Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

De wandeling langs de kust van Oost-Sydney, van de stranden Bondi naar Coogee, strekt zich uit over ongeveer 6 kilometer. Je kunt de route in zo'n 2 uur lopen in een rustig tempo, maar het zou zonde zijn om nergens onderweg te stoppen! Overal zijn langs de duidelijk aangegeven route namelijk verschillende uitzichtpunten waar je zeker even wilt stoppen om te genieten van de prachtige natuur.

Ook is het aan te raden je zwemkleding mee te nemen en onderweg in de diverse baaien een duik te nemen, of wat te eten en een bakje koffie te drinken bij een van de vele koffiestandjes.

Langs de route zul je veel joggers tegenkomen, maar je hoeft echt niet topfit te zijn om deze wandeling te doen. Je kunt niet verdwalen, overal kun je stoppen om even te zitten en de route gaat hier en daar maar een klein beetje omhoog (en, altijd goed om te weten: ook weer omlaag). Met een gemiddelde fitheid zul je zeker geen problemen hebben.

Als je begint in Bondi en uitkijkt over de prachtige zee, begin je de route aan je rechterhand. Je loopt langs de luxe club 'Bondi Icebergs' en loopt een stukje door de wijk waar je je ogen aan nóg luxere huizen te kost kunt doen.

Het eerste uitzichtspunt is 'Mackenzies Point '. Vanaf hier zie je Noord- en Zuid Bondi. Op dit punt zijn ook een aantal eeuwenoude Aboriginal schilderingen te zien.

Het eerstvolgende strand dat je na een kleine afdaling tegen zult komen is 'Tamarama Beach'. Dit is een klein strandje, dat vooral populair is bij de rijke en vaak ook beroemde lokale bevolking. Je kunt er af en toe surfen, maar meestal is het hier wel een beetje gevaarlijk vanwege de rotsen. 

Na Tamarama kom je na een klim omhoog uit bij 'Bronte Beach', een strand met een flink stuk grasland waar je heerlijk kunt picknicken. Er is toezicht op het water, dus als je tussen de vlaggen blijft zwemmen, kan er weinig gebeuren. Het strand heeft ook een aantal gezellige cafés.

Blijf na Bronte de paden verder volgen en loop langs grote rotsblokken die uitgehakt zijn om plaats te maken voor de weg. Op deze hoge wanden reden het begin van deze eeuw de trams, die door wat rotsblokken te verplaatsen helemaal tot Bronte kon lopen.

Een bijzonder stukje is ook het 'Waverley Cemetery', dat je al vanuit de verte kunt zien liggen. Het is een van de duurste stukken grond in Sydney, maar dan heb je ook wel de mooiste locatie voor je laatste rustplek. Veel Australische beroemdheden liggen hier en de begraafplaats is ook te zien in een aantal films, van Hollywood tot zelfs Bollywood!

'Clovelly Beach' is een klein, beschermd strandje waar je niet echt kunt surfen. De plek is dus ideaal om te zwemmen. Vlak naast de zee is een zwembad gemaakt van oceaanwater, waar je perfect baantjes kunt trekken.

Na Clovelly moet je een stuk over een parkeerterrein lopen en een aantal flinke trappen omhoog, maar dan loop je het prachtige 'Gordons Bay' in. Je kunt er niet echt zwemmen of op het strand zitten, maar het is er ideaal om te snorkelen of te duiken. Onder water is er zelfs een natuurpad te vinden! Met een gemiddelde tank zuurstof kun je er wel een uurtje op de bodem doorbrengen.

De laatste stop is 'Coogee Beach', een prachtig strand wat wel iets weg heeft van Bondi, maar een stuk rustiger is. Er zitten genoeg cafés, restaurants, hotels en pubs, dus er valt zeker genoeg te doen.

Vanaf hier is het verder naar je volgende locatie, of met de bus (353) terug naar Bondi… Maar de echte wandelfans lopen natuurlijk gewoon dezelfde prachtige route terug!