Patrick Schouten Geschreven door 1patrick8. Foto door: menasil

Cambodja is een opkomend toeristenland. Ze heeft mooie oorden zoals op Koh Rong of Sihanoukville. Maar wat denk je van een jungletrekking, in de echte bush bush? Met visjes vangen en op eten bij een kampvuurtje en elke dag een kamp maken om te slapen.

Ben je een echte avonturier, dan is het plaatsje Ban Lung de ideale bestemming. Dit dorpje is gelegen in de provincie Ratanakiri in het noord-oosten van Cambodja. In de Lonely Planet van Vietnam, Cambodja, Laos & Northern Thailand  staan verschillende aanbieders van trekkingen. Omdat deze aanbieders in deze gids staan zijn ze meteen een stuk duurder. Als je graag in het Virachey National Park wilt trekken moet je veel betalen. Wil je dat niet, dan kun je stukken goedkoper aan de rand van dit park trekken. 

Waar de jungletrekking te boeken?

Voor goedkope trekkingen kun je terecht bij het restaurant/Guesthouse “Deum NengNoun 168”. Dit ligt schuin tegenover de post office aan de overkant van de grote weg. Als je de menukaart ziet zal je denken wat doe ik hier.

Voor de grote aanbieders uit de Lonely Planet, betaal je al snel een bedrag van $300,- p.p.. Bij Deum NengNoun 168 betaal je (afhankelijk welke trekking) rond de $125,- Het boeken is heel makkelijk. Je vraagt naar trekkingen of kijkt op de trekkings menukaart. Er wordt iemand gebeld die goed Engels spreekt en hieraan kun je al je vragen stellen e.d. Vind je het wat, dan betaal je het bedrag en kun je de volgende dag of de dag er na al weg. 

Voorbereiding

Je moet eerst betalen zodat de rangers rijst kunnen kopen e.d. Nadat je betaald hebt, ga je om de tafel zitten om te bespreken wat je graag zou willen zien, wat je mee moet nemen en hoe de trekking gaat verlopen.

Wat moet je meenemen

Zelf
- Lange broek
- hoge sokken
- goede schoenen
- deet 50%
- tandenborstel en tandpasta
- zeep
- wc papier
- schoon ondergoed
- handdoek
- zaklamp en evt hoofdlampje
- camera (liefst zo klein mogelijk)

Wat krijg je mee
- hangmat met muggennet
- evt wat rijst als de groep te groot is voor de rangers om alles te tillen 

De overige spullen die je mee hebt tijdens je reis en niet nodig hebt met deze trekking kun je hier  achterlaten. Dit is helemaal veilig. 

Wat kun je verwachten?

Het is veel lopen, dus misschien krijg je blaren als je slechte schoenen aan hebt. Verder zal je veel rijst eten zowel als ontbijt, lunch en avond eten. De eerste 1,5 dag misschien niet maar zodra de “luxe” producten op zijn moet je er aan geloven.

Als je door het bamboe bos loopt, heb je kans op bloedzuigers in je kleren. Vandaar de hoge sokken om over je broek te trekken. Dit is geen garantie dat je ze niet krijgt. Als je ze krijgt, geen paniek, vraag de ranger om ze van je huid te trekken. Ze hebben geen ziektes maar het blijft wel enige uren beetje doorbloeden. Veel zweten en mugjes/zweetvliegjes om je hoofd hebben zoemen als je een break hebt in de jungle hoort er ook bij.

Verder zullen de rangers je meer vertellen als er speciale dieren te zien zijn, laten ze sporen zien, bouwen ze de kampen voor je, maken ze je eten en houden ze een oogje in het zeil als je slaapt. In de nacht kunnen beren of tijgers  rond je kamp struinen, no worry, de ranger heeft ook een geweer mee.

De laatste avond zal je waarschijnlijk aan een spelletje mee moeten doen waar je Yarwine zult drinken. Dit is zelf gemaakte rijst wijn. Als je echt niet wilt, hoef je niet mee te doen maar voor de sfeer is het leuk om het wel 1 keer te doen, en om het te proeven. 

De trekking

Dag 1
’s Morgens verzamel je je bij het restaurant. Je krijgt je hangmat en je gaat met een guide/tolk in de auto  naar het dorpje waar de rangers wonen. Dit duurt zo’n 2 uurtjes.

