Rebecca de Bruin Geschreven door Rebec.

Uit de vele vragen uit ons forum blijkt dat het nogal lastig is om je belastingaangifte in Australië goed voor elkaar te krijgen. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van alle informatie die we konden vinden en deze in dit artikel samengevat. 

Let op! Deze informatie is enkel relevant voor mensen die tot en met 2016 in Australië werkten. Met ingang van 1 januari 2017 heft de Australische overheid 19% inkomstenbelasting over het loon dat backpackers in hun land verdienen. Dit percentage geldt tot verdiensten van $37.000. Op de dollars die je boven deze grens verdient, zijn de algemene Australische belastingregels van toepassing.

Tax return

Heb je gewerkt in Australië, dan moet je belastingaangifte doen. Heb je een maximaal inkomen van $18,200 (income year 2013-14 and 2014-15) dan heb je zelfs kans om al je betaalde belasting terug te krijgen. Wees er echter niet van verrast als je geld moet bijbetalen. Het financiële jaar loopt van 1 juli tot 30 juni. Vanaf 1 juli heb je tot en met 31 oktober de tijd om je belastingaangifte te doen.

Je kunt je tax return op twee manieren aanvragen.

De eerste manier is via het internet. Dit is de snelste manier, maar werkt nog niet voor iedereen. Ga naar de website http://my.gov.au/. Je zult eerst een account moeten aanvragen. Nadat je je hebt aangemeld voor een mygov account, moet je je mygov account linken aan ATO. Dit staat allemaal duidelijk aangegeven op de website. Daarna kun je gelijk beginnen aan het invullen van de formulieren. Houdt voor het gemak de instructies erbij. Deze kun je hier vinden

De tweede manier is om het via een papieren versie op te sturen. Voor het financiële jaar 2013- 2014 kun je deze hier vinden. Hier kun je ook weer de instructies voor gebruiken. Let op het kan op deze manier tot 50 werkdagen duren totdat je belastingaangifte is verwerkt.

Resident or foreign resident

Er is veel onduidelijkheid of je op je belastingaangifte resident of foreign resident moet invullen. Als je resident bent, kun je je belasting voor een deel of zelfs helemaal terug krijgen. Heb je minder gewerkt dan $18,200 (income year 2013-14 and 2014-15), dan hoef je geen belasting te betalen over je inkomen en kun je dat dus terugvragen. Als foreign resident geldt de belastingvrije drempel niet en betaal je over al je inkomen belasting. 

Wanneer ben je nu een resident en wanneer ben je een foreign resident. Helaas kunnen wij hier geen kant en klaar antwoord op geven en zelfs als je naar ATO belt, kunnen en willen ze je niet bij deze vraag helpen. Wel is er een gemakkelijk hulpmiddel voor op de website. Via deze test kun je zien op je een resident bent voor belastingdoeleinden. Ben je nog niet helemaal overtuigd. Op de website van ATO is het volgende te vinden. Je bent een Australian resident for tax purposes als een van het volgende geldt:

  • Je hebt altijd in Australië gewoond of je bent naar Australië gekomen om hier permanent te gaan wonen. 
  • Je bent een Australiër die tijdelijk in het buitenland aan het reizen is en niet permanent in een ander land woont. 
  • Je bent een buitenlandse student die naar Australië is gekomen om te studeren en is ingeschreven voor een opleiding die meer dan zes maanden duurt. 
  • Je bent zes maanden of meer aansluitend in Australië en voor het grootste deel van de tijd heb je een baan gehad en heb je op dezelfde plaats gewoond. 
  • Je bent voor meer dan 6 maanden van het financiele jaar in Australië, tenzij je normaal in het buitenland woont en je geen intentie hebt om in Australië te wonen. (bron)

Voor mensen die op een Working Holiday Visum zijn binnen gekomen, staat er nog een apart stukje op de site vermeld. Je bent een working holidaymaker als je een toerist bent die de intentie heeft om tijdelijk te werken en te reizen in Australië. Je bent geen Australian resident for tax purposes als een van de volgende geldt: 

  • Je bezoekt Australië voor meer dan zes maanden en voor de meeste tijd ben je aan het reizen en werken of verschillende locaties in Australië.
  • Je bent op vakantie in Australië.
  • Je bent hier korter dan zes maanden.(bron)

Hulp bij belastingaangifte

Kom je er niet uit met je belastingaangifte zijn er een aantal opties. Je kunt een Australische geregistreerde accountant inschakelen. Je hoeft alleen de papieren aan te reiken en zij zullen verder alles regelen. Hier betaal je meestal rond de 100 tot 200 dollar voor. Daarnaast zitten in de grotere steden kantoren van ATO zelf. Zij hebben een speciale belasting hulp programma. Deze is er voor mensen met een laag inkomen, maar ook voor ouderen, studenten, mensen met een beperking, Aboriginals and Torren Strait Islanders en voor mensen met een niet Engelse achtergrond. Als Nederlandse kun je hier hulp vragen aan vrijwilligers als je een tamelijk ongecompliceerde belastingaangifte hebt. Bel voor een afspraak naar 13 28 61 of loop een kantoor binnen.  

Early tax return

Wanneer je Australie verlaat voordat het financiële jaar is afgelopen, kun je een vervroegde belastingaangifte doen. Hiervoor gebruik je het formulier wat je hebt gebruikt voor dat jaar ervoor. Een voorbeeld is als je Australie verlaat in september 2014. Je gebruikt dan het formulier van 2013-2014. Je streept dan die jaartallen door en schrijft er 2014-2015 op. Om een formulier aan te vragen kun je bellen naar 13 28 61. Hier is het adres te vinden waar je het naar op moet sturen. Je kunt dit alleen via de papieren versie doen. Het kan tot 50 werkdagen duren, voordat je vervroegde belastingaangifte is verwerkt.

Super

Wanneer je werkt in Australië bouw je tegelijkertijd pensioen op. Wanneer je Australië voorgoed verlaat, kun je dit terugvragen. Je moet hiervoor terug zijn in Nederland en je visa moet zijn verlopen. Je kunt het terugvragen via deze website.