eefje Geschreven door eefje. Foto door: eefje

Wanneer je naar Cambodja gaat heb je ingetwijfeld veel vragen. Wij hebben de meest gestelde vragen op een rijtje gezet en geven meteen antwoord op de vraag.

Hoeveel tijd heb ik ongeveer nodig om Cambodja te zien?

Wil je alleen de hoogtepunten van Cambodja afgaan (Siem Reap, Phnom Penh, Sihanoukville en Angkor Wat) dan heb je aan 2 weken genoeg. Je kunt dan op je gemakje rondreizen en de tijd nemen wanneer je het ergens naar je zin hebt.

Heb je een hele krappe planning dan zou je dit eventueel ook in 1 week kunnen doen. Veel mensen die een rondje Azië doen, gaan voor 1 week naar Cambodja. Ontzettend jammer want het is een ontzettend mooi land. Natuurlijk is je reistempo altijd afhankelijk van hoe jij je vakantie ziet. Wil je op je gemak van Cambodja genieten en ook wat kleinere plaatsen aandoen (zoals Battambang voor de Bamboetrein of een boottocht over de Mekong maken) of bijvoorbeeld een paar dagen relaxen op het strand dan kun je er prima 3 tot 4 weken vermaken. Toch reist het gros van de reizigers ongeveer 1 tot 2,5 weken door Cambodja.

Wat is het dag budget als ik echt budget reis en wat is het budget als ik wat meer te besteden heb?

Hoewel Cambodja een arm land is, zullen de prijzen je wellicht verbazen wanneer je uit een buurland komt. De prijzen liggen vaak hoger dan die van Laos of Thailand. Ook Angkor Wat is een prijzig uitstapje die je waarschijnlijk niet wilt missen. Doordat Angkor Wat enorme hoeveelheden toeristen trekt betekent dit ook dat de hotelprijzen in Siem Reap in verhouding met de buurlanden soms belachelijk hoog liggen. Een  daags verblijf in Angkor Wat zal dan ook om het nodige dagbudget vragen! Vind je het niet erg te slapen op een bed gemaakt van enkel planken, eet je voornamelijk op straat en in local ‘restaurantjes’ en drink je geen alcohol dan kun je rondkomen van een dag budget van 15 euro. Wil je echter iets meer luxe (denk aan een redelijk bed, af en toe eens een toertje en een biertje op zijn tijd). Dan kun je met een dagbudget van 20 tot 25 euro prima rondkomen. Ga je voor nog meer luxe, enkel eten in westerse restaurantjes, hotel met airco en warm water.  en reizen met minibusjes dan zal je dagbudget tussen de 25 en 40 euro schommelen.  

Wanneer is het regenseizoen en is het verstandig dan naar Cambodja te gaan?

De meeste regen valt tussen juni en september in Cambodja. Het officiële regenseizoen in Cambodja loopt van mei t/m november. Hoewel het woord regenseizoen je waarschijnlijk afschrikt hoeft dit helemaal niet zo vervelend te zijn als het klinkt. In het algemeen is een regenseizoen heel goed te doen en hoef je een bezoekje aan Angkor Wat om deze reden niet te laten. Aangezien veel tempels van Angkor vijvers hebben, zijn deze mooi gevuld in de periode wat voor prachtige plaatjes zorgt. Hoewel regen tijdens je reis je humeur wel eens kan bepalen, is het land in deze periode (of kort daarna) wel op zijn mooist. Alles wordt weer groen en krijgt kleur.