Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: Tikva

Myanmar is een heel mooi land dat zeker de moeite waard is. Het land is nog niet heel lang open voor toeristen en zit daardoor ook nog niet helemaal vol met reizigers. Dat maakt een rondreis door dit land een bijzondere ervaring. Rondreizen door Myanmar is veilig, maar door de onrust in bepaalde regio's zijn er gebieden die je als toerist niet moet bezoeken. Het is daarom belangrijk om van tevoren even te kijken welke route je wil gaan afleggen in Myanmar.

Je vindt in Myanmar genoeg hotels en guesthouses. Hostels zijn er minder dan in andere Aziatische landen. Accommodatie kost in Myanmar ook meer dan in andere landen in Azie. Het eten en vervoer zijn daarentegen wel heel goedkoop.

Myanmar is niet heel groot en daarom is een periode van 2-4 weken perfect om de veelzijdige hoogtepunten van het land te bezoeken.

Als je naar Myanmar vliegt zul je je reis waarschijnlijk beginnen in Yangon (Rangoon), de voormalige hoofdstad van het land. Vanuit daar kan je dan je toch naar boven voortzetten. De route hieronder begint in Yangon en eindigt in Mandalay. Als je terugvlucht vanuit Yangon gaat kun je vanuit Mandalay terugvliegen naar Yangon of een nachtbus of trein nemen.

Yangon → Ngwe Saung Beach  →  Yangon  →  Kiyaiktiyow  → Inle Lake  → Kalaw  → Bagan  → Mandalay  → Hsipaw   → Mandalay

Dit is de uitgebreide route, maar Myanmar is ook in 2 weken prima te doen. Zorg er dan voor dat je in ieder geval Yangon, Inle Lake, Bagan en Mandalay bezoekt, want die mag je echt niet missen tijdens een bezoek aan Myanmar. Verder kan je plekken toevoegen die jij graag wil zien: wil je bijvoorbeeld naar het strand? Ga dan ook naar Ngwe Saung Beach. Als je liever gaat hiken moet je Hsipaw niet overslaan.

De Route

Je begint je reis dus waarschijnlijk in Yangon (ook wel Rangoon), de grootste stadvan Myanmar. Je kijkt hier echt je ogen uit, en de Shwedagon Pagoda mag niet ontbreken op je to-see list.

Yangon  → Ngwe Saung Beach

Voeg Ngwe Saung beach alleen aan je route toe als je ook graag het strand wil zien in Myanmar. Dit ligt namelijk niet op de route. Verder is hier niet heel veel te doen, maar je kan hier wel heerlijk ontspannen en genieten van de zee.

Ngwe Saung Beach  → Yangon  → Kyaiktiyo

Op deze plek kan je de gouden rots bezoeken. Je kan ook naar Bago reizen en als dagtrip Kyaiktiyo bezoeken, houdt er wel rekening mee dat de reistijd ongeveer 3 uur is.

Kyaiktiyo → Inle Lake

Een fijne plek om veel tijd buiten door te brengen. Bij dit gigantische meer moet je zijn voor boottochten en om huizen op palen te bekijken.

Inle Lake → Kalaw

Kalaw is een van de beste plekken in Myanmar om te gaan hiken. Je regelt hier makkelijk een georganiseerde hike van een of meerdere dagen.

Kalaw → Bagan

Bagan is met zijn tientallen tempels een van de meest bijzondere plekken van Myanmar. Een plek die je niet mag overslaan.

Bagan → Mandalay

Mandalay is een grote stad met een hoop mooie bezienswaardigheden. Hoogtepunten zijn   de U-Bein bridge en Mandalay hill.

Mandalay → Hsipaw → Mandalay

Sluit je reis af met een ontspannen bezoek aan Hsipaw. Een dorp in bergachtig gebied waar je mooie hikes kan maken door rijstvelden en naar watervallen.

Voorbereid op reis

Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pas gaat naar Myanmar. Het is bijvoorbeeld handig om te weten met welk reisbudget je rekening moet houden en om te weten of je wel of niet een visum nodig hebt.

Ben je van plan om na Myanmar nog door te reizen? Kijk dan naar handige tips als je gaat vliegen of lees je in over de grensovergangen over land.