Anne Geschreven door Anne. Foto door: Tikva

  • Voor slechts € 26.00 naar Brussel Nu boeken

De binnenstad van Brussel, gelegen in de Vijfhoek heeft vele attracties die een bezoek waard zijn. Veel mensen kennen de Grote Markt en het beeldje van Manneken Pis maar er zijn meer mooie plekken. Brussel is ideaal om te bezoeken tijdens een stedentrip.

Grote Markt Brussel

Centraal in de Vijfhoek, in de Benedenstad, ligt de Grote Markt. Dit is een prachtig plein omringd door barokke gildenhuizen en het hotel de ville, het stadhuis. In 1695 zijn veel panden gebombardeerd door de Fransen en de meeste panden zijn na deze bombardementen gebouwd, behalve het stadhuis, dat bleef ongeschonden. De Grote Markt is een erg gezellig en sfeervol plein, zowel overdag als 's avonds. Ook de straatjes rondom het plein zijn leuk, je vindt hier vooral bonbonwinkels, souvenirwinkels en overheerlijke Brusselse wafels met alles erop en eraan.

Manneken Pis

Tja, wie kent 'm niet. Dit kleine plassende beeldje is het symbool van Brussel. Er zijn dan ook altijd wel horden toeristen die het Manneken op de foto zetten. Heel bijzonder is het beeldje op zich niet, maar het is wel leuk om gezien te hebben. Leuk detail, het Manneken heeft een enorme garderobe, met klederdracht uit heel de wereld en van allerlei beroepen. Een ambtenaar van de gemeente Brussel heeft als taak het beeldje aan te kleden! Je vindt Manneken Pis vlakbij de Grote Markt, op de hoek van de rue de l'Etuve en de rue du Chene. In de Beenhouwersstraat (rue des Bouchers) zit het zusje van Manneken Pis, Janneke Pis.

Atomium

Net buiten het centrum van Brussel ligt het Atomium. Het stelt een 165 miljard keer vergroot ijzermolecuul voor en is gebouwd voor de wereldtentoonstelling van 1958. Je kunt in de bollen, waar wisselende tentoonstellingen zijn en vanwaaruit je een uitzicht hebt over de hele stad. De prijs is aan de hoge kant, 9 euro per persoon. Neem voor het Atomium de metro naar station Heizel (gele lijn 1a, richting Roi Baudouin). Gelegen bij het Atomium is het Brupark. Hier vind je onder andere een mega bioscoop met IMAX, een tropisch zwemparadijs Oceade en Mini Europa. Dit is een soort Madurodam maar dan met Europese gebouwen. Schijnt erg leuk te zijn maar houdt er rekening mee dat dit park tussen 5 januari en 20 maart gesloten is! Entree voor Mini Europa bedraagt 12,60 euro, en 16 euro voor een combiticket voor Mini Europa en Oceade.

Kerken

De Basiliek van Koekelberg, die pas in 1979 is voltooid staat als vierde op de lijst van grootste religieuze gebouwen. Het is ook echt een enorm gebouw, bereikbaar via een leuk park waar groene vogels in de bomen zitten. Je kunt tegen betaling in de koepel, vanuit waar je een uitzicht over Brussel hebt. Echter, toen wij er waren was er een of andere orchideeëntentoonstelling waardoor de entree 10 euro was. Deze tentoonstelling duurt tot 29 maart 2009 dus wellicht kun je daarna weer voordeliger van het panorama genieten. Je bereikt de basiliek via metrostation Simonis (gele en oranje lijn, 1a en 2).

Op 300 meter van de Grote Markt ligt de Sint Michielskathedraal. De bouw van deze kathedraal is al in de 14e eeuw begonnen en het is een prachtige kerk geworden. Jammer is dat het gebouw is omgeven door lelijke kantoorgebouwen en een drukke weg, maar van binnen merk je daar niets van. De kathedraal is vrij toegankelijk en te voet te bereiken vanaf de Grote Markt.

Rommelmarkten

Brussel staat bekend om de vele rommelmarkten. Als je wilt kun je je hier het hele weekend mee vermaken. De leukste rommelmarkt is die op het Vossenplein in de volkswijk Marollen. De overwegend uit (Noord-)Afrika afkomstige bewoners vermengd met rasechte Belgen struinen er elk weekend rond op zoek naar koopjes. Je vindt er echt alles, van opgezette vossen tot potten en pannen en kleding. Ben je op zoek naar echt antiek dan kun je naar de antiekmarkt op de Grote Zavel (Grand Sablon) gaan. Aan dit plein zitten veel leuke restaurants en cafés. Ook ligt de Notre Dame des Victoires aan dit plein, één van de mooiste kerken van Brussel uit de 15e eeuw.

Brussels Stadsmuseum

Dit museum over de geschiedenis van de stad Brussel is gevestigd in het Broodhuis op de Grote Markt. Je vindt er schilderijen en foto's, en een maquette van de stad in het verleden. Wat ook erg leuk is is de enorme collectie kostuums van Manneken Pis. Er zijn tientallen pakjes uitgestald en in een digitale database kun je de honderden andere pakjes van dit beeldje opzoeken. De entree is 3 euro per persoon maar op de eerste zondag van de maand is de entree gratis.