Bij aankomst maak je even kennis met de rangers en ga je meteen opstap. De eerste dag loop je (met je spullen in je backpack) 4 uurtjes tot de eerste kamp. Jij kunt je hangmat ophangen, gaan wassen en vervolgens aanschuiven voor het avondeten. Let wel op de pittigheid van het eten. Na het eten nog even praten. Tip: Het meenemen van een flesje whiskey om te drinken vinden de rangers erg leuk. 

Dag 2
Rond een uur of 6 wordt je wakker van de zon. De rangers zijn waarschijnlijk al in de weer om eten te maken. Rustig kun je wakker worden en je ding doen. De toiletten zijn gewoon in de bosjes. Het is even een techniek vinden om dit te kunnen doen en laat je hoop maar varen.

Na het ontbijt ga je weer lopen. Totaal loop je vandaag 5 uurtjes inclusief pauzes. De rangers lopen vaak van waterval naar waterval/rivier. Hier kunnen zij visjes vangen voor het avond eten en jij kunt dan even zwemmen of wassen. Doe dit laatste wel lager in de rivier dan waar je zit, anders komt het zeep misschien wel in je eten. Vervolgens is het tijd om het kamp op te bouwen, je hangmat te installeren, wassen, te eten en later op de avond lekker slapen. 

Dag 3
Waarschijnlijk zal je weer rond 6 a 7 uur wakker zijn. Ook zal vanaf nu geen luxe producten meer eten, alleen rijst, groente en misschien een visje. Dit als ontbijt, lunch en diner.

Verder loop je vandaag gewoon weer een aantal uurtjes, met wat pauzes, tot je bij het volgende kamp komt. Net als alle voorgaande dage, ga je het kamp o bouwen,  je hangmat ophangen wassen etc.

Als je gevraagd hebt om iets speciaals te eten kun je het ook deze dagen verwachten. Wij wilden iets eten wat veel in de jungle wordt gegeten. Dit was Bamboesoep. Een stuk bamboe werd vol water, groente en stukjes bamboe gedaan. Dit werd in een vuur gezet en pruttelde 2 uur. Het zag er heel vies uit maar de combinatie met de rijst was het echt erg lekker.

Dag 4
Afhankelijk hoelang je trekking is zal je vandaag nog één keer dieper in de jungle gaan. Vandaag loop je maar 3 uurtjes. Als je bij de rivier aankomt moeten jullie alleen het kamp opzetten en een vuurtje zien te maken (samen met je guide/tolk). Dit terwijl de rangers de bamboe bossen weer ingaan om voor morgen een bamboevlot te maken om weer terug te komen. Tegen 18:00 zijn de rangers terug, controleren ze het kamp en gaan ze beginnen met eten koken. Vroeg naar bed want de reis op het vlot wordt een lange dag. 

Dag 5
Vandaag word je wakker rond 6 of je wordt wakker gemaakt door de rangers om te gaan eten. Rijst met groente. Na het eten alles goed inpakken, helpen met de laatste dingetjes aan de vlotten en dan is het tijd om al de bagage op de vlotten bouwen. De rangers duwen de hele dag het vlot voort tot 2 uur lopen vanaf het dorpje waar de trekking is begonnen. Eenmaal aan wal  is het dus nog 2 uurtjes lopen tot het dorpje waar de rangers wonen. Hier mag je kiezen om onder of in het huis te slapen van de rangers (de huizen staan op poten). Na het eten komen de vrouwen er ook bij zitten en kijken hoe wij aan het drank spelletje mee doen en lachen om onze reacties. Het is echt een hele gezellige avond. Drink niet te veel in het begin want dan is het nog sterk qua alcohol. Later wordt dat minder omdat er steeds opnieuw water erin wordt gegoten. 

Dag 6
Helaas wordt je hier nog vroeger wakker omdat de dieren van de rangers (varkens, kippen, eenden, geiten etc.) honger krijgen. Dit laten ze merken door geluid te maken. Na het ontbijt neem je afscheid, geef je de rangers wat fooi en ga je te voet nog 3 uurtjes lopen tot waar de auto staat geparkeerd.
Bij de auto kun je in het straatje nog iets te eten kopen voor onderweg en dan is het weer 2 uurtjes terug naar Ban Lung. Het is echt een ervaring om nooit meer te vergeten.