Naz Taha Geschreven door NazTaha. Foto door: NazTaha

Of je nu een beginner of ervaren surfer bent, Australië is een waar surfparadijs. Zo’n 15 procent van de bevolking surft; dat zijn 4 miljoen mensen! Reis je door het gigantische West-Australië (WA), dan ontkom je bijna niet aan deze watersport. En waarom zou je? Het gevoel als je voor het eerst een golf pakt, zonder van je plank te donderen is met niets anders te vergelijken. West-Australië kent uitstekende omstandigheden voor zowel beginners als ervaren surfers. Traditioneel gezien is surfen het grootst in het zuidwesten van West-Australië; van Yallingup tot Margaret River, maar ook rond Perth zijn er tal van mogelijkheden. Ten noorden van Perth is er bijvoorbeeld het imposante Jake’s Point, vlakbij Kalbarri National Park. Waar moet je zijn als beginnende en waar als ervaren surfer? Welke surfscholen zijn er en wat zijn de meest ideale maanden en omstandigheden? Het komt allemaal aan bod in dit omvangrijke artikel over surfen in West-Australië.

Perth en omgeving 

De hoofdstad van West-Australië is levendig en ontspannen tegelijk. Perth  kent een dynamische binnenstad, met sfeervolle cafés, pubs en musea en een groot aanbod van heerlijke foodhotspots. Tegelijkertijd vind je richting het westen van de stad verschillende baaien, allen charmant op hun eigen manier. Deze stranden staan vaak bekend om hun watersportmogelijkheden, zoals surfen. Stranden zoals Mullaloo Beach, Trigg Beach en het drukkere Scarborough zijn ideaal voor reizigers die weinig surfervaring hebben, maar zich er  toch een keertje aan willen wagen.

Surfen in West-Australië: surfscholen Perth 

Zoek je een manier om je surfkwaliteiten te ontwikkelen in laid-back Perth, dan zie je door de bomen bijna het bos niet meer. Logischerwijs is de hoofdstad van surfstaat West-Australië ontzettend rijk aan surfscholen. Wij namen de proef op de som en probeerden er een aantal uit. Hieronder drie toppers van surfscholen in West-Australië’s zonnige hoofdstad.

Start Surf

De jonge, enthousiaste Tulsa Mann opende in 2015 zijn eigen surfschool: Start Surf. Deze ervaren surfer groeide op in Perth, waar hij elk vrij moment op het water doorbracht. Later reisde Tulsa door Europa en naar surf-oorden als Hawaii en de Malediven. Voordat hij zijn eigen school opende, gaf de Australiër bovendien les op een surfkamp in Portugal. Zijn missie met Start Surf, is om de watersport zo leuk en toegankelijk mogelijk te maken voor een uiteenlopende doelgroep. Tulsa’s legt tijdens zijn zeer persoonlijke lessen uitvoerig uit wat belangrijke technieken zijn bij de sport. Hij kiest een stapsgewijze benadering, waarbij hij benadrukt dat je als onervaren surfer vooral de tijd moet nemen om de techniek onder de knie te krijgen. Dit doet hij op een zeer toegankelijke manier, zonder dat het saai wordt. Voor surfers die wat meer ervaring hebben, is de uitleg wellicht wat te uitgebreid, maar je gaat in elk geval goed voorbereid het water op. Een leuk detail is ook de warming-up bij Tulsa’s les. Hij benadrukt de essentie hiervan, terwijl veel surfscholen dit gedeelte overslaan. Waag je je eenmaal aan de golven, dan krijg je overigens ook op het water veel feedback van Tulsa. Zijn aanpak motiveert je als beginner om het beste uit jezelf te halen, iets wat je natuurlijk graag wil als je een surfles boekt. Ook niet onbelangrijk: het Mullaloo strand van waar je les krijgt, is ontzettend mooi en rustig.

