Rebecca de Bruin Geschreven door Rebec. Foto door: Rebec

  • Voor slechts € 1177.71 naar Hervey Bay Nu boeken

Fraser Island is één van de populairste eilanden aan de oostkust van Australië. Vanaf Hervey Bay of Rainbow Beach is het eiland te bereiken per ferry. Met een lengte van 123 kilometer en een breedte van maximaal 25 kilometer is Fraser Island het grootste zand eiland ter wereld. Het eiland heeft een sub tropisch klimaat. In de zomer is de maximum temperatuur gemiddeld 30 graden en in de winter ligt de temperatuur rond een aangename 22 graden. Regen valt grotendeels tijdens de Australische zomer. Het eiland heeft tropische regenwouden, duinlandschap, prachtige stranden en wel meer dan 200 meertjes. Het eiland heeft een groot aantal vogels en wordt vooral gebruikt als rustplaats op hun reis. De vele toeristen komen vooral om dingo’s te spotten.  

Bezienswaardigheden

Het is mogelijk om Fraser Island in één dag te bezoeken, maar het beste is om meerdere dagen te verblijven op het eiland. Door de hobbelige zandwegen duurt het soms lang om van de ene plek naar de andere plek te rijden. De meeste toeristen maken hun eerste stop bij Central Station. Dit is een houtkap depot met een paar gebouwtjes. Vanuit hier zijn mooie wandelpaden het regenwoud in.

In de buurt van Central Station ligt het beroemdste meer van Fraser Island: Lake Mckenzie. Een prachtig meer met een wit strand, waar je zo een dagje wilt vertoeven. Het water is zo helder, dat je je tenen kunt zien als je tot je borst in het water staat. Op bewolkte dagen is het iets minder sprookjesachtig, maar nog steeds leuk om te bezoeken.

Aan de oostkust van Fraser Island ligt de hoofdweg van het eiland Seventy-Five Mile Beach. Het is een druk strand van waar vele attracties van het eiland te bezoeken zijn. Kijk goed om je heen wanneer je over dit strand rijdt, want in het seizoen zijn er vele walvissen te zien om het eiland. Als eerste kom je op seventy-five mile beach een wandelpad naar Lake Wabby tegen. Het is ongeveer een half uurtje lopen in het zachte, soms hete zand naar het prachtig gelegen meer. Het meer is omringd door zandduinen, waar je het gevoel hebt dat je in een woestijn staat. Het meer is fel groen/blauw en aan de overkant zijn prachtige bossen. Zeker een plek om een uurtje te zwemmen en bij te komen. Pas op: duik niet in het water, want het is erg ondiep!

Weer een aantal kilometer verder dan Lake Wabby ligt Eli Creek, een natuurlijke waterglijbaan. Je loopt over de boardwalk naar een punt in de creek en vanaf daar kan je het ijzige water in. De stroming zorgt dat het voelt als een glijbaan. Het is zeker een leuke ervaring en een fijne afkoeling op warme dagen. Op het strand kom je het imposante scheepswrak  The Maheno tegen. In 1935 is het schip aangespoeld en nog steeds te bezichtigen. Bijna aan het einde van 75 mile beach ligt Indian Head. Een korte klim naar boven bezorgt je een mooi uitzicht over het strand en de oceaan. Op heldere dagen kun je dolfijnen, haaien en roggen zien zwemmen. Ook vanuit hier kun je in het seizoen walvissen spotten. Om dit uitzichtpunt heen liggen de Champagne Pools. Hier kun je heerlijk afkoelen in het veilige zeewater. Door de branding lijkt het net of je in een jacuzzi zit.

Een duik in de zee nemen is niet verstandig op Fraser Island. Er zijn gevaarlijke stromingen en er zwemmen veel haaien om het eiland heen. De meren en kreken op het eiland zijn allemaal veilig om te zwemmen. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er een populatie dingo’s op het eiland leeft. Houdt afstand van de dieren en voer ze niet. Laat ook geen eten liggen, maar ruim alles netjes op.

Eten en drinken

Er zijn drie supermarkten op het eiland. Bij Eurong en Happy Valley vind je een winkel, telefoon, restaurant, bar en pompstation. Bij Frasers at Cathedral Beach is alleen een winkel. Het zijn echter dure supermarkten en het beste is om al je eten en drinken in te slaan op het vaste land. Let op dat ook Rainbow Beach geen goedkoop dorp is om je eten in te slaan. Ga je mee met een tour, dan zit het eten en drinken erbij in. Natuurlijk kun je altijd wat snacks halen.

Accommodatie

Er zijn twee mogelijkheden voor accommodatie op het eiland: resort of kamperen. Zo is er een aantal resorts op het eiland: Eurong, Kingfisher Bay, Dilli Village en Yidney Rocks Beachfront Units. Om te mogen kamperen op het eiland heb je een vergunning nodig. Je mag overal langs 75 mile beach kamperen, uitzonderingen waar borden staan. Wil je een douche en toiletten dan is er een aantal National Park kampeerplekken als Central Station, Lake Boomanjin en Waddy Point. Ook is er een aantal privé gerunde campings. Wanneer je met een tour naar het eiland komt, hoef je je geen zorgen te maken over de accommodatie. Wel is het goed om vooraf te vragen waar je overnacht om zeker te weten dat je de  tour kiest die bij jou past.

Vervoer naar en in Fraser

Fraser Island is te bereiken met de ferry van de plaatsen Rainbow Beach of Hervey Bay. Op het eiland kun je alleen terecht met een 4-wheel drive. Een auto is gemakkelijk te huren in deze plaatsen. Anderen kiezen graag voor een georganiseerde tour.

