Anne Geschreven door Anne. Foto door: Tikva

Te voet

Brussel is een overzichtelijke stad die je prima te voet kunt verkennen. Als je de plattegrond van Brussel bekijkt zie je dat het centrum is omsloten door vijf grote wegen. Binnen deze vijfhoek liggen de meeste bezienswaardigheden. Het is een prettig gebied om te lopen, er is onderweg altijd wel wat te zien.

Openbaar vervoer

Ben je moe of wil je bijvoorbeeld het Atomium bezoeken dan kun je gebruik maken van de metro. Je kunt een dagkaart kopen voor 4,50 euro. Hiermee kun je de hele dag onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Ook zijn er natuurlijk losse kaartjes en 5- en 10-rittenkaarten die na het afstempelen nog één uur geldig zijn, ongeacht waar je heen gaat en hoe vaak je overstapt. Let op, ook de dagkaart moet je afstempelen anders is deze niet geldig! Verscheidene reisgidsen en reissites geven aan dat je de dagkaart in het weekend voor twee personen kunt gebruiken, echter deze actie is afgelopen dus je hebt ook in het weekend weer gewoon allebei een dagkaart nodig! Overweeg dus goed hoe of deze nog de moeite waard is voor je.

Brussel heeft drie metrolijnen. De gele lijn (1a, Roi Baudouin - Herrmann Debroux) gaat o.a. naar het Atomium (Heizel) en stopt ook op Centraal Station. De rode lijn (1b, Erasme - Stockel) stopt bij het West-Station, en stopt ook bij het Centraal Station. De oranje lijn (2, Simonis - Delacroix) stopt bij het Noord Station en bij het Zuidstation (Gare du Midi) voor de Thalys en Eurostar.

Op de vouwkaart van het metronetwerk staan ook bus- en treinverbindingen in Brussel aangegeven voor als je bijvoorbeeld naar het vliegveld moet.

Auto

Je auto heb je eigenlijk niet nodig in Brussel. Je kunt ermee naar het Atomium of een andere wijk die uit het centrum ligt, echter het is veel makkelijker en goedkoper om met de metro te gaan. Je auto kun je o.a. parkeren in parkeergarages in de Grasmarkt, de Nieuwstraat en aan de Keizerslaan en op plaatsen aan de straat.

Fiets

Net als de meeste hoofdsteden heeft Brussel sinds enkele jaren ook een stadsfietsensysteem: Villo. De dienst is beschikbaar in 11 Brusselse gemeenten, waaronder de Stad Brussel. Het gaat om 180 stations en 2.500 fietsen die in het hele Gewest beschikbaar zijn. De huurfietsen van 'Villo!' zijn op elke dag en elk uur van de week beschikbaar. De stations liggen op ongeveer 450 meter van elkaar. Het huren van de fietsen is heel gemakkelijk. Surf naar nl.villo.be, daar vind je alle prijzen en gebruiksaanwijzing terug. De basisprijs is steeds 1,5 euro en het eerste halfuur fietsen is gratis.