Kunstberg

De trappen van de Kunstberg verbinden de Bovenstad met de Benedenstad. Je vindt er mooie gebouwen zoals het Congrespaleis en een mooi uitzicht over de Brusselse binnenstad.

Museum Jacques Brel

Op 5 minuten wandelafstand van het Centraal Station (11, Vieille Halle aux Blés) ligt 'Editions Jacques Brel', een klein maar uniek museum over het leven van België's grootste zanger. Dankzij de hulp van zijn dochter wordt het museum beheerd en leer je Brels muziek kennen terwijl je door verschillende kamers van het 'huis' loopt. Een aanrader voor wie wil proeven van zijn stem, zijn liedjes, zijn karakter en zijn liefdes.

Rue Dansart - Place Saint-Cathérine

Het Sint-Katelijneplein is één van de gezelligste pleintjes van de stad. Het ligt ongeveer in het midden van de Dansaertstraat, die nog steeds de slagader van de hippe Brusselse scene is en vele boetiekjes en designers kent. Rockzanger Arno woont hier al heel zijn leven. Op de hoek van het Katelijneplein vind je een bekende visbar, waar steevast veel mensen buiten genieten van oesters of verse zeevruchten met een heerlijk glaasje wijn. Ook de kaaien achter het Katelijneplein zijn gezellig om langs te wandelen, ze herbergen ook heel wat goede visrestaurants en in de zomer is er steeds wat te beleven.

Sint-Goriks

Aan de andere kant van de Dansaertstraat, iets meer terug richting Beurs, vind je het Sint-Goriksplein, waar elke nacht wel wat te beleven valt en de Brusselse jongeren en studenten hun cafeetjes vinden. Er hangt een gezellige sfeer en in de zomer staan de terrassen buiten tot laat in de nacht. Een verplichte tussenstop!

Sint-Jans-Molenbeek

Molenbeek komt meer negatief in het nieuws dan wat anders, maar toch is het de moeite om een wandeling tot in het hart van dit drukke district van Brussel te maken. Het is één van de eerste plaatsen waar immigranten uit Marokko en Algerije zich vestigden, en dat merk je ook: er is bijna geen blanke persoon meer te zien. Maar de sfeer is bedrijvig, en je kan je laten onderdompelen in de Marokkaanse cultuur, met heel wat theehuisjes, supermarkten en winkels met waren aan spotprijzen. Als je Dansaertstraat van aan de Beurs helemaal uit wandelt, loop je vanzelf Molenbeek binnen. Je kan ook de metro nemen tot halte 'Graaf van Vlaanderen'. Molenbeek ligt aan de overkant van het kanaal, waar grote windmolentjes de flanken versieren. Niettemin is enige waakzaamheid geboden, want er is best wel wat criminaliteit. Ga dus 's nachts zeker niet alleen op stap, vermijd afgelegen straten en haal niet alleen geld uit de muur.

Zondag Zuidmarkt

De bekendste en grootste markt in Brussel vind je elke zondag onder en rond het Zuidstation. Het aantal kraampjes is duizelingwekkend en je vind er alles wat je hartje maar wensen kan. Van vers fruit en groenten over allerlei kruiden, lekkere hapjes, kleding schoenen tot een grote bloemenmarkt. Neem je tijd, snuister rond, en geniet van de zondagse sfeer.

De Nieuwstraat

Wie wil winkelen, moet in de Nieuwstraat zijn. De Rue Neuf verbindt Brussel-Noord met Brussel-Zuid en je kan vanaf het Noord-station zo richting centrum wandelen door de grote winkelstraat. Je vindt er alle bekende ketens terug. Voor de kleinere boetieks en designerstuks ben je beter af in de Dansaertstraat, maar ook hier ben je zeker al een tijdje zoet. Halverwege de Nieuwstraat passeer je Muntschouwburg, één van de mooiste operagebouwen van België. Meer dan de moeite om 's avonds een voorstelling mee te pikken! Je zal het niet gauw vergeten...

De Louizalaan, de Waterloolaan en het justitiepaleis met uitzicht over heel Brussel

Als je graag shopt, moet je hier zeker een bezoek aan brengen. De Louizalaan bestaat zowel uit conceptstores van Massimo Dutti, Comptoir de cotonnier, maar je vindt er ook vele boetieks die een mooie mix van desingermerken aanbieden; bijvoorbeeld Louise 54 (Balenciaga, Christian Louboutin, Balmain, Chloé, Céline, en ga zo maar verder) en Francis Férent (Jimmy Choo, Marc Jacobs, Miu Miu, ...) zijn een gevestigde waarde op de Louizalaan. Op het einde van de Louizalaan vindt je een heerlijke Häagen-dazs, ideaal om een rustpauze in te lassen. Op het kruispunt, dat zich op het einde van de Louizalaan bevindt, kan je naar rechts afdraaien om op de waterloolaan terecht te komen waar je de grootste luxemerken kan terugvinden (o.a. Chanel, Louis Vuitton, Burberry, Gucci, en helemaal op het einde van de straat heeft onlangs het merk Abercrombie and Ftich zijn conceptstore geopend, zijn interieur en op uiterlijk geselecteerde verkoper/sters zorgen ervoor dat het zeker de moeite waard is om eens binnen te wippen). Wanneer je het kruispunt oversteekt, wandel je richting het justitiepaleis, hetgeen nog steeds gerenoveerd wordt, ga hier zeker ook eens binnen in de inkomhal, het is zeer impressionant! Vlak voor het justitiepaleis heb je één van de beste uitzichten over de stad Brussel. Bij mooi weer kan je zelfs het atomium bewonderen. 

