Globeskater Geschreven door Globeskater. Foto door: Erik

Je hebt besloten dat je eens je eigen continent beter wilt leren kennen door een rondreis door Europa te gaan maken. Maar goed hoe ga je dan reizen, ga je met eigen auto, vlieg je ergens naar toe en koop je losse tickets of ga je lekker interrailen. Veel keuzes, maar wat moet je nu eigenlijk kiezen?

Allereerst voor je een keuze maakt voor vervoersmiddel is het belangrijk een beetje te weten wat je van je reis verwacht en wat je wilt zien. Wil je vooral lekker kamperen en afgelegen gebieden zien of ga je naar plaatsen die makkelijk met de backpack en het openbaar vervoer te bereiken zijn? Daarnaast zal eigen vervoer ook afvallen wanneer je geen rijbewijs hebt. Ook raden we niet aan om direct lange afstanden af te leggen als je nog maar net enkele maanden in het bezit bent van je rijbewijs. 

Als je een beetje weet wat je wilt waar je naar toe kan gaan begint het uitzoekwerk. Waar kun je allemaal naar toe, wat wil ik zien en wat zijn de kosten. Vlieg je met een prijsvechter naar een bestemming of reis je er met het openbaar vervoer of eigen auto naar toe.

Hieronder probeer hebben we per vervoersmiddel aan proberen te geven wat de voor en nadelen zijn.

Interrail

Allereerst is het goed te weten dat er voor alle Interrail passen 2 prijsklassen zijn namelijk tot en met 25 jaar en 26 jaar en ouder. Tot en met je 25e levensjaar heb je een aanzienlijke korting. We hebben alle Interrail passen in een apart artikel op een rijtje gezet. Hierin vind je alle voor en nadelen en hoe je het beste een pas keuze kunt maken.

De prijzen zijn in verschillende groepen ingedeeld, de goedkopere, is de prijs die je betaald tot en met je 25e levensjaar en de duurdere prijs is vanaf 26 jaar en ouder. Er zit ook nog een prijsklasse tussen voor mensen van 60 jaar en ouder.

Naast de global passen die in heel Europa geldig zijn is het ook nog mogelijk om een landen pas te kopen. Hiermee kun je een bepaald aantal dagen binnen een land reizen. Deze kunnen vooral voordeliger zijn in een duur treinland als Duitsland.

Met een Interrail pas kan je voor het aantal gekozen dagen onbeperkt door Europa of een land reizen. Wel is er voor enkele treinen een reservering verplicht die meestal een paar euro kost. Ook voor langere treinreizen raad ik aan een reservering te kopen zelfs als dit niet hoeft, maar als je voor 2 euro extra lekker kan zitten in plaats van uren staan is dat ook wat waard. Treinen kunnen al voor de reis gereserveerd worden als je je reis hebt vaststaan, maar je kan er ook voor kiezen ter plekke te reserveren. Een aantal treinen zoals de hoge snelheidstreinen in Frankrijk hebben maar een aantal goedkope Interrail reserveringen. Deze zijn verstandig om van te voren te boeken of anders voor een langzamere trein te kiezen. Hierdoor had ik de vrijheid om onderweg mijn globale reisschema nog aan te passen. Een goede voorbereiding kan je helpen de beste keuzes onderweg te maken.

Ook aan te raden is om langere ritten met de nachttrein te doen. Voor ongeveer evenveel geld als de meeste hostels kan je een bed in een nachttrein reserveren zodat je slaapt tijdens het reizen en dus veel uit je tijd kan halen.  Met een interrail kan je in alle plaatsen komen die een treinstation hebben. Met de trein reizen is een leuke en bijzondere ervaring. Onderweg ontmoet je veel mede interrailers en andere treinreizigers. Veel doen ook ongeveer het zelfde rondje en kan je dus in meerdere plaatsen en hostels tegen komen.

Een aanrader om onderweg mee te nemen is de nieuwste Thomas Cook international train time table, of de Interrail app te downloaden. In dit boek staan alle treintijden en vooral als je reis niet helemaal vast ligt is dit erg prettig om in alle rust de snelste route naar de volgende bestemming uit te zoeken. Of zelfs de snelste route naar huis als je mega vertraging oploopt en dus een andere route moet kiezen dan eerst gepland.

Losse kaartjes

Met al die goedkope vluchten van Ryanair en andere low cost maatschappijen kun je een groot deel van Europa verkennen. Je kunt er voor kiezen om verschillende bestemmingen per vliegtuig aan te doen en zo met goedkope vluchten een deel van Europa zien. Ook kan je ergens goedkoop naar toe vliegen en van daaruit verder rondreizen. Vooral in Oost Europa waar het openbaar vervoer niet schrikbarend duur is en in landen waar je veel goede busverbindingen hebt kan dit een manier zijn om te reizen. Vooral als de busverbindingen beter zijn zoals in voormalig Joegoslavië kunnen losse kaarten interessanter zijn dan een interrail pas. Met losse tickets ben je vrijer om te kiezen voor een trein of bus en kun je meer zien, omdat de bus op plekken komt waar geen rails liggen. 

Eigen Vervoer

Met de eigen auto door Europa heb je de ultieme vrijheid. Je kunt gaan en staan waar en wanneer je wilt en je hoeft geen rekening te houden met dienstregelingen. Dit is vooral fijn als je graag naar plaatsen gaat die lastig met openbaar vervoer te bereiken zijn.

Belangrijk hierbij is wel dat je naast een eventuele GPS ook goede wegenkaarten meeneemt en dat je auto lange afstanden aan kan. Ook is het verstandig om een Europa service bij de ANWB af te sluiten als je dan autopech krijgt dan kan je snel geholpen worden door de lokale “ANWB”. Verder is het in een auto fijn als je een tweede bestuurder bij je hebt, zodat als je moe wordt of wat anders krijgt er gewoon doorgereden kan worden. Heb je geen tweede bestuurder dan zijn de afstanden die je kunt afleggen op een dag over het algemeen kleiner. Houd er met een roadtrip met de auto wel rekening mee dat je voor sommige landen vignetten moet aanschaffen om van de snelwegen gebruik te mogen maken en dat je bijvoorbeeld in Duitsland om in de steden te kunnen komen een milieu sticker nodig hebt.

Voor een roadtrip met eigen vervoer zijn Noorwegen, Zweden en Denemarken goede bestemmingen, omdat je dan makkelijk de tent en nog wat eten mee kunnen nemen en overal kunnen komen waar je heen zouden willen. Aangezien in deze Scandinavische landen heel veel natuur te zien is, geeft het hebben van eigen vervoer om snel en gemakkelijk naar de aller mooiste plekjes te reizen.