Tikva .. Geschreven door Tikva. Foto door: Sandervh

Cambodja heeft grensovergangen met Thailand, Laos en Vietnam. Lees welke grensovergangen het handigst zijn om te gebruiken, zoals die tussen Poipet naar Aranyaprathet. 

Grens met Thailand

Tussen Thailand en Cambodja zijn momenteel zes verschillende grensovergangen. Helaas staan de meeste erom bekend lastig te zijn om Cambodja binnen te komen. Niet omdat vervoer een probleem is maar omdat je te veel moet betalen voor een visum en vervoer soms veel duurder is dan nodig. De andere kant uit dus vanaf Cambodja naar Thailand zijn er normaal niet dit soort problemen. 

Poipet - Aranyaprathet

De meest gebruikte is de grensovergang van Poipet naar Aranyaprathet. Deze grensovergang is handig voor reizigers die vanuit Bangkok komen en naar Siem reap (of Battambang) willen reizen. De busverbinding vanuit beide plekken van en naar de grens is goed, er gaan zeer regelmatig bussen. Er gaan geen rechtstreekse bussen tussen Bangkok en Siem Reap je moet altijd overstappen. Helaas is dit ook de meest beruchte grensovergang. Je moet vaak allemaal vage fees (lees zakjes voor de douane) betalen bovenop de officiële visum kosten (lees voor meer informatie visum Cambodja) en bovendien is er een transport maffia waardoor transport vanaf deze grens duur is.

Cha Yeam - Hat Lek

Een andere veel gebruikte grensovergang is die van Cham Yeam naar Hat Lek in Thailand. Deze grensovergang is handig voor reizigers die vanaf of naar het Thaise eiland Ko Chang komen en naar het zuiden van Cambodja reizen. Naar de daadwerkelijk grens moet je een taxi of motor huren. Vanuit Hat Lek of Cham Yeam kan je dan weer met de bus verder reizen, je hebt in de ochtend de meeste opties. Ook bij deze grensovergang heeft de douane de neiging te veel geld te vragen.

O Smach - Chong Jom

De grensovergang van Chong Jom – O Smach is handig voor reizigers die vanuit Surin in Thailand komen en naar Siem Reap willen reizen.  Vanaf Thailand is er een goede busverbinding naar de grens maar in Cambodja ben je aangewezen op een (gedeelde) taxi.

Overig

De andere drie grensovergangen Chong Sa Ngam / Anlong Veng, Ban Pakard / Phsa Prum en Ban Laem / Daun Lemworden weinig gebruikt door toeristen. Vervoersopties zijn hier ook lastiger vaak ben je aangewezen tot het huren van een motor of taxi.

Grens met Laos

Tussen Cambodja en Laos is maar een grensovergang dat is die van Veun Kham/ Dom Kralor. Hoewel het mogelijk is om tussen deze grens met het openbaar vervoer te reizen is het goedkoper en makkelijk om gebruik te maken van een van de vele complete toertjes die worden aangeboden.

Vanuit Pakse, Don Khong, Don Dhet and Don Khon in Laos kan je een ticket kopen dat je naar Stung Treng, Kratie of zelf Phnom Phen brengt. Prijzen tussen de 10-25 dollar afhankelijk van de bestemming. Tegenwoordig kan je aan het grens zowel voor Cambodja als voor Laos een visum on-arrivel krijgen en hoef je dus niet van te voren een visum te regelen. 

Grens met Vietnam

Tussen Vietnam en Cambodja zijn er diverse grensposten, enkele hiervan zijn pas een paar jaar geleden open gegaan. Bij alle grensposten die open zijn voor toeristen kan je als Nederlander of Belg een visum krijgen voor Cambodja. Voor Vietnam moet je het visum van te voren regelen dit kan o.a. in Sihanoukville of Phnom Phen. Het kan kan ook via internet. Deze zogenaamde e-visa worden echter niet bij elke land grenspost geaccepteerd. Lees voor meer info het artikel visum Vietnam 

Bavet / Moc Bai

De populairste route tussen Cambodja en Vietnam. Er gaan dagelijks vele bussen tussen Ho Chi Minh stad en Phnom Phen (ongeveer 8 uur, en 6 dollar incl wachttijd aan de grens). Let op dat je wanneer je naar Vietnam gaat je een visum van te voren moet regelen.

Kaam Samnor / Ving Xuong

Een andere populaire grensovergang voor reizigers die uit de Mekong delta plek Chau Doc komen en reizen naar Phnom Phen. Dit is een bijzondere grensovergang omdat je niet per bus maar per boot de grens overgaat.  Boten vertrekken normaal in de ochtend, doen er 5 uur over en kosten rond de 24 dollar.

Prek Chak / Xa Xia

De grens in het zuiden van beide landen is handig wanneer je wil reizen van Ha Tien in Vietnam naar bijvoorbeeld Kep of Kampot in Cambodja.  De grenspost ligt maar 20 minuten van Kep en een motor vanaf/naar de grens kost je met goed onderhandelen ongeveer 7 dollar. Vanuit Ha Tien gaan er twee keer per dag rechtstreekse bussen de grens over.

Phnom Den / Tinh Bien

Deze grensovergang wordt niet veel gebruikt omdat er voor de grotere plekken in de buurt veel makkelijke grensovergangen zijn. De vervoersopties zijn beperkt waardoor je als je pech hebt een dure taxi moet nemen.

Le Thanh / O Yadao crossing

De grenspost in het noord-oosten van Cambodja tussen Le Thanh / O Yadao wordt niet veel gebruikt door toeristen. Om hier te komen moet je waarschijnlijk een auto of motor huren.