Nienke Krook Geschreven door Nienke Krook. Foto door: Nienke Krook

Their confidence and manly behaviour made me give the name of Manly Cove to this place", schreef kapitein Arthur Philip in januari 1788 over de Aboriginals die hij in de huidige suburb Manly tegen kwam. Sinds die tijd is er veel veranderd.

Geschiedenis

Een uitbraak van de pokken in 1789 verspreidde zich onder de lokale Aboriginal stammen en  veertig jaar later waren er nog maar enkelen over. Er zijn nog steeds restanten als schuilplaatsen, grotschilderingen en open vuurplaatsen te vinden.

Manly is lang geïsoleerd geweest -vanwege het water dat de plaats van het centrum van Sydney scheidde. In 1855 begon Henry Gilbert Smith echter aan de ontwikkeling van de badplaats, door het aankopen van meer land, het opzetten van een veerdienst en het bouwen van hotels. Met onder andere een doolhof en een stenen kangaroe probeerde hij bezoekers te trekken, met succes.

Tegen 1880 was Manly uitgegroeid tot een bloeiende badplaats, al was het in die tijd wel verboden om overdag te zwemmen in de zee! Toen William Gocher in oktober 1902 besloot een badpak (van nek to knie) aan te trekken en toch overdag te zwemmen, was er geen houden meer aan. Een jaar later kwam er een aangepaste wet die stelde dat er wel in het daglicht gezwommen mocht worden, mits er een compleet bedekkend zwempak gedragen werd.

Het eerste jaar verdronken er gelijk 17 mensen op het strand van Manly, dus werd er al snel een surf club opgericht om op het strand op te letten. De 'Manly Life Saving Club' is een van 's werelds eerste reddingsdiensten bij de zee. 

Manly tegenwoordig

Gelegen tussen een rustige binnenhaven aan de ene zijde en een populair surfstrand aan de andere zijde heeft Manly het allemaal: een perfecte combinatie tussen de relaxte strand 'vibe' en de hippe 'dinner scene' en nachtleven. Je vindt er surfshops en ijstentjes, maar ook stijlvolle boetieks en een ruime keus uit eetgelegenheden.

De hoofdstraat van Manly, genaamd 'Corso', loopt direct naar de 'Steyne' promenade en het prachtige strand. Er zijn een aantal mooie wandelroutes te vinden die het strand linken met het naastgelegen nationale park. In heel Manly ben je nooit meer dan 1 kilometer van de have of de zee verwijderd. In de gehele suburb Manly zijn 18 stranden, baaien en inhammen te vinden. 

In 2009 werd het inwonertal van Manly geschat op 40,939, maar dat is zonder de grote stromen toeristen die de populaire badplaats jaarlijks bezoeken (meer dan 6 miljoen). Ondanks dat, voelt Manly niet overvol aan en kun je er toch heerlijk van de rust genieten. 

Activiteiten

Wie ervan houdt actief bezig te zijn, kan in Manly zijn of haar hart ophalen. Surfen, kajakken, zwemmen, tennis, golf, beach volleybal, rolschaatsen, natuurlijke of historische wandelingen, duiken, vissen… je vindt het er allemaal!

Zoek voor watersporten bijvoorbeeld eens op: Manly Kayak Centre, Manly Sailing, Manly Stand Up Paddle School, Dive Centre Manly, Manly Surf School of Manly Surf Guide.

Voor informatie over andere activiteiten kun je zoeken op: Manly Whale Watching, Skater HQ, Flaming' Galah Tours, Manly Art Gallery & Museum, Manly Environment Centre en Manly Bike Tours. Voor meer informatie over fietsroutes bezoek je: manly.nsw.gov.au/.../bicycle-paths of manlyaustralia.com.au/.../cycleway.

Op twee minuten lopen vanaf de Manly wharf, vind je de populaire attractie 'Oceanworld'. Je kunt er rondleidingen krijgen door de wondere wereld onder water en alles leren over o.a. schildpadden, enorme roggen en honderden soorten vissen. Je kunt er zelfs met haaien zwemmen!

