eefje Geschreven door eefje. Foto door: Tikva

Bevolking

In Cambodja wonen ongeveer 14 miljoen mensen. De meeste inwoners van het land zijn Khmer, (bijna 95%). Daarnaast woont er in het land een grote groep chinezen en Chams die moslim zijn. Ook wonen er no geen klein aantal europeanen, vietnamen, bergvolken en thai in het land.

De bevolking in Cambodja is erg jong, bijna de helft van de bevolking is jonger dan 20.  De reden hiervan is dat veel mensen gestorven zijn het bewind van Pol Pot en de diverse recente oorlogen.

Religie

De meeste Cambodjanen zijn aanhangers van het Theravadaboeddhisme: ongeveer 88% van de bevolking. De Cham is een bevolkingsgroep die de Islam aanhangen (ongeveer 3%). Daarnaast is er nog een christelijke minderheid die het niet makkelijk heeft in Cambodja.  

Het land

Cambodja grenst aan Laos, Thailand en Vietnam. Aan de kust grenst het aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese zee. 

Geschiedenis

We weten dat de eerste echte beschavingen al in de 1e eeuw in Cambodja voorkwamen. Cambodja was van 802 tot ongeveer 1350 deel van het Khmer-rijk. Ook delen van Vietnam, Laos, Thailand en tot aan de oostelijke grens van Myanmar waren deel van dit rijk. De oude hoofstad van het Khmer mes, Ankor What is nu een van de grootste toeristen attracties in Cambodja. De tempels van Angkor Wat kun je vandaag de dag nog steeds bezichtigen en doen je beseffen hoe groot het rijk al was in deze tijd. 

Tussen 1863 en 1953 was Cambodja een kolonie van Frankrijk. Op 9 november 1953 werd Cambodja onder koning Norodom Sihanouk onafhankelijk en sindsdien kent het een turbulente geschiedenis met vele politieke wisselingen.

Tijdens de Vietnamoorlog, in de regio bekend als de indochinawar omdat niet alleen vietnam werd aangevallen, werd ook Cambodja zwaar gebombardeerd door de Amerikan.

Na Laos was Cambodja het zwaarst gebombardeerde land in Zuidoost-Azië. Volgens schattingen vielen er  600.000 burgerslachtoffers.  De Amerikaanse en Zuid-Vietnamese troepen vielen in 1970 ook over land Cambodja binnen.

Zonder regering ontstonden er in Cambodja overal gevechten tussen kleine groepen onderling. Al snel werd de Rode Khmer (geleid door Pol Pot) de grootste groep en verdreef de Vietnamezen uit Cambodja. In 1975 wierp de Rode Khmer de regering van Lon Nol omver en kwam aan het bewind. Pol Pot werd premier van Cambodja, dat werd omgedoopt tot Democratisch Kampuchea. Hij trachtte op bloedige wijze van Cambodja een communistische landbouwstaat te maken. Steden moesten verdwijnen en iedereen moest boer worden. Alle elementen uit de maatschappij die misschien, eventueel, een mogelijke bedreiging zouden kunnen vormen werden gelimineerd. Geld, onderwijs, godsdienst en privébezit werden afgeschaft. Huwelijken werden voortaan gearrangeerd, en kinderen werden gescheiden van hun ouders. Personen die niet meewerkten werden omgebracht. Ook intellectuelen en academici werden gedood. Ook het dragen van een bril of het spreken van een vreemde taal maakte iemand tot verdachte. Pol Pot geloofde namelijk niet in hun ideeën en beschouwde hen als lastige obstakels.

In 3 jaar tijd  werd ongeveer een kwart van de Cambodjaanse bevolking (tussen 1,5 miljoen en 2,5 miljoen mense) vermoord.

Over het  regime van Pol Pot was weinig bekend bij de buitenwereld omdat het regime zich bewust afsloot van de buurlanden. Er waren zelfs o.a in Europa groepen die Pol Pot als held en bevrijder zagen en geld inzamelde voor het regime. Pas na enige tijd kreeg de buitenwereld door wat er aan de hand was. Uiteindelijk was het Vietnam dat besloot in de grijpen, op Op 25 december 1978 vielen de roepen aan om uiteindelijk de Rode Khmer te verdrijven. Er werd een nieuwe communistische pro-vietnamese regering geinstalleerd.

Dit was ten tijde van de koude oorlog en de westerse landen waren dat ook niet blij met de bevrijding/bezetting van Cambodja door Vietnam. Deze landen met de USA voorrop erkende de Khmer Rouge nog jarenlang als de echte regering van het land.

Pol Pot regime was dan wel afgezet door de vietnamezen, hij was zeker nog niet verslagen. Ongever dertigduizend Rode Khmers en bijn honderd duizend burger aanhanger vluchten naar het gebied in de buurt van de grens met Thailand.  De Rode Khmer hier zorgen ervoor dat er tot ver in de jaren '90 een burger/guerilla oorlog werd gevoerd in het land. Uiteindelijk gaven de meeste Rode Khmer-guerrillero's zich over en in mei 1993 konden voor het eerst echt vrije verkiezingen worden gehouden. Tot in 2003 bleven er soms nog incidentjes.

Wil je lezen hoe deze tijd ervaren werd door de bevolking van Cambodja? Lees dan bijvoorbeeld het boek: First they killed my father van Loung Ung. Of een van de andere aangeraden leeboeken over Cambodja.