Kim van Dijk Geschreven door Kims. Foto door: Kims

  • Voor slechts € 1766.17 naar Port Hedland Nu boeken

Op je route in west-australie van Exmouth naar Port Hedland zijn een aantal plekken om te stoppen zoals het Karijini National Park. Ga je reizen in de relatief weinig bezochte deel van Australie vergeet dan vooral niet ons artikel gevaren en irritaties West-Australie te lezen. 

Ningaloo Marine Park & Cape Range National Park

Het schitterende Cape Range National Park ligt aan de westelijke zijde van het schiereiland en kijkt uit over het Ningaloo Reef. Het is een uitgestrekt park met meerdere natuurkampeerplekken met alleen eco-toiletten. In het hoogseizoen tussen juni en oktober zijn de campings vaak vol. Verstandig is wel om s'ochtends vroeg (buiten het hoogseizoen is 7.00 a 8.00 uur vroeg genoeg, in het hoogseizoen moet je er toch echt rond 5.00 uur staan om een plekje te bemachtigen) hierheen te gaan, voornamelijk in het hoogseizoen kunnen er namelijk flinke rijen auto's staan om op een van de campings te mogen staan. Soms kamperen backpackers bij de poort om de eerste te kunnen zijn. Net voor het national park liggen commerciele campings met meer faciliteiten. Het park heeft mooie stranden waar je goed kunt snorkelen.

Vanaf 2012 is het mogelijk om 5 van de campsites vooraf te boeken. Dit zijn niet de mooiste kampeerplekken in het park, maar wel een manier om gegarandeerd in het park te kunnen verblijven. In het park geldt dat als je er eenmaal bent, het makkelijk is om door te schuiven naar mooiere campsites. Van de 5 campsites zijn Osprey Bay Camp en Pilgramunna Camp de meest aantrekkelijke. Boek zo snel mogelijk want het park is en blijft een van de meest populaire national parken van West-Australie!!

Boeken kan op de website dec.wa.gov.au.

De mooiste plekken zijn Turquoise Bay en Oyster Stacks daar zwem je tussen het koraal en de tropische vissen, af en toe zwemt er een schildpad voorbij of een rifhaaitje. In het juiste seizoen kun je walvissen vanaf de kust net achter de koraalriffen zien springen en zwemmen.Een indrukwekkend gezicht! Ga je snorkelen bij Turqouise bay, dan kun je je ook met de stroming mee kan laten drijven over het rif. Vergeet je wetsuit niet als je die hebt, het water is niet zo tropisch als het eruit ziet. In het Cape Range National Park heb je letterlijk het Ningaloo reef in de 'achtertuin'. Veel campings liggen namelijk direct aan het strand. Voor de surfers; een van de laatste goede surfplekken van Noord-West Australië vind je bij Dunes Beach (meer informatie hierover, vind je hieronder bij 'surfen in West-Australië).

Pelikanen, schildpadden, walvissen, haaien, honderden soorten felgekleurde vissen in alle soorten en maten, je vind ze hier allemaal! Veel Australiers beweren dat het Ningaloo Reef nog mooier is dan het Great Barrier Reef. Je kan natuurlijk pas vergelijken als je beiden hebt ervaren, maar twee grote voordelen van het Ningaloo Reef zijn in ieder geval dat het toerismegehalte een stuk lager is dan bij het Great Barrier Reef en daarnaast ligt het rif in de 'achtertuin'. Je hoeft er niet met een boot naartoe, je stapt de zee in en je kan beginnen met snorkelen. 

Er zijn ook verschillende wandelingen in het park, hou wel rekening met de warmte en neem genoeg water mee. In het park is maar op 1 plek boorwater te krijgen (in de buurt van de ingang), dit is niet drinkbaar dus neem je drinkwater mee vanuit Exmouth. Er is een ‘tourist information centre’ in het park met informatie en snacks, maar verder geen winkels.

In het park leven veel kangaroes, wallabies, emoe’s en echidna’s. Misschien zie je ze niet veel gedurende de dag, maar ’s avonds en ’s nachts zijn ze zeer actief. Probeer daarom niet te rijden als het donker is en als je toch moet rijden rij dan erg langzaam. Zorg ook dat je geen eten of water bij je kampeerplek buiten laat staan want anders is het zeker de volgende morgen weg. 

