Reis meis Geschreven door Reismeis.

North Stradbroke Island - Where summer never ends! Het eiland, in de volksmond ook wel Straddie genoemd, is een van de grootste zandeilanden ter wereld. Je vindt hier ongerepte witte zandstranden, bijzondere fauna, fraaie binnenmeren, mysterieuze waterwegen, prachtige uitzichten en er zijn diverse wandelpaden uitgezet. Kortom: een waar paradijs!

Algemeen

Op het eiland wonen de indiginous Quandamooka, een samensmelting van de Noonuccal, Goenpul en Ngugi stammen. Quandamooka is de Aboriginal naam voor Moreton Bay. De Quandamooka waren traditioneel gezien nomaden, ze reisden tussen een aantal semi-permanente nederzettingen op het eiland en leefden van het land. Na 16 jaar strijd werd hun inheemse titel in juli 2011 erkend. 

In 1949 is men begonnen met het winnen van zand op NSI en dit gebeurt tot op de dag van vandaag nog steeds: De Yarraman Mine, gelegen ten zuidwesten van Point Lookout, is nog steeds in gebruik. Het is de bedoeling dat 80% van het eiland in 2026 een Nationaal Park zal worden. 

Klimaat

Het eiland kent een subtropisch klimaat met gematigde temperaturen en veel zon gedurende het hele jaar. Temperaturen variëren van gemiddeld 20 graden in juli tot gemiddeld 28 graden in februari. waardoor je hier het hele jaar door prima kunt vertoeven.

Overnachten

Je kunt hier zowel met een klein als met een groot budget overnachten. Op het eiland zijn luxe spa resorts, campings, B&B's, backpackers accommodaties en vakantiehuisjes, waarvan de camping en de backpackers acco vanzelfsprekend de voordeligste opties zijn. Er zijn verschillende campings die bijna allemaal in en rondom Amity en Point Lookout liggen. Prijzen liggen rond de $30 voor een plekje zonder electra en rond de $40 met electra (per nacht). Manta Lodge YHA vind je direct bij het strand van Point Lookout. Hier betaal je (indien je YHA member bent), $28.50 voor een gedeelde kamer. 

Eten en drinken

Er zijn verscheidene restaurantjes, cafés en andere eetgelegenheden, verspreid over het hele eiland. Ook kun je natuurlijk iets lekkers halen bij een ijssalon, de bakkerij, de Island Fruit Barn of de supermarkt. In Point Lookout vind je Foodworks, een supermarkt die 7 dagen per week geopend is. 

Geld en budget

In het Stradbroke Island Beach Hotel, de Bowls Club en bij de Foodworks Point Lookout vind je een pinautomaat. Eigenlijk kun je overal op het eiland wel betalen met je pinpas/credit card. De prijzen liggen hier iets hoger dan op het vasteland.

Activiteiten en attracties

Een highlight van het eiland is de North Gorge walk. Via dit pad heb je een fantastisch uitzicht op zee en kun je genieten van de dolfijnen, schildpadden en reuzenmanta's. Tussen juni en november is de kans zelfs groot dat je hier, vanaf het eiland, walvissen ziet!

Voor dugong-spotting (zeekoe) ga je naar Amity Point. Deze bijzondere dieren zijn erg verlegen en verblijven het liefst in ondiep, tropisch water. In de wateren van Moreton Bay leven zo'n 600 á 700 dugongs. Geen garantie dat je ze ziet natuurlijk, maar het is wel heel goed mogelijk!

Het Point Lookout State Park is ook zeker een bezoekje waard. Het is gelegen op een pittoresk schiereiland. Het park is uitermate geschikt voor vele recreatieve doeleinden. Breng ook een bezoek aan Fort Lincoln (self guided van zonsopgang tot zonsondergang, dagelijks) en de vuurtoren. Laatstgenoemde is iedere eerste zaterdag van de maanden april, mei, juni, augustus, oktober en november en iedere tweede zaterdag van de maanden juli en september geopend van 10.00 tot 14.00 uur. 

Op het eiland zijn ook diverse zoetwatermeren en lagoons te vinden. Een aanrader is Blue Lake, gelegen in het BLue Lake National Park. Kaboora is de Aboriginal naam en betekent 'stil meer'. Bij zonsopgang of -ondergang is dit dé plek om kangoeroes, walibie's, vogels, varanen en andere dieren te spotten. Het meer is niet direct met de auto bereikbaar, het is nog zo'n 2,5 kilometer lopen vanaf de parkeerplaats. Er zijn geen faciliteiten bij het meer. Brown Lake is volledig toegankelijk middels eigen vervoer. Je kunt hier zwemmen en tevens gebruik maken van picknicktafels, bbq's en toiletten.

Gedurende het jaar vinden er een aantal speciale evenementen plaats op het eiland. Bijvoorbeeld het Whale Welcoming & Sand Art Competition (o.a. beach volleybal), Blues Festival (muziek), Seafood Festival, Straddie Salute (triatlon), Straddie Assault (surfen), Island Vibe Festival (muziek) en het Oyster Festival. 