Georganiseerde tours

Vanuit Hervey Bay en Rainbow Beach vertrekken dagelijks talloze tours naar Fraser Island. Je kunt kiezen voor een dagtrip, maar ook voor een 2- of 3-daagse trip. De tours bezoeken allemaal de populairste plekken op het eiland. Er zijn tours waar je met een grote truck het eiland verkent, maar er zijn ook tours waar je zelf in een 4 wheel drive op het eiland mag rijden. Met sommige tours ga je kamperen, maar je kunt ook overnachten in één van de resorts op het eiland. Het verschil tussen de twee vertrekplaatsen zit hem vooral in de duur van de ferry: vanaf Rainbow Beach ben je in 10 minuten op Fraser Island (zuidelijke puntje), vanaf Hervey Bay doe je er zo'n 45 minuten over (midden van het eiland).

Self-drive

Vanuit Hervey Bay en Rainbow Beach zijn er ook self-drive trips te boeken. Bij deze trip zit inbegrepen: eten, drinken, 2 overnachtingen in een simpel tentje, 4WD, benzine, park-entree en vaak ook een overnachting voor en na de trip in een plaatselijk hostel. Het is wel belangrijk dat je een rijbewijs hebt (internationaal rijbewijs niet altijd nodig, maar wel zo handig)  als je zelf in de jeep wil rijden. Je moet van tevoren tekenen voor aansprakelijkheid in het geval de auto kapot gaat en daarvoor willen ze een kopie van je creditcard en je handtekening. Als je geen rijbewijs en creditcard hebt, mag je mee op een trip, maar mag je niet in de jeep rijden. Vaak kun je voor een extra 10 dollar deze aansprakelijkheid afkopen.

Daarnaast heb je ook nog de optie om een 4-wheeldrive te huren zonder het volledige pakket. Op Fraser Island zelf heb je ook de mogelijkheid een auto te huren. Dit is duurder dan vanuit het vaste land, maar je betaalt minder voor de ferry. 

Hervey Bay

Als je over de grotere wegen rijdt, kom je Hervey Bay binnen op de Hervey Bay Road. Deze weg gaat in Hervey Bay zelf over op de Boat Harbour Drive, de “hoofdweg” van Hervey Bay. Deze weg gaat helemaal door tot het andere einde van het stadje. Je kunt op bijna elk gegeven kruispunt linksaf slaan (rechts als je Hervey Bay uitrijdt) om op de Esplanade te komen. Tussen de Esplanade en de oceaan liggen een lange strook groen met veel bomen, een fijn fietspad en een aantal sportgelegenheden voor de liefhebber. Een strand om op te liggen zonnen is er niet. 

Walvis spotten

De belangrijkste redenen om in Hervey Bay te verblijven, zijn waarschijnlijk de excursies die er te doen zijn. Hervey Bay is de walvisspot hoofdstad van de oostkust. De excursies vertrekken vanuit de haven en in het walvisseizoen (april-oktober) zijn er verschillende organisaties die zulke excursies verzorgen. Deze excursies zijn meestal te boeken vanaf je accommodatie en je wordt door een bus opgehaald en weer terug afgezet bij je eigen accommodatie. (Walvissen worden niet gegarandeerd). Aan het einde van het seizoen (oktober) zijn er veel moeders met hun kalveren te zien. De kalveren waren bij mij heel actief en veel aan het spelen in het water.

Accommodatie

Tussen Boat Harbour Drive en de Esplanade en langs de Esplanade zelf zijn vele hotels, appartementen en campings te vinden. Daarnaast is er ook een aantal hostels te vinden vlakbij de Esplanade. Let op als je accommodatie boekt: de meeste bezienswaardigheden en activiteiten zitten aan de oostkant van de Esplanade. 

Vervoer naar en in Hervey bay

Hervey Bay ligt ongeveer op 3,5 uur rijden ten noorden van Brisbane en 30 minuten ten noord-oosten van Maryborough. De Greyhound en de Premier stoppen op het busstation. De stad beschikt over een eigen vliegveld, Hervey Bay Airport. Vanuit hier zijn er directe vluchten naar Brisbane en Sydney

Rainbow Beach

Rainbow Beach ligt aan de oostkust van Australië, in Queensland. Het is een klein plaatsje dat vooral als uitvalsbasis dient. Vanaf Inskip Point kun je namelijk de ferry pakken naar het prachtige Fraser Island.

Rainbow Beach heeft, zoals de naam al zegt, een bijzonder strand met gekleurd zand. Naast een klein supermarktje, wat kledingwinkels, een postkantoor, een Peterpans en redelijk wat restaurants heb je er verder echter weinig. Op het strand kun je wel wat activiteiten doen. Je kunt er onder andere surfen, paardrijden, kajakken en skydiven. Ook kun je in de duinen sandboarden. 

Accommodatie

De Greyhound en Premier bushalte bevindt zich precies voor de hostels van Rainbow Beach, namelijk Dingo’s Backpacker Resort, Fraser On Rainbow Beach en Pippies Beachhouse, die zich naast elkaar bevinden. Na 2 minuten zeulen met je backpack sta je dus gelukkig al bij de receptie te wachten op de sleutel van je dorm. Veel verschil zit er niet tussen de verschillende hostels. Vaak krijg je bij je tour een gratis nacht voor en na de trip naar Fraser Island.