Sevan

Het op 1900 meter boven de zeespiegel gelegen Sevan meer, is een van de hoogstgelegen zoetwatermeren. Het meer had nog hoger kunnen liggen, waar het niet dat in de tijd van de Sovjet-Unie het meer zo'n 20 meter gezakt is door irrigatie. Een populaire plek om in de zomermaanden te ontsnappen aan het warme Yerevan en te ontspannen bij één van de stranden aan de oevers. In de overige maanden van het jaar is het hier een stuk rustiger.

In het Sevan zou je de ishkhan, de Armeense forelsoort, moeten kunnen vinden. Deze vissoort is echter ernstig met uitsterven bedreigd. Waarschijnlijker is dat je uit Rusland geïmporteerde vissen zult vinden. In de Sovjet-Unie was het vrij gebruikelijk om vissen van het ene meer naar het andere meer te verplaatsen, wat niet altijd voor een goede afloop zorgde omdat vissen het niet overleefden. Langs het meer kun je in de meeste restaurants khoravats eten met vis als hoofdingrediënt.

Rondom het Sevan meer vind je veel vervallen sovjet resorts. Sommige resorts zijn nooit meer afgebouwd, anderen zijn ten tijde van het uiteenvallen van de Sovjet Unie hun eigenaar kwijtgeraakt en nooit meer opgeknapt. Dit zorgt voor een vreemd gezicht.

Sevan

Sevan is de grootste plaats aan het gelijknamige meer. Het is dan ook niet zo gek dat de meeste accommodatie hier te vinden is evenals het grootste aanbod van restaurants.  Velen bezoeken Sevan vanwege het klooster Sevanavank dat op een schiereiland ligt. Het klooster lag aanvankelijk op een eiland en je kon het alleen bereiken door er naar toe te varen. In de tijd van de Sovjet-Unie is - zoals eerder genoemd - het waterpeil van het meer gezakt, waardoor het eiland veranderde in een schiereiland. Een trap zorgt ervoor dat je bij het klooster komt. Het kan voor sommigen wel even een klim zijn. Het uitzicht over het meer is echter prachtig!

Het klooster bestaat uit twee kerken: Arakelots en Astvatsatsin. Oorspronkelijk dateert het klooster uit 874, maar is recentelijk nog opgeknapt. Er wonen geen monniken meer in het klooster. Achter de Astvatsatsin kerk vind je prachtige khachkars (Armeense gedenkstenen). Ook heb je vanaf deze kant van de heuvel uitzicht over het zomerhuis van de Armeense president. Deze wordt beveiligd met hoge hekken dus pas op. Beneden, onderaan de trappen richting Sevanavank, vind je het restaurant Ashot Yerkat, waar je zowel vis khoravats kan eten als kebab.

Ten noorden van Sevan vind je in the middle of nowhere het Blue Sevan resort. Dit is zo'n voormalig Sovjet resort. Er is geen enkel leven buiten het resort en ook op het resort is het akelig stil. Maar zo'n hotel met grote vergadertafels heeft ook wel weer iets.

Noraduz

Iets meer richting het zuiden ligt het dorp Noraduz. In Noraduz bevindt zich de grootste begraafplaats met khachkars ter wereld. Er zijn er circa 900. De oudste dateren uit de 10e eeuw.  Het verhaal gaat dat er een Arabisch leger was dat dekking zocht omdat ze de khachkars voor een mensenleger hadden aangezien. De inwoners van Noraduz hadden namelijk de gedenkstenen bedekt met helmen en zwaarden er tegenaan gezet. Je valt in Noraduz soms letterlijk over de graven, zoveel als het er zijn.

Eén graf is vrij bijzonder, omdat je daar overal glasscherven vindt. Dat is niet omdat er hier een feestje is gehouden, maar dat is een traditioneel gebruik bij dit graf. In de 19e eeuw was er namelijk een monnik, genaamd Ter Karapet Hovhanesi-Hovakimyan, die had gevraagd om levend te worden begraven. Hij was toen 90 jaar. Zijn laatste woorden waren dat hij de dood niet vreesde en als ceremonie vroeg hij aan zijn mede monniken om water te gieten over het graf, het water zelf te drinken  en zichzelf erin te wassen en tenslotte de fles kapot te slaan tegen het graf. Nog steeds houden bezoekers aan het graf deze traditie in stand.

Rustig kijken naar de graven is er niet altijd bij. Er zwerven oma's met hun eigengemaakte breiwerkjes over de begraafplaats die opdringerig jou willen vragen iets van ze te kopen. Ze zijn hardnekkig en blijven je net zolang achtervolgen tot je weer de bus in stapt. Het beste is ze te negeren en vooral geen geld te laten zien.

Tegenover de begraafplaats is een winkeltje waar je souvenirs en kaarten kan kopen en gebruik kan maken van een toilet (100ADM).

Vervoer

Van Yerevan naar Sevan is het circa 60 minuten rijden. Er rijden overdag marshrutky tussen Yerevan en Sevan. Daarnaast rijdt er ook een  marshrutky tussen Varadzor en Sevan, die ook stopt in Dilijan. Makkelijker is wellicht om een dagtour te boeken vanuit Yerevan richting het Sevan meer waarbij je diverse kloosters bezoekt en ook naar het nabij gelegen Dilijan gaat. Het openbaar vervoer in Armenië rijdt niet vaak en soms is het dan ook makkelijker om een eigen taxi te regelen.

Geschreven door Lisan Kerstens op 15 Jul 2015 07:32.

Eindredactie door: