Geschreven door .

Droom jij er ook wel eens van als Lucky Luke de ondergaande zon tegemoet te rijden? Maak dan tijdens je tour langs de Australische oostkust een stop in Rockhampton. Afgezien van een flinke steak in de ‘Beef Capital of Queensland’ is dit je vertrekpunt naar de Myella Farm. De ideale plek als je wat afwisseling wenst van het feestgedruis en niet vies bent van een beetje actie.

De familie Eather

Sinds 1993 verwelkomen Peter en Olive Eather gasten op hun veehouderij in Myella. Hoewel dit stel inmiddels haar 45-jarig huwelijksfeest heeft mogen vieren, denken zij er nog niet over het rustiger aan te doen. Lekker van je oude dag genieten is dan ook lastig wanneer je 1000 hectare (10 km²) land onder je hoede hebt, bewoond door 300 exemplaren rundvee. Gelukkig worden Peter en Olive dagelijks ondersteund door het Myella team, bestaande uit een bonte verzameling cowboys en cowgirls. Ook dochter Lyn werkt fulltime mee in het familiebedrijf.

Farmstay

Nadat Olive op een dag op het lumineuze idee kwam anderen een kijkje te gunnen in haar plattelandsleven, is de Myella Farm uitgegroeid tot een heus toeristisch bedrijf. Gasten van over de hele wereld trekken naar Myella om mee te maken hoe het is om op een boerderij te werken en te leven. Zo’n ‘Farmstay’ kun je voor een dagje inplannen, maar ook voor een langer verblijf kun je op de veehouderij terecht. Als gast bepaal je zelf hoe je verblijf eruit komt te zien en aan welke activiteiten je deelneemt. Je kunt je dus als ware cowboy in het zweet werken of ervoor kiezen de dag door te brengen in je hangmat. Over 1 ding zijn Peter en Olive echter duidelijk: Je betaalt om op de Myella Farm te verblijven en hoe lang je ook blijft, een salaris zul je voor je werk niet ontvangen.

Activiteiten

Tijdens een ‘Farmstay’ komen alle facetten voorbij waarvan backpackende stadslui gaan glunderen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om aan te sluiten bij een van de dagelijkse paardrijdritten. Dit is alleen al de moeite waard vanwege de theorieles die eraan vooraf gaat, waarin een metalen koe dienst doet als testmodel. De paardrijdritjes zijn vooral voor de beginnende rijder een leuke belevenis. De ervaren rijder zal weinig uitdaging beleven aan het langzame tempo en de paarden die elkaar blind volgen langs de bekende route. Toch waan je je al snel in de outback en is een ritje in de brandende Australische zon een leuke dagbesteding.

Wie wat meer snelheid wenst, kan kiezen voor de motor. Ook hier wordt tijd besteed aan theorie en volgen allereerst ritjes over een klein parcours. Coureurs in de dop mogen dit parcours pas verlaten wanneer zij kunnen laten zien ook staand op de motor de machine onder controle te hebben. Wanneer het sein op groen staat, mag je echter op eigen gelegenheid het boerderijterrein verkennen. Scheurend over de zandweggetjes en crossend langs het vee, beleef je zeker een van je gedenkwaardige momenten in Australië.

Wanneer snelheid niet echt je ding is, kun je je tijd steken in rustigere activiteiten als het melken van koeien, het verzamelen van kippeneieren, het voederen van kalfjes of het bemoederen van kangaroes met de fles. En als je uitgevoederd bent, sluit je aan bij een lesje zweep slaan of lasso werpen. Of je springt achterin een 4WD om paarden eten te gaan geven.

Kortom, tijdens een dag op de Myella Farm is er voor elk wat wils!

Hoe kom je bij de Myella Farm

Er zijn verschillende manieren om op de veehouderij te komen. Wanneer je over een eigen auto beschikt, reis je met de routebeschrijving gemakkelijk richting Myella. Een mooie rit door het uitgestrekt Australische landschap. Mocht je echter met de bus door Australië reizen, dan zijn er transfers mogelijk van en naar het busstation in Rockhampton. En dat is handig, want maatschappijen als Greyhound maken deze stop 1 tot 2 keer per dag. Je zult er wel vroeg voor uit de veren moeten, want Rockhampton wordt meestal erg vroeg in de ochtend aangedaan. Ook na je Farmstay kun je terug gebracht worden naar Rockhampton. Je vertrekt dan rond 4 uur bij de Myella Farm. De rit duurt ongeveer 1,5 uur.

Faciliteiten

De faciliteiten van de Myella Farm zijn zeer netjes. In een bijgebouw naast de woning van Peter en Olive tref je schone, simpele kamers aan voor twee tot drie personen. De douche en het toilet worden gedeeld. Daarnaast kun je gebruik maken van het zwembad, een huiskamer met (betaald) internet en televisie en de gemeenschappelijke buitenruimte waar gegeten wordt.

Prijzen

Een Farmstay is zeker niet goedkoop en je moet aardig in de buidel tasten om deze ervaring op te doen. Wanneer je voor 1 dag naar de Myella Farm komt, betaal je 110 Australische Dollar. Als je langer blijft wordt de prijs per dag iets goedkoper. Zo ben je voor een verblijf van 7 dagen 750 Australische Dollar kwijt. Deze prijs is inclusief accommodatie, activiteiten, maaltijden, eventuele transfers van en naar Rockhampton en het lenen van boerderijkleding.

Een dag op de Myella Farm

Bij aankomst worden de regels aan je uitgelegd en ondanks een losse sfeer, zijn er nogal wat wetten waaraan je je dient te houden. Je zult al snel merken dat je hier te maken hebt met mensen die beter met dieren om kunnen gaan dan met mensen. Verwacht dus geen welkomstspeech of cocktail bij een gelikte receptie. Maar wat maakt dat nog uit wanneer je direct na binnenkomst je backpack-kleding kunt verruilen voor heuse boerderijkleding? Bewapend met houthakkersblouse, spijkerbroek en cowboyhoed voel je je direct onderdeel van het Myella team.

De dagen op de veehouderij beginnen op tijd, er moet immers gewerkt worden. Rond half acht staat het ontbijt voor je klaar, zodat je met een gevulde maag de dag tegemoet gaat.  Het avondeten wordt rond half acht opgediend, waarna je op tijd je bed in zal rollen. Moe, maar voldaan. De maaltijden op Myella Farm zijn werkelijk vinger likkend lekker en elke dag door Olive zelf bereid. Vergeet dus niet haar eens een bezoekje te brengen in haar keuken waar zij zo’n 23 uur per etmaal verblijft! Tot een kopietje van dat overheerlijke recept is Olive altijd bereid.

Door de dag heen zul je Peter tijdens je activiteiten tegen het lijf lopen. Volgens deze beste man is cowboy zijn een serieuze aangelegenheid. Wees dus niet verrast wanneer hij je verwijtend toeschreeuwt dat je de koeien verkeerd staat te melken of je tosti-ijzer verkeerd in het kampvuurtje steekt. Laat je hierdoor echter niet teveel van de wijs brengen. Ga gezellig naast hem zitten en luister naar zijn mooie verhalen of vraag hem samen naar de sterrenhemel te kijken boven de pikdonkere outback.

Dus, maak je ervaring in Australië compleet en ga langs bij de familie Eather. Je zult er geen spijt van krijgen, enkel spierpijn….

(NB: Uiteraard zijn er in Australië meerdere veehouderijen die Farmstays aanbieden, je treft deze aan op internet en in brochures bij bijvoorbeeld tourbureaus)