Locatie: Mullaloo beach (25 min. rijden)
Groepsles: $30,-
Privéles: $50,-
Pluspunt: De instructeur blinkt uit als het gaat om het geven van feedback.
Meer info: Start Surf, Facebook

Go Surf

Een surfschool dat al zo’n acht jaar opereert vanuit Perth, is Go Surf. Sinds kort overgenomen door de enthousiaste, zeer ervaren Tom Johnston, die ook veel van de privé- en groepslessen geeft. Wij ontmoetten Johnston in november, een erg drukke maand voor Go Surf, waar natuurlijk niet alleen les wordt gegeven aan toeristen, maar ook aan leerlingen en kinderen met een mentale beperking. Tom geeft de nodige technische uitleg, maar neemt zijn leerlingen het liefst zo snel mogelijk het water op, om daar het grootste deel van de les te besteden. Zijn missie is om jou zo snel mogelijk een golf te laten pakken. Op het water begeleidt hij waar nodig en geeft hij ook nuttige tips. Zijn school Go Surf opereert vanaf het gezellige Brighton Beach op Scarborough. Het strand is misschien niet het mooiste strand van Perth, maar wel erg levendig en wat omstandigheden betreft ideaal voor het surfen. Boek je een privéles, dan ga je erg vroeg het water op, denk aan zeven uur ‘s ochtends; immers de beste tijd om golven te pakken. Tom’s enthousiasme is aanstekelijk; voor je het weet boek je een week lang lessen van de surfcoach! Tweewekelijks is er op het strand bovendien een gezellige foodmarkt: ideaal  voor een gezond hapje na een intensieve les van Go Surf. De markt heeft een hip aanbod van gebakjes, curry, koffie en sapjes.

Locatie: Brighton beach in Scarborough (20 min. vanaf Perth CBD)
Groepsles: $35,-
Privéles: $100,-
Pluspunt: Go Surf voorziet iedere leerling van een kwalitatief hoogstaande wetsuit, zodat je geen kou hoeft te lijden buiten de zomermaanden.
Meer Info Go Surf, Facebook

Surfing WA


Misschien wel de grootste surfschool van de wereld en in elk geval de grootste van Australië, is Surfing WA. Dit gigantisch surforgaan kent veel takken, waaronder een erg populaire en bekende in Perth. De zeer ervaren surfcoaches voorzien je hier niet alleen van technische informatie en feedback op het water, maar ook van gratis, kwalitatief hoogstaande zonnebrandcrème van SunSmart. Wij boekten een privéles van surfgoeroe Kent, die al praktisch heel zijn leven surft. Zijn boodschap luidt: ‘Surfing is natural unless it’s technical.’ Heb je een techniek waar jij je comfortabel bij voelt, houdt deze dan vooral aan. Je hoeft dus volgens Kent niet alles volgens het boekje te doen, als het op een andere manier ook werkt voor jou. De instructeur is zelf als een vis in het water en probeert dit tijdens zijn lessen dit over te dragen aan zijn leerlingen. Water is vrijheid en kalmte, benadrukt hij voortdurend. Je moet vooral ontspannen zijn. Zijn aanpak is anders, maar absoluut effectief.Op zijn eigen manier weet hij beginnende surfers te inspireren om hun grenzen te verleggen en zo het beste uit de les te halen! Kent geeft gedetailleerd feedback en neemt zelfs de tijd voor ‘ surfyoga’ .

Locatie: Trigg beach (18 min. vanaf Perth CBD)
Privéles: $80,-
Pluspunt: Wetsuit en kwalitatief hoogwaardige zonnebrandcrème inbegrepen.
Meer info: Surfing WAFacebook

Surfen in West-Australië: beste surfspots

Behalve Perth en omgeving, zijn er uiteraard tal van andere surflocaties in WA. Surfers van over de hele wereld komen naar deze stad om feilloze golven te pakken en de Aussie surfcultuur te ontdekken. Op basis van onze persoonlijke bevindingen hebben we een top zes van uitstekende surfspots in WA voor je gemaakt.
 

