bolletjeom Geschreven door bolletjeom. Foto door: Tikva

Brugge is erg populair bij internationale bezoekers dus ook bij backpackers en er is dan ook meer dan genoeg te doen met een beperkt budget.

Accommodatie Brugge

Er is meer dan genoeg aanbod voor budgetreizigers. Brugge heeft meerdere hostels met dormkamers. Een dormbed heb je al voor €14 per nacht. In het laagseizoen is het soms zelfs goedkoper. De meeste hostels liggen super centraal en hebben vaak ook een eigen bar.

Een twin room met douche (wc op de gang) kostte ons in oktober 2008 €19 pp per nacht inclusief een erg uitgebreid ontbijt. In ons hostel (bauhaus ) kreeg je ook 10% korting op een maaltijd met de Bruges-card en 3(!) gratis speciaal biertjes bij je eten. 8 biertjes waren €12 in de bar van Bauhaus.

Wanneer je bij je hostel incheckt krijg je een gratis Bruges-Card. Die kaart  geeft je aanzienlijke kortingen bij tal van attracties in Brugge, de Brugse omgeving en Vlaanderen: musea, excursies, dagtrips, tours, fietsverhuur, bars, restaurants, events etc. Voor een overzicht van de vele kortingen kijk je op www.brugescard.be. Vrijwel overal gaat een €1 vanaf en alle kleine beetjes helpen! Musea zijn overigens bijna allemaal gesloten op maandag.

In je hostel krijg je ook een plattegrond van Brugge met allerlei hoogtepunten speciaal voor de budgetreiziger. Dus je hoeft niet lang te zoeken naar goedkope eettentjes en gratis atracties! Kijk op www.use-it.be voor een voorproefje of een map van een andere stad.

Bij de toeristen info is voor €1 een boekje te krijgen met wandelroutes en fietsroutes. Een fiets huur je voor zo'n €6 per dag of je neemt hem mee in de trein!

De markt is een van de de hoogtepunten van Brugge: Op het plein dat "de markt" heet is op woensdag ochtend een levensmiddelen markt. De ideale plek om in te slaan voor een picknick lunch! Een hele kip van het spit voor €6 bijvoorbeeld. Het fruit is er ook goedkoper dan in Nederland. Een dikke rijpe mango voor maar €1 bijvoorbeeld. Voor €1.50 heb je een lekker warme wafel bij de wafelkar.

Het hele jaar door staan er 2 frietkotten op de markt die de concurrentie met elkaar aan gaan. Voor €2 zit je aan een echte bak met vlaamse frieten.

Op de markt zitten ook heel veel terrasjes en je zou denken dat die de hoofdprijs berekenen aan de toeristen maar wij hebben 2 dagen lang op iedere menukaart in Brugge gekeken waar we het goedkoopste mosselen konden eten en kwamen uiteindelijk op de markt uit. Het zal ze concurrentie zijn die de prijs scherp maakt. Wanneer je met 2 mand mosselen wilt eten moet je eens informeren naar de hoeveelheid mosselen. Vaak hebben ze een pannetje van 1,2 kilo en een pannetje van 1,8 kilo. Die laatste is meer dan voldoende voor 2 personen! Op die manier betaalde wij "maar" €12,50 voor ons avond eten terwijl de minimumprijs voor een mosselmenu lag op €17

Wij hebben gemiddeld €50 per persoon per dag uitgegeven in Brugge en dat is inclusief het geld voor benzine om er te komen. Het ontbijt was gratis en de lunch maakte we zelf of we namen een frietje. Het avondeten was wel in een restaurant maar niet al te duur. We hebben een rondvaart gedaan en een museum bezocht. Beide met €1 euro korting van de Bruges-card. We hebben eigenlijk niets hoeven laten en zijn toch niet heel veel geld kwijt.

Brugge met een beperkt budget kan dus makkelijk! Want het kan goedkoper dan die €50!