige gevallen ook vaste tuktuk – bestuurders of motortaxi’s staan, onderhandel altijd over de prijs. Mocht je er met het onderhandelen niet eens worden over de prijs, ga dan op zoek naar een andere tuk-tuk bestuurder of motor.

Boot

Cambodja is een land met erg veel rivieren. Als toerist kun je dan ook gebruik maken van watertransport. De bekendste tocht per boot is die tussen Phnom Penh en Siem Reap.  Een aantal jaren geleden waren de wegen in Cambodja zo slecht dat een reis per boot een stuk comfortabeler was. De laatste jaren zijn de wegen echter zo sterk verbeterd dat dit nu niet meer het geval is. De boten zijn vaak over beladen en jij als toerist mag twee keer meer dan een local betalen om op het dak plaats te ‘mogen’ nemen. Een ticket met de boot zal je $35 dollar kosten (prijs 2013), hetzelfde ticket per bus kost je ongeveer $6-8 dollar! Afhankelijk van het seizoen kan het ook nog zo zijn dat je midden op het meer moet overstappen op een andere boot wat zeer gevaarlijke situaties kan opleveren. Denk dus even twee keer na of je dit tripje echt per boot af wil leggen!
Echter is de boottrip tussen Siem Reap en Battambang veel leuker! Ook hier mag je op het dak zitten maar dan voor $20 dollar. Het uitzicht is geweldig! Let er wel op dat de duur van deze tocht erg kan wisselen. Afhankelijk van de stand van het water duurt de tocht tussen de 5 en 10 uur! Een extra kussentje mee nemen kan dan ook zeker geen kwaad! We namen die ochtend om 7.00 de boot naar Siem Reap. Een geweldige boottocht over de rivier, die ons het rivierleven toont van Cambodja. De puurheid van Cambodja, haar ongerepte natuur, haar woonomstandigheden en de vriendelijkheid van haar mensen. We varen op een houten boot die aangedreven wordt door een motor die zo groot is als een enorme vrieskist. We zijn niet de enige op het water en komen overal mensen tegen op en om het water. Voor het vervoer gebruikt men kano-achtige bootjes, maar daarnaast hebben redelijk veel mensen ook een klein bootje als woning, soms met bloempotten en al. Maar de meeste mensen wonen aan de kant van de rivier in hutjes die bestaan uit houten planken, spaanplaten of zelfs plastic zakken, laag bij de grond tot hoog op palen. Vanwege de enorme motor in de boot, horen de meeste mensen ons aankomen en we zien dan ook veel mensen kijken en ontzettend veel kinderen lachen en zwaaien. Een apart gezicht zijn de 'floating villages', waar alle woningen op het water drijven en men met bootjes zich moet verplaatsen. We zien schoolkinderen in uniform uit een drijvende school komen en in bootjes weg varen, vrouwen die een boodschapje gaan halen bij een drijvend supermarktje en zelf een christelijke drijvende kerk. De rivier slingert door het landschap en verandert in breedte van smalle doorgangen tot de breedte van een enorm meer. We waren daarna over het Tonle Sap meer naar de plaats waar we opgewacht worden door tuk-tuk-mannetjes die als ratten op de boot springen, zodra de boot de kade raakt. Een zeer interessante manier van transport die een bezichtiging op zich is! 

Vliegen

Vliegen is snel maar binnenlandse vluchten zijn in Cambodja vaak onmogelijk en duur. Wil je toch vliegen dan zou je voor een vlucht tussen Siem Reap en Phnom Penh kunnen kiezen. Prijzen starten vanaf 100 dollar, hoe eerder je boekt hoe lager de prijs.  Je kunt vliegen met Silk Air of met Cambodia Ankgor Air. Bedenk je dat je met het wachten op de vliegvelden en het vervoer naar de vliegvelden waarschijnlijk net zoveel tijd kwijt bent als een (veel goedkoper) busritje!

Al enkele jaren vliegt Ankgor Air ook met vluchten tussen Sihanoukville, Siem Reap en Phnom Penh. Prijzen voor de route Sihanoukville - Siem Reap beginnen vanaf $115 dollar. 

Cyclo

Ook de Cyclo is een leuke, goedkope manier om rond te reizen. Een cyclo is eigenlijk een fiets met een bakje voorop waar jij in kan zitten. Een cyclo kun je gewoon aanhouden op straat. Je kunt ze gebruiken om kleine stukjes binnen de stad af te leggen en moet eigenlijk nooit meer dan $1 dollar betalen. Flink onderhandelen is ook hier nodig!

Remorque-Kang

De Remorque Kang lijkt heel erg veel op de bekende tuk-tuk en ook deze kun je op straat aanhouden. Ze zijn gemaakt voor niet al te grote stukken maar een rondritje door de omgeving is zeker mogelijk.Voor korte stukjes betaal je vaak $1 a 2 dollar. Voor dagtrips spreek je van te voren een prijs af. Zo zijn de  zeer geschikt voor het bezichtigingen van de tempels van Ankgor. Je kunt de dag van te voren een afspraak maken met een van de bestuurders om de kleine of grotere ronde op het Ankgor Complex af te leggen, waarna de bestuurder je de volgende ochtend vroeg komt ophalen. Zelf hebben we de eerste dag per fiets de kleinere ronde op het complex gefietst, maar vanwege de hitte en ons pijnlijke achterste voor de tweede dag een tuk-tuk geregeld die ons van tempel naar tempel reed over de grotere ronde van het Ankgor Complex. Afhankelijk van de route die je wilt afleggen en de afstand zal de prijs tussen de 12 en 20 dollar liggen per dag.

Moto

Ook de brommerchauffeurs zul je overal in Cambodja tegenkomen, vaak in tweetallen of drietallen op de hoek van een straat. De moto als vervoersmiddel is geschikt voor kortere tripjes en zijn vaak net iets goedkoper dan de Remorque Kang. Natuurlijk is de prijs afhankelijk van de afstand, maar onderhandel goed voor een eerlijke prijs!