1 Margaret River

De allerbeste surfspots vind je zonder twijfel in Margaret River, in het zuidwesten van WA. Deze region is niet alleen wereldberoemd vanwege de vele vooraanstaande wijnmakerijen, maar ook vanwege een uitmuntend surfklimaat. Er zijn stranden met mogelijkheden voor alle niveaus; van amateur tot zeer ervaren en zelfs professionele surfers. Voorbeelden: Surfers Point, Southpoint en Contos. Laat je overigens goed informeren waar je moet surfen als je onervaren bent. Zo voorkom je als beginner dat je overdonderd wordt door de imponerende golven waar sommige stranden in deze regio bekend om staan.

2 Perth en omgeving

Deze levendige stad, die de meeste zonuren van alle grote Australische steden kent, is rijk aan maar liefst negentien prachtstranden. Voorbeelden van goede surfspots zijn: Brighton Beach, Mullaloo Beach en Trigg Beach.
 

3 Jake’s Point

Deze surfspot in de buurt van het mooie Kalbarri National park wordt wereldwijd geroemd. Golven kunnen wel tot over de 5 meter hoog worden. Je raadt het al; dit is echt een surfspot is voor de gevorderde surfer. De golven beginnen hier bij zo’n 2,5 meter hoog. Ben je een pro, dan is deze surfspot zeker aan te raden! De kans is namelijk groot dat je naast een dolfijn je golf ‘pakt’!

4 Lancelin

Het idyllische Lancelin kent een strand met hoge duinen en schitterend wit zand. Het gebied is een paradijs voor de watersporter:  wind- en kitesurfliefhebbers, maar zeker ook surfers komen hier goed aan hun trekken. Het hoofdstrand van Lancelin kent 'beginnersproof' golven, maar de stranden daaromheen staan juist bekend om wat ‘ spannendere’  breaks. Voor ieder wat wils dus! Huur je surfboard bij Wade’s Shack. Wade maakt zijn borden zelf en brengt ze ook voor je naar het strand, als je zelf geen geschikt vervoer hebt. Zijn schuurtje zit verborgen in een zijstraat, maar met hulp van de vriendelijke locals heb je het zo gevonden. Wade verhuurt boards en wetsuits voor $30,- incl vervoer naar het strand. Meer info: Facebook.
 

5 Geraldton

Wereldwijd bekend om de windsurfmogelijkheden, maar ook een absolute topper als het om surfen gaat. Het karakteristieke Geraldton kent verschillende stranden, de een voor de amateur en de ander voor de intermediair. Voor het huren van een surfboard en wetsuit ben je het goedkoopst uit bij ‘A Glassy Day’ van Shaun Glass: voor $35,- heb je een board en wetsuit voor de hele dag.

6 Exmouth (Ningaloo Reef)

Dunes beach is een populaire en drukke plek voor zowel beginners als gevorderden. Er is zelfs een houten overkapping met bankjes gemaakt voor toeschouwers. Een grote kans ook om hier tussen de schildpadden te surfen en van een afstand de walvissen voorbij te zien zwemmen.

Surfen in West-Australië: waar moet je op letten?

  • Hoewel het risico op een haaienaanval minimaal is, blijft het raadzaam om onnodige risico's te vermijden. Ga nooit voor zonsopkomst en zonsondergang surfen, zorg dat je goed op de hoogte bent van de risico's per baai en surf niet in je eentje op een strand waar geen enkele andere surfer/watersporter is als je onervaren bent.
  • Maak altijd een afspraak met een andere surfer, of surfbuddy om elkaar in de gaten te houden.
  • Het is verstandig altijd om een te bevestigen, je hebt zo altijd je board in de buurt.
  • Natuurlijk zorg je ook dat je goed op de hoogte bent van het 'surfweerbericht' en de eb- en vloedstroom.

Beste reistijd 

In principe kan je het hele jaar door surfen in West-Australië op de verschillende plekken, maar de beste tijd van het jaar is in de Australische winter en herfst ten Noorden van Perth: tussen maart en september dus. In het Zuiden is het de beste tijd van september tot maart. De winters kunnen erg koud en stormachtig. Het drukst is het tijdens schoolvakanties, in december en eind januari. Buiten die maanden is het overal aangenaam rustig.