Kaja Coenen Geschreven door kcoenen. Foto door: kcoenen

Argentinië: het land van de steaks, de tango en de uitgestrekte weides vol met koeien. Argentinië is ontzettend groot en heeft daardoor ook heel veel te bieden. Want Argentinië zit vol verschillende soorten natuur en hoogtepunten. Omdat het land zo groot is, is het handig om je reis vooraf in ieder geval al enigszins gepland te hebben. De afstanden tussen verschillende hoogtepunten zijn lang en daarom ben je best wat tijd kwijt aan reizen. Door goed te kijken waar je heen wil en slimme tussenstops te maken, maak je toch zo optimaal mogelijk gebruik van je tijd. 

Backpacken door Argentinië is geen probleem. Het land is veilig en drukbezocht door backpackers, dus vrienden maken zal hier geen probleem zijn. Het enige nadeel aan Argentinië is dat het land vrij duur is vergeleken met andere landen om te backpacken. Zorg er dan ook voor dat je genoeg geld meeneemt als je op reis gaat. Naar schatting zul je ongeveer 1500-2000 euro nodig hebben om een fijne rondreis te kunnen maken in 4-5 weken. Hier zitten de vlucht van en naar Argentinië dan niet bij inbegrepen. Hoe duur je het maakt ligt uiteindelijk natuurlijk helemaal aan jezelf. Vooral tripjes zijn in Argentinië best duur en omdat je zo een grote afstanden aflegt ben je toch best wat geld kwijt aan bustickets. 

Als je ongeveer vier weken hebt in Argentinië, en je wil zo veel mogelijk verschillende dingen zien, maar je niet gehaast voelen, is dit een ideale route:

Buenos AiresIguazu → buenos aires → Mendoza → bariloche → El Calafate → Ushuaia → Puerto Madryn → Necochea/mar del plata → Buenos Aires ( met een trip naar Uruguay)

Op deze manier zie je mooie steden, kan je luieren aan het strand, dieren spotten, een gletsjer zien en mooie hikes maken. Uiteraard kan je de route aanpassen en langer in bepaalde streken blijven die je heel erg trekken. Ook kan je de route aanpassen als je na of voor Argentinië nog andere landen in Zuid-Amerika gaat bezoeken. Als je korter naar Argentinië gaat, kan je ervoor kiezen om bepaalde gebieden niet te bezoeken. Patagonië (waar bijvoorbeeld El Calafate en Ushuaia liggen) is behoorlijk ver. Door hier niet heen te gaan kan je veel tijd besparen. Hetzelfde geldt voor Iguazu, dat eigenlijk net uit de route ligt.  

Houd er rekening mee dat je voor sommige bestemming behoorlijk lang in de bus zal zitten. Veel bussen rijden dan ook 's nachts, zodat je in deze lange periode ook wat kan slapen. De bussen in Argentinië zijn prima voor lange afstanden. Je krijgt best ruime plaatsen. Vaak kan je kiezen uit een 'cama' of 'semi-cama': een bed of een semi-bed.De cama plekken hebben meet ruimte en je kan de stoel verder naar achteren klappen. Je betaalt hier ook meer voor. Meestal krijg je in ieder geval koffie en een koekje tijdens je reis, in sommige gevallen ook nog wat meer te eten en extra drankjes. Zorg in ieder geval dat je niet voor verassingen komt te staan en neem genoeg eten en drinken meer voor de trip. 

Om tijd te besparen en als je echt niet van busreizen houdt kan je sommige stukken beter per vliegtuig afleggen. Van Bariloche naar El Calafate ben je met de bus bijvoorbeeld langer dan 24 uur onderweg. 

Rondreis door Argentinië

Waarschijnlijk start je je trip in Buenos Aires, waar het grootste vliegveld van het land te vinden is. Deze metropool leeft. Overal heb je mooie gebouwen, eettentjes en er is altijd wel iets te doen. Trek voor Buenos Aires dan ook genoeg tijd uit. 

Buenos Aires → Iguazu

De watervallen van Iguazu zijn heel indrukwekkend en zeker de moeite waard. Het kleine dorpje puerto Iguazu heeft zelf niet veel te bieden, maar is wel een fijne plek om een paar dagen te relaxen.

Iguazu → Buenos Aires → Mendoza

Mendoza is een mooie stad waar je helemaal los kan gaan op de beroemde Argentijnse wijnen. Je vindt hier in de buurt een heleboel bodega's waar je wijnproeverijen kan doen. Heel leuk: huur een fiets om langs verschillende adressen te gaan.

Mendoza → Bariloche

Bariloche bezoek je voor de geweldige natuur. In de winter kan je hier goed skiën, in de zomer kanoën op de blauwe meren en wandelen door de mooie natuur. 

Bariloche → El calafate

De afstand naar El calafate is lang, je kan er dan ook voor kiezen om eerst naar een plek tussen deze twee plaatsen in te reizen of om te vliegen. El calafate is een klein plaatsje waar je in de omgeving mooi kan wandelen, maar de belangrijkste trekpleister is natuurlijk pepito moreno, de gletsjer. 

El Calafate → Ushuaia

Hierna kan je doorreizen naar het einde van de wereld: ushuaia. Heb je een behoorlijke spaarpot? Dan kan je in de winter Antarctica bezoeken. Voor iet minder geld kan je ook andere uitstapjes doen in de regio.

Ushuaia → Puerto Madryn

Hier kan het handig zijn om eerst de bus naar Rio Gallegos te pakken en vanuit daar verder te reizen naar Puerto Madryn. Hier ben je weer aan zee en kan je een tour doen om pinguïns, zeeleeuwen en andere dieren te zien. 

Puerto Madryn → Necochea/ Mar del Plata

Relaxen aan het strand lukt in deze plaatsen wel. Mar del plata is groter, maar wel meer toeristisch.

Necochea/ Mar del Plata → Buenos Aires (met een uitstap naar Uruguay)

Terug naar Buenos Aires. Als je nog tijd over hebt kun je een boot (korte boottrip) nemen naar Colonia del Sacramento  in Uruguay. Twee dagen zijn genoeg om rond te struinen in dit kustplaatsje.

Voorbereidingen Argentinië

Start je reis naar Argentinië goed en ga voorbereid op reis. Bekijk bijvoorbeeld wat de beste reistijd voor Argentinië is en lees je ook in over het land en de bevolking