De zavel ou le Sablon (in het Frans)

De zavel is the place to be voor alle zoetebekjes. Hier vind je de bekendste chocolatiers, waaronder Pierre Marcolini die er een winkel heeft geopend van twee verdiepingen groot in een prachtig pand op een hoek van het plein. Verder vind je er ook Neuhaus, Wittamer en de keten Pain Quotidien die naast een gezonde lunch ook heerlijke desserts serveert. Op het plein valt er ook wat te shoppen. Er is een conceptstore van Emporio Armani en van het interieurmerk Flamant. Bovendien zijn er vele gezellige terrasjes die al snel vol zitten als het zonnetje verschijnt. Ten slotte is er elke zondag een charmant antiekmarktje, waar het heerlijk is om rond te slenteren. 

Parking 58

Parking 58 is in eerste instantie een gewone parkeergarage voor auto's, maar het verschil met de meeste andere ondergrondse parkeergarages van Brussel is dat deze bovengronds gesitueerd is. De parking telt verschillende verdiepingen, hetgeen resulteert in een prachtig uitzicht over heel Brussel op de bovenste verdieping. De parking is echter enkel overdag toegankelijk als je er geen auto parkeert, want meestal sluiten ze de deuren s' avonds en kan je enkel binnen als je beschikt over een parkeerkaartje. Vast en zeker de moeite waard! 

Ter kamerenbos

Dit grote bos van 124 hectare groot is een oase van rust. Het is heerlijk om er even de drukte van de stad te ontvluchten. Er liggen prachtige 19-eeuwse gebouwen, een grote vijver met een leuk eilandje in het midden, een ponymanage voor de kinderen en verschillende café'tjes met mooie terrasjes. 

Het Jubelpark of Park du Cinquantenaire

Dit park ligt vlak aan de Europese wijk en is ook zeker een passage waard door zijn indrukwekkende triomfboog. Verder liggen er aan het park verschillende musea (museum van kunst en geschiedenis, museum van luchtvaart, museum van leger- en krijgsgeschiedenis en autoworld) voor de cultuurnieuwsgierigen onder ons. 

Striproute

Een leuke manier van Brussel ontdekken is via de striproute. In Brussel zijn er veel stiptekeningen gemaakt op gebouwen. De Brusselaren zijn ook trots op hun strips, getuige het stripmuseum en het Marc Sleen museum hier schuin tegenover (De in 2016 overleden Marc Sleen wordt in België gezien als een groot stripauteur). De striproute zou op internet staan, maar daar staan alleen de punten en dan moet je zelf de route maar maken. Voor € 0,50 kan je in het stripmuseum de routekaart kopen. Wellicht kan je deze ook kopen bij de informatiepunten. Deze route leid je ook langs alle highlights van Brussel, vlak langs de grote markt, Manneke Pis en nog vele andere mooie punten. Langs cafés en restaurants waar je juist de Brusselaren veel ziet zitten.

Vervoer naar Brussel

Brussel is een makkelijk bereikbare stad, op zo'n 2,5 uur rijden van Utrecht. Goed te doen dus met de auto, maar reken wel op een zoektocht naar een parkeergarage en die zijn niet goedkoop. 

De makkelijkste en goedkoopste manier om Brussel te bezoeken is met de trein. Via NS Hispeed kun je online je ticket boeken waarbij je op elk station in Nederland kunt opstappen. Je reist dan met een intercitytrein. Deze zijn veel voordeliger dan bijvoorbeeld de Thalys en bijna net zo snel. Voordeel is dat je op elk Nederlands station kunt opstappen in plaats van dat je naar Amsterdam moet voor de Thalys. Daarnaast heb je geen plaatsbewijs maar een vervoersbewijs dat op alle treinen die dag geldig is, zodat je flexibel bent in welke trein je precies neemt.

Voor een weekendretour naar Brussel betaalden wij in maart 35,20 euro per persoon! Vanaf Utrecht betaal je 39 euro voor een retourticket, de reis naar Brussel Centraal duurt 2 uur en 35 minuten. 

Je kunt Brussel natuurlijk ook met het vliegtuig bereiken, je vliegt dan op Zaventem. Echter, dit is veel duurder dan de trein en je doet er veel langer over aangezien je eerst naar het vliegveld toe moet, daar ruim op tijd moet zijn en vervolgens nog van het vliegveld in de stad moet zien te komen. Vliegen vanuit Nederland of België is dus geen logische optie.