Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook.

Als je van plan bent om in Australië in een bar of restaurant te gaan werken, is het verplicht een cursus te volgen en te slagen voor een test. De naam van deze trainingscursus is de 'Responsible Service of Alcohol' (RSA). De cursus kan qua inhoud per staat verschillen.

Het doel van de cursus is te verzekeren dat je de verantwoordelijkheid die bij het schenken van alcohol komt kijken begrijpt en dat je je houdt aan de alcohol wetten die door de regering in Australië zijn opgelegd. Ongeacht je eerdere werkervaring zul je deze cursus moeten voltooien om in deze industrie aan het werk te mogen. 

De cursus zal je niet leren hoe je drankjes moet inschenken e.d., het gaat er echt om dat je de regels achter het schenken kent. Veel backpackers kiezen voor een baan in de horeca omdat het vaak tijdelijk kan en in de avonduren. Er worden veel banen in de horeca aangeboden, zeker in de grotere steden. 

Vraag bij je hostel na of je de cursus via hen kunt boeken, anders kun je dit online doen. De cursus kun je op verschillende dagen in de week doen en duurt een hele dag. 

De cursus kost ongeveer $75 Australische dollar. 

In de staten Queensland, Western Australia, Northern Territory en South Australia is het mogelijk de cursus ook compleet online te volgen. Kijk voor meer informatie op: www.onlinersa.com.au

Wil of kan je de cursus niet online doen, kijk dan voor adressen in Queensland op: www.olgr.qld.gov.au, Western Australia: www.rgl.wa.gov.au, South Australia: www.alcohol.sa.gov.au, in de Northern Territory zijn er veel problemen met alcohol misbruik, lees hier meer over op: www.nt.gov.au.

In New South Wales kun je informatie over cursussen bij jou in de buurt vinden op de overheidssite: www.olgr.nsw.gov.au.  De staat Victoria heeft op deze website meer informatie over de cursus: responsiblealcohol.vic.gov.au. Tasmanië-gangers kijken voor meer informatie van de overheid op: www.tenders.tas.gov.au. In de Australian Capital Territory kijk je hier: www.ors.act.gov.au voor een lijst van plaatsen waar je de cursus kunt doen.