Toon Geschreven door Toon.

Weipa is de grootste plaats in Cape York. Deze centraal gelegen stad heeft een belangrijke functie voor de mijnbouw (ijzer). Als toerist zal je zeker met de mijnbouw geconfronteerd worden. Als je via Musgrave per auto (1 volle dag rijden) aankomt bij Weipa, pas dan goed op voor het aanstormende verkeer uit de mijnen. Na dagen niemand gezien te hebben, is dat wel even schrikken. Op de weg van Batavia naar Weipa hebben wij ooit een dustplaning meegemaakt. Het stof op de gravelroad was zo fijn geworden dat het waterachtig werd. Met een vaart van 100 km per uur kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Neem ook de tijd om vanuit Weipa naar het noorden te rijden en doe daar een indruk op van de open mijnbouw. Zeer indrukwekkend. De wegen in en rond Weipa zijn goed en grotendeels geasfalteerd.

Weipa is een stad waar je als backpacker vooral zult komen om praktische zaken te regelen. In Weipa vind je een groot winkelcentrum, goede medische voorzieningen en een aantal garages. Ook een wasserette, een kapper en kledingherstel kun je hier vinden.

Eten en brandstof zijn relatief goedkoop ten opzichte van de rest van Cape York, maar blijft nog altijd kostbaar. De ho(s)tels zijn duur en erg primitief. Je kunt beter bij de grote hotels een simpele kamer nemen, al dan niet met airco en een wastafel. Gebruik de luxe en de wasgelegenheden van de hotels om bij te komen van de reis.

Weipa wordt ook wel de plaats waar niemand geboren wordt genoemd: het verhaal gaat dat zwangere vrouwen de betere voorzieningen in het zuiden opzoeken en dat Aboriginals altijd bevallen in het achterliggende woud. 

Vanuit Weipa kun je per boot naar Papua Nieuw Guinea en eens per maand naar Merouke (Irian Jaya). Natuurlijk heeft de plaats goede verbindingen met Darwin (1 volle dag varen) en met Cairns (1 week varen). Er gaan vanuit Weipa veel vrachtschepen. Weipa is de overslag van levend vee naar Indonesië. Doordat in Indonesië anders wordt omgegaan met dierenrechten, wordt er nu een van 's werelds grootste slachterijen gebouwd. De productie van vlees voor grote concerns, zoals McDonalds, vindt  plaats in Cape York.