Erik van Erp Geschreven door Erik van Erp.

Al vanaf jongs af aan had ik het idee in mijn hoofd dat wanneer ik Al van af jongs af aan had ik het idee in mijn hoofd dat wanneer ik klaar was met mijn middelbare school ik weg wilde uit Nederland, heerlijk naar een ver en vooral warm land. Op mijn 15de slaagde mijn broer voor zijn VWO en vertrok een paar maanden later in zijn eentje naar de andere kant van de wereld, van Hong Kong naar Nieuw Zeeland en daarna nog een paar maanden Australië.

Gedurende de maanden dat hij daar zat ik kreeg ik het idee om naar een high school te gaan in Amerika. Dit idee bleef nog ruim een jaar in mijn hoofd zitten totdat ik rond mijn 17de serieus moest gaan nadenken over wat ik nou precies wilde gaan doen als ik geslaagd was voor mijn Havo. Na lang nadenken, informatie verzamelen en praten met mijn ouders besloot ik toch maar dezelfde kant op te gaan als mijn broer, 6 maanden een Engelse opleiding te volgen in Sunny Brisbane Australia.

Nadat ik ongeveer elk boekje met Australische talenscholen had uitgespit besloot ik om met Interlanguage in zee te gaan. Een organisatie die talenscholen over zo een beetje de hele wereld beschikbaar heeft. Wanneer je besluit om een taal te gaan leren in het buitenland komen er veel dingen bij kijken. In eerste instantie is het natuurlijk heel belangrijk dat je een organisatie vind die jij geschikt vind om alles voor je regelen, als je die organisatie hebt gevonden moet je gaan na denken over waar je precies heen wilt. In mijn geval was het land al besloten maar dan moet je gaan nadenken waar in Australië wil je precies heen. Via Interlanguage had ik 3 verschillende keuzes, Sydney, Brisbane en Cairns. Ik heb uiteindelijk voor de meeste zonnige oplossing Brisbane gekozen. Na ook de bestemming te hebben gekozen moet je gaan nadenken wat voor een soort opleiding je wilt gaan doen en heel belangrijk voor hoelang. Bij Interlanguage kon je kiezen voor 5 verschillende cursussen: Algemeen, Examencursus, Acad. Jaar/Trimester, Zakelijk & Professioneel of Stage.

Ik had zelf geen idee wat het beste zou zijn en heb toen uiteindelijk gekozen voor een Academisch Trimester dit klonk wel interessant omdat je dan ook nog in Australië kon gaan studeren nadat je klaar was met die opleiding. Het laatste waar je dan over na moet gaan denken is wat voor een soort accommodatie je wilt, ook daarin heb je verschillende keuzes; homestay, hierbij verblijf je bij Australische mensen in huis en kan je kiezen om daar te ontbijten en avond te eten of je kan ook kiezen om daar alleen te ontbijten. Een andere oplossing is een studenten appartement, hierbij kom je bij andere studenten te wonen en heb je de keuze om of een eigen slaapkamer te hebben of er een te delen met iemand anders, de keuken en de badkamer deel je sowieso. Ik had zelf zoiets ik ben 18 jaar dus ik wil een studenten appartement, mijn ouders vonden dit een prima keuze.

Om een land als Australië in te kunnen komen heb je een Visum nodig, ook hierin heb je verschillende keuzes, als je minder dan drie maanden naar school gaat kan je kiezen voor een toeristen of working Holiday visum. Bij een toeristen visum mag je niet langer dan drie maanden in Australië blijven tenzij je anders aanvraagt, wanneer je voor een working holiday visum kiest ben je eigenlijk ook van plan om daar na je opleiding te gaan werken, een working holiday visum mag je namelijk maar één keer in je leven aan vragen dus het zou zonde zijn om er één te nemen zonder er goed gebruik van te maken. Ik zelf heb voor een studenten visum gekozen, dit was voor mij ook de enige mogelijkheid aangezien ik langer dan drie maanden naar school zou gaan, het enige waar je bij een studenten visum goed op moet letten is dat je bijna altijd naar school moet omdat als je te veel afwezig bent ze je het land uit kunnen zetten.

Op 3 november 2005 zou ik dan eindelijk van Amsterdam via Kuala Lumpur naar Brisbane vliegen. Helaas liep dit allemaal iets anders en zat ik na vele uren schiphol s’avonds gewoon weer thuis te eten, het vliegtuig was stuk en we zouden het de volgende ochtend wel weer proberen. En ja hoor op 4 november zat ik opnieuw op schiphol, ondertussen kende ik het hele vliegtuig en gingen we pas om 5 uur s’middags de lucht in. Na in Kuala Lumpur weer een paar uur in een hotel te hebben gezeten vloog ik uiteindelijk naar Sydney en vanuit daar naar Brisbane. Eerlijk gezegd had ik het gevoel de hele wereld aan te kunnen na dit te hebben meegemaakt. Dit was helaas niet het geval, vanaf het vliegveld een taxi genomen naar het huis waar ik zou gaan wonen, daar aangekomen wisten ze niet eens dat ik zou komen en hadden ze ook geen sleutel van mijn kamer voor me. Een Zweedse jongen die de deur voor me had open gedaan zei alleen maar nou dan zou ik nu maar naar een hostel gaan als ik jou was en dan moet je morgen maar terug komen. Totaal van slag mijn ouders opgebeld, zij schrokken zich natuurlijk ook dood aangezien het daar midden in de nacht was en ze niks voor mij konden doen. Mijn vader is dan gelukkig altijd heel rustig en zei Ly je gaat nu naar een Hotel en daar ga je slapen en dan moet je morgen op school maar uitleggen wat er aan de hand is. In Nederland was het zaterdag nacht en konden mijn ouders natuurlijk Interlanguage ook niet bereiken. Dus zo gezegd zo gedaan, ik ben naar een hotel gegaan en daar ook direct in slaap gevallen. De volgende ochtend moest ik om 8 uur s’ochtends op ACE Brisbane aanwezig zijn, daar aangekomen was ik totaal overstuur maar gelukkig waren de mensen ontzettend lief.