In Dunwich vind je het North Stradbroke Island Historical Museum. In Point Lookout, in de Community Hall, vinden iedere zondag de Point Lookout Markets plaats. In dit dorpje kun je ook een galerie bezoeken, namelijk de Coral Sea Art Gallery. Er is een klein aantal winkeltjes aanwezig op het eiland.

Ook wat activiteiten betreft is er voor ieder wat wils. Denk bijvoorbeeld aan boswandelingen, golfen, surfen, strand yoga, zwemmen, relaxen in een spa, four wheel driving, snorkelen, vissen, kanovaren, duiken, kayakken en sandboarden.

Het is ook mogelijk om diverse tours te boeken, zoals bijvoorbeeld de Straddie Kingfisher Tour of een Coastal Island Safari. 

Stranden

Er zijn een aantal stranden waar je heerlijk kunt vertoeven, bijvorbeeld Main Beach. Main Beach is 32 kilometer lang en is populair onder surfers en vissers. Toiletten zijn aanwezig in de Surf Club. Cylinder Beach is een strandje gelegen in een pittoreske inham tussen de Cylinder en de Home Beach Headlands. Dit strand is makkelijk bereikbaar met zowel de bus (een bushalte op loopafstand) als met eigen vervoer. Er is een parkeerterrein op slechts meters afstand van het strand, compleet met toiletten, bbq's en picknicktafels. Adder Rock Beach is alleen bereikbaar middels een 4WD track, naast de Adder Rock camping. De ingang van Home Beach, een strand met een lengte van ongeveer 1 kilometer, vind je dichtbij de Cylinder Headland. Meer afgelegen stranden zijn Deadman's & Frenchman's Beaches. Ze liggen ingenesteld tussen North Gorge Headland en Cylinder Beach en de rotspoelen die je hier vindt zijn uitermate geschikt om kleine visjes, zeeanemonen, schelpen en krabben te spotten.

Aandachtspunt: Wij werden door locals geattendeerd op het feit dat hier met grote regelmaat een sterke (onder)stroming staat (rip current). Het wordt dan ook sterk aangeraden om tussen de vlaggen van de beach patrol te zwemmen. Er zijn echter alleen lifeguards te vinden op Main Beach en Cylinder Beach! Eén rode vlag indiceert extreem gevaar, ga dan dus ook niet het water in. 

Bereikbaarheid naar en vervoer op Straddie

Het eiland ligt op een uurtje vanaf Brisbane en anderhalf uur vanaf de Gold Coast. Vanaf de Toondah Harbour (Emmet Drive) in Cleveland is Straddie bereikbaar middels een watertaxi voor passagiers (25 minuten) of een voertuigveerboot (45 minuten), waardoor je dus ook met eigen vervoer het eiland kunt bezoeken. Er zijn drie veerbootbedrijven, die niet allemaal dezelfde overtocht aanbieden. Kijk dus ter plekke of op internet, wat de mogelijkheden zijn. Een retour voor een standaard auto kost $146. Ga je als passagier op de voertuigveerboot, of met de watertaxi, dan betaal je $20 voor een retour. De veerboten van de drie bedrijven vertrekken min of meer op hetzelfde tijdstip, dus let goed op welke je moet hebben. Parkeren in de Toondah Harbour is gratis. Tip: Tijdens de overtocht met de veerboot of de watertaxi vaar je door Moreton Bay en heb je kans dat je een dugong (zeekoe) ziet! 

Ook wanneer je afhankelijk bent van het openbaar vervoer kun je prima naar en op het eiland reizen. Neem in Brisbane de Citytrain naar Cleveland vanaf Central Station of Roma Street Station. Er rijden regelmatig bussen van Cleveland Station naar Toondah Harbour, dit ritje duurt zo'n 5 minuutjes. Kom je uit de richting van de Gold Coast, ga dan naar de Surfers Paradise bus terminal en neem de Brisbane Transit Centre bus. Vanaf Transit Centre kun je met de bus naar Cleveland reizen. 

De veerboten en de watertaxi's komen aan in de haven van Dunwich. Er rijden taxi's op het eiland en er is een busnetwerk tussen Dunwich, Amity Point en Point Lookout. Het eiland is ingedeeld in twee zones: een retour in zone 1 kost $4.70 (alleen op de dag van aanschaf geldig!), in zone 2 $9.40. 

Alle wegen op het eiland zijn geasfalteerd, waardoor het niet noodzakelijk is om het eiland met een 4WD te ontdekken. Er zijn echter wel een aantal trails speciaal voor 4WD's en ook is het toegestaan om met een dergelijke auto op het strand te rijden. Hier heb je wel een permit á $38,25 voor nodig. Deze is 1 jaar geldig. Het geld wordt weer gebruikt voor het onderhoud van de natuur op het eiland. Kijk hier voor meer informatie. 

Alle prijzen genoemd in bovenstaand artikel zijn van juni 2013.