Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Als je een kijkje in de tijd van Sydney's vroege jaren wilt nemen en het Sydney Opera House en de Harbour Bridge van dichtbij wilt zien, maak dan een wandeling door The Rocks en rondom het havengebied van de Circular Quay. 

Begin je wandeling bij het Observatory Park, waar je de oude Sydney Observatory kunt bezoeken. Je kunt er ook genieten van het prachtige uitzicht over de haven. Aan de voet van de heuvel vind je de Garrison Church. Deze kerk is gebouwd in 1843 en is de oudste kerk van Australië. Het is de plek waar de eerste minister president van het land (Edmund Barton) naar school ging. 

Vanaf hier wandel je naar beneden, naar Argyle Street en loop je door de Argyle Cut, die je vind op de hoek van Argyle Street en de Bradfield Highway. Er is een tunnel uit de heuvel gehakt door gevangenen en die ziet er indrukwekkend uit.

Verderop, als je links de Cumberland Street op gaat, vind je de Bridge Climb. Je kunt hier een tour maken over de bogen van de brug en krijgt daardoor een unieke kijk op het Opera House. Voor een goedkoper alternatief beklim je de trappen vanaf Cumberland Street naar het oostelijke voetpad van de brug en breng je een bezoek aan de Pylon Lookout, de zuidoostelijke pilaar. Je kunt hier afbeeldingen vinden van de bouw van de brug gedurende de jaren '20 en '30. 

Bij terugkomst op Argyle Street, ga je de heuvel af en vind je links op de Kendall Lane het Rocks Discovery Museum. Hier zijn tentoonstellingen te vinden die gericht zijn op vroege Europese vondsten en The Rocks' originele inwoners, de Cadigal. 

Vanaf Kendall Lane ga je rechts de Mill Lane op en loop je richting George Street. Op zaterdag en zondag is hier de Rocks Market aan de gang. Het is een markt waar je handelslieden en authentieke Australische producten kunt vinden. Hier vind je ook de Cadman's Cottage op 110 George Street. Het gebouw is opgericht in 1816 en is een van Sydney's oudste huizen. John Cadman leefde hier, hij was een officier in de toen nog jonge haven en zijn huis werd later een plek waar andere kapiteins met pensioen gingen wonen. Ook is het een hoofdkwartier van een politiekorps geweest. Tegenwoordig vind je er het informatie centrum van het Sydney Harbour National Park.  

Onder de Cottage is de Sydney Cove ('inham') te vinden. Loop langs de kust naar de Circular Quay. Quay betekent 'kade' en het is ook gelijk de spil van het openbaar vervoerssysteem in Sydney. Vanaf hier gaan er veerboten, bussen en treinen in alle richtingen. 

Vanaf de Circular Quay zie je, net landinwaarts, het zandstenen Customs House . Oorspronkelijk was dit een import / export klaringshal, nu is het een bibliotheek en een stadhuis. Je kunt er een kopje koffie drinken op het café op het dak, of het schaalmodel van Sydney 1:500 in de lobby bekijken.

Met een kleine omweg naar Bridge Street kom je bij het Museum van Sydney aan, op de zuidwestelijke hoek van Bridge en Phillip Street. Het is een uitstekend multimedia museum dat de plaatsen, mensen en ontwikkeling van de stad documenteert. 

Terug in de haven wandel je rondom de haven en kom je langs een levendige strook bars en eetgelegenheden. Je kunt er oesters en koud bier proeven of gewoon genieten van de fotogenieke uitzichten op de brug en het Opera House. 

De tour eindigt op de trappen van het iconische Sydney Opera House. Het adres is Bennelong Point, Circular Quay East. Het Opera House is een architectonisch meesterwerk en absoluut de nummer 1 attractie van Sydney. Je kunt er tegen betaling een rondleiding van een uur krijgen, waarmee je achter de schermen komt. Ook kun je er natuurlijk elke avond een prachtige (opera)voorstelling bekijken.