Het was de bedoeling dat ik eerst een test deed om te kijken hoe goed of slecht mijn Engels was. Na die test hadden we even pauze en moesten daarna weer bij elkaar komen, in een klas met onbekenden had ik al binnen een paar minuten met de helft gesproken en had ik al snel mijn soulmate gevonden. Nadat we waren toegesproken door een aantal docenten kregen we een korte rondleiding door de stad en de school en mochten we daarna gaan lunchen. Samen met mijn nieuwe vriendinnetje hadden we gelijk de grootste lol en was ik even de dagen daarvoor vergeten. Terug op school kregen we de test uitslag te horen en bleek ik samen mijn vriendin samen in het hoogte level te zitten.

Ondertussen was ik erachter gekomen dat zo’n beetje iedereen in een homestay family zat, ik ben nog wel even samen met Alica gaan kijken naar een ander appartement, deze was wel heel schoon en mooi maar ik had in mijn hoofd al besloten dat ik toch maar naar een homestay family wilde. De volgende dag na mijn eerste echte dagje school werd ik om 6 uur verwacht bij een man en vrouw van bijna 30 met een kat en een hondje. Vanaf het moment dat ik daar binnen stapte was het alsof ik thuis kwam en het idee dat ik misschien later nog wilde overstappen naar een appartement was al snel verdwenen.

ACE is een van de bekendste Australische talen school gevestigd in zowel Brisbane, als Sydney, Cairns en Perth. Tijdens mijn tijd op school kwam ik er al gauw achter dat 6 maanden waarschijnlijk veel te lang was omdat mijn Engels vergeleken bij de meeste al best heel goed was. Ik heb toen besloten om na Oud en Nieuw een Cambridge cursus te volgen, hiervoor moest ik eerst een test doen en kreeg ik te horen dat ik de Advanced course CAE mocht gaan volgen. Op ACE kan je de FCI, CAE and CPE volgen, FCI is voor leerlingen waarvan het Engels gemiddeld is, CAE als je al aardig gevorderd bent en CPE is voor mensen die al vloeiend Engels spreken en schrijven. Tijdens deze opleiding werd het allemaal een stuk serieuzer en was het niet meer elk weekend tot 5 uur s’nachts met mijn vrienden in de Down Under Bar hangen. Ik moest samen met mijn andere nieuwe vriendin hard aan de slag. In het midden van de cursus ga je altijd een paar dagen weg met je klas, wij gingen met mijn klas en de klas van mijn vriendinnetje Eliana naar Straddie (stradbroke Island), een ontzettend mooi eiland niet zo ver van Brisbane. Ik kan je vertellen dat er bijna niets heerlijker is dan met je school boeken onder een Palm boom te liggen op een van de mooiste plekjes op aarde.

Na 12 weken cursus heb je een examen, het Cambridge examen bestaat uit 4 verschillende onderdelen: Speaking, Writing, English in Use en Listening. De hele cursus bereid je, je eigenlijk voor op een officieel examen wat op dezelfde manier wordt gehouden als je middelbare school examen. Na je examen wordt er een Big party georganiseerd en krijg je zo een 6 weken later je te horen of je bent geslaagd of niet.

Tijdens mijn schooltijd op ACE heb ik de tijd van mijn leven gehad en heb ik daar vrienden voor het leven gemaakt uit welk land dan ook, ik zat aan de andere kant van de wereld maar ik was nooit alleen. Wel ben ik er achter gekomen dat het beter is om vooral als Nederlander niet een school gelijk voor lang te boeken, boek eerst bijvoorbeeld 6 weken want verlengen kan je altijd. Ook zou ik nu alles rechtstreeks regelen dat betekend dat ik zelf contact op zou nemen met bijvoorbeeld ACE en hun alles zou laten regelen, dit scheelt je waarschijnlijk geld en je hebt dan ook gelijk contact met de mensen daar en zij kunnen dan alles net iets beter regelen.

Na mijn school ben ik gaan reizen, vanaf Brisbane de East coast gedaan, vanuit Cairns naar Alice Springs, de hele outback doorgetrokken lang Ayers Rock en Cooper Pedy naar Aidelade. Vanaf Aidelade een tour over the Great Ocean Road naar Melbourne, vanuit daar naar Sydney en daarna weer naar Brisbane via Byron Bay and Surfers Paradise. Ook dit was allemaal ongelooflijk als je alleen wilt gaan reizen raad ik je ook zeker aan om dit alles grondig te bezoeken en te bekijken.

Australië is gewoon in een woord Amazing het heeft alles wat naar mijn idee ieders hartje begeerd en als je Engels wilt leren is het echt het beste land om heen te gaan, de mensen zijn zo ontzettend vriendelijk en de temperatuur is geweldig.

Om meer te weten te komen over ACE Brisbane kan je surfen naar www.ace.edu.au/tbrisbane om terecht te komen op de homepage van ACE moet je klikken op back to ACE homepage.

Bezoek de website van Interlanguage voor meer informatie en als je meer wilt lezen over mijn avonturen in Australië kan je surfen naar www.lyinaustralie.waarbenjij.nu, helaas staan er bijna geen foto’s meer op aangezien mijn fotoruimte is verlopen.

Dank aan Lysanne Geluk voor deze tekst.