Entree is 20 AUS$ voor een volwassene, maar je zou ook een combinatiepas met het Sydney Wildlife World, Sydney Aquarium en/of de Sydney Tower kunnen overwegen. Oceanworld is dagelijks open van 10:00 tot 17:30. Hun website is: oceanworld.myfun.com.au

Festiviteiten

Manly organiseert grote, nationale en internationale sportevenementen en strand festivals, zoals het 'Manly Festival of Surfing', de 'Cole Classic' (Het grootste zee zwemevenement in Australië), de 'Kellogg’s Nutri-Grain Ironman, Ironwoman & Legend Series', maar ook het immens populaire 'Manly Food and Wine Festival' in mei en het 'Manly Jazz Festival' in oktober.

Winkelen en Uitgaan

Er zijn ruim 200 winkels in Manly te vinden, dus voor ieder wat wils. Daarnaast zijn er weekend markten, meer dan 100 cafés, bars, restaurants en eetgelegenheden. Er is ook een bioscoop en er zijn verschillende supermarkten. Een deel van de 'Corso' is een winkelgebied voor voetgangers, met veel leuke terrasjes. 

Wandelen

Manly heeft een grote verscheidenheid in natuurlijke landschappen en is daarom bijzonder geschikt om mooie wandelingen te maken. Ongeveer 55 hectare aan natuurlijk landschap wordt beschermd  in zogenaamde 'bushland reserves' (vindt ze hier allemaal), waar je maarliefst 63 vogelsoorten en 7 inheemse zoogdiersoorten (als de echidna en de long-nosed bandicoot) kunt vinden. Een overzicht van alle inheemse planten- en diersoorten vind je op de website van de Manly Council

Wandeltocht  Manly Cove naar Spit Bridge

De wandeltocht van Manly Cove naar Spit Bridge volgt route met prachtige uitzichten over Middle Harbour. Je komt langs luxe woonhuizen, historische geschutsopstellingen en verborgen stranden, loopt door subtropisch regenwoud en vindt er Aboriginal overblijfselen. 

Je doet gemiddeld 3 uur en 45 minuten over de afstand van 9.1 kilometer. Er zijn wel kiosken langs de route te vinden, maar aangeraden wordt om wel drinken mee te nemen. Verder kun je zwemkleding meebrengen, een omweg maken naar de Grotto Point vuurtoren, wildlife spotten en naar het Arabanoo uitzichtspunt gaan.

Op deze website kun je onder andere informatie over de route (met kaart), het terrein en nabijgelegen interessante plaatsen vinden. Een andere nuttige website is creativespirits.info, waar je de Aboriginal overblijfselen langs deze route kunt bekijken. Voor de volledige wandeling mét stap-voor-stap routebeschrijving, is ericawatanabe.com de beste informatiebron. 

Kijk voor andere interessante wandeltochten op:  Karen's Walking Tours Of Manly en Guided Tours at North Head Sanctuary

Vervoer

Manly is te bereiken in slechts 30 minuten met de veerboot vanaf de haven van Sydney (Circular Quay, wharf 3). Een overtocht kost 13,30 AUS$ voor een retour. (www.sydneyferries.info)

Manly is ook te bereiken per bus.

Accommodatie

Voor reizigers die niet genoeg hebben aan een dagtripje naar Manly, zijn er genoeg opties om een of meerdere nachten in deze gezellige buurt te overnachten.

Weer

Manly heeft een gemiddeld klimaat met een warme zomer (heetste maanden dec-feb, gemiddelde temperatuur van 18-27 graden) en een milde winter (koudste maanden jun-aug, gemiddelde temperatuur van 8-17 graden).

Voor ongeveer een derde van het jaar liggen de temperaturen gemiddeld op 20 graden en vind je heldere, zonnige dagen. Er is wel een hoge luchtvochtigheid, vanwege de nabijheid van de zee. 

Kaarten

Goede kaarten van Manly kun je vinden op: manlyaustralia.com.au