Exmouth 

Het stadje Exmouth ligt op weg naar het Cape Range National Park. Dit stadje heeft verschillende winkels, kampeerplekken, hotels, duikscholen en boottoers in de aanbieding.

120 km ten Zuiden van Exmouth rij je officieel de tropen in door de Steenbokskeerkring over te steken. De tropen hebben een extreem klimaat. Voor meer info over de beste tijd om in de Australische tropen te reizen, zie  klimaat en reistijd Australie.

De grootste toeristische trekpleister zijn de walvishaaien die hier van ongeveer april tot en met juli voor de kust zich voeden aan de kril. Er zijn boottoers die in de buurt van de walvishaaien komen zodat jij de kans hebt om met die vriendelijke giganten te zwemmen. De toers kosten minimaal $250 per persoon en er is (natuurlijk) geen garantie dat je een walvishaai zult zien. Veel toers geven je een 2e kans mocht je er geen zien, maar vertellen er niet bij dat de toers vaak voor weken vol zijn geboekt. Hou rekening met een onrustige zee als je meegaat en neem eventueel vantevoren iets in tegen zeeziekte.

Karijini National Park

Op weg naar Karijini kom je door het mijnstadje Tom Price. Het is een gemoedelijk klein stadje maar heeft weinig te bieden voor toeristen, op een supermarkt en ‘tourist information’ na.

Het Karijini National Park is een van de mooiste en meest diverse national parks van West Australie. Het ruige, rode landschap wordt afgewisseld door groene ‘gum trees’ en blauwe luchten. Het park is bekend door de geweldige kloven, watervallen en koele zwemplekken. In het landschap begin je grote rode termietenbulten te zien. Ook hier wonen veel verschillende dieren zoals goanna’s, gecko’s, vleermuizen en natuurlijk.

Er zijn verschillende activiteiten die je kunt ondernemen.  Je kunt er avontuurlijke wandelingen maken waarbij je onder andere door kloven klimt tot aan je middel in het water wadend. Verder kun je er zwemmen bij watervallen of in ‘water holes’, de mooie natuur fotograferen en kamperen.

Er is een natuurcamping van het park zelf en een eco retreat met meer faciliteiten. De camping en de oostelijke kant zijn toegankelijk met 2WD, de rest met 4WD.

Karratha

Dit is een van de wat grotere stadjes in het Noorden, het heeft winkels, campings en benzinepompen. Veel mijnwerkers wonen hier en er wordt gas gewonnen op het Burrup Peninsula. Op dit schiereiland is heel veel ‘Aboriginal Rock Art’ te vinden, een deel is helaas verwoest door de gaswinning. Vraag bij de Tourist Information voor informatie.

Millstream Chichester National Park

Dit park is alleen bereikbaar via ‘gravel roads’. Let op de enorme ‘road trains’ die hier voorbij donderen van de mijnen naar Karratha en Port Hedland.

Het park is zeer divers en heeft verschillende natuurcampings en zwemplekken. Ook kun je de oude ‘station’ bezoeken waar het information centrum is gevestigd om te zien hoe mensen aan het begin van de 20e eeuw leefden.

Port Hedland

Wederom een mijnstad met grote haven. Er zijn handige winkels, maar is verder geen aantrekkelijke plek om lang te blijven. Vanuit Port Hedland naar Broome is het nog 600 km rijden naar Broome. Er zijn onderweg verschillende opties om langs de weg te kamperen of aan zee. Een populaire spot is Barn Hill Station met mooie kampeerplekken. Op zondagavond komt hier een Aboriginalband spelen van een Aboriginal ‘community’ in de buurt en wordt er een Australische ‘roast’ voor het diner aangeboden. Deze plek is erg populair in de winter en is dan erg druk met voornamelijk de Australische grijze nomaden, gepensioneerden. Langs deze kust worden veel walvissen gezien aan het eind van de winter en ook dolfijnen zwemmen regelmatig langs het strand.