Geschreven door . Foto door: Tikva

Cambodja is een goedkoop land al stijgen ook hier de prijzen flink. Met name in gebieden waar toeristen komen. Het staat er ook om bekend dat het lastig is om aan geld te komen. Het word echter met het jaar makkelijker!

Geldzaken

De Valuta is riel (r) of us dollar. Over het algemeen betaal je met US$ en krijg je riel terug. Vaak houden ze aan dat US$1 gelijk is aan 4000r (ongeacht de wisselkoers van dat moment). Controlleer altijd de kwaliteit van al je briefjes voordat je de bank uitloopt. Wanneer er bijvoorbeeld een scheurtje in je biljet zit weigeren de meeste winkels en banken het briefje aan te nemen. Schaam je dus ook niet zelf een briefje  te weigeren als je wisselgeld krijgt.

Waar het enkele jaren geleden nog erg lastig was geld te pinnen, staan nu in alle grote steden van Cambodja pinautomanten. In steden als Phnom Phen, Siem Reap, Sihanoukville en Battambang heb je zelfs keuze uit ATM's. Reken er niet op dat deze ook altijd vol zitten en werken dus neem altijd wat extra geld mee in je tas. Bij de Canedian Bank kun je gratis pinnen, andere banken rekenen hier 2 dollar voor.

Budget

Cambodja is een goedkoop land maar de prijzen schieten omhoog. $3 voor een maaltijd lijkt niet zo duur maar wanneer dit geldt voor je ontbijt, lunch en diner dan tikt het flink aan. In buurlanden Thailand en Laos heb je meer opties om goedkoper te eten door bijv op straat een Padthai of noodlesoep te nemen. Als je budget reist moet je rekenen op €15/€20 per dag inclusief transport. Angkor Wat kan een gat in je budget slaan omdat dit relatief duur is. 

Enkele prijzen:

  • Maaltijd: $3/€2,20
  • Frisdrank: $1/€0,75
  • Groot biertje: $1/€0,75
  • Busreis van 1 uur: $1/€0,75
  • Double room met eigen badkamer: $8/€6,-
  • Angkor Wat: 1 dag $20/3 dagen $40/ 1 week $60.
  • Met een tuktuk naar Angkor kost $15 per dag en een gids kost $20/$25 per dag (ongeacht met hoeveel mensen je bent)

Wanneer je Cambodja per vliegtuig verlaat moet je op de luchthaven (ongeveer) $25 toeristenbelasting betalen.