Tamara de Graaf Geschreven door Tamaraa.

Argentinië heeft een heleboel moois te bieden. De hoogtepunten van het land hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Iguazu watervallen

Zeker niet te missen tijdens een verblijf in Argentinië zijn de Iguazu watervallen. Met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt de Garganta del Diablo (devil's throat). Op de grens van Argentinië, Brazilië en Paraguay schort tonnen water op een spectaculaire wijze naar beneden. De Argentijnse kant, genaamd Parque Nacional Iguazu, is op ongeveer een half uur rijden per lokale bus of taxi te bereiken vanuit het stadje Puerta Iguazu. Het park bestaat uit verschillende wandelroutes. Je kunt je er (minimaal!) een dag goed vermaken.

Verder is het erg gemakkelijk om een dagtrip te maken naar de Braziliaanse kant van de watervallen, genaamd Parque do Iguaçu. Ook dit kan per bus. Echter, als je met meer dan twee personen bent, is het sneller en goedkoper om een taxi te nemen. Een tip is om de taxichauffeur te vragen ook langs het drielandenpunt (tríplice fronteira) te rijden. Hier heb je een mooi uitzicht over de rivier de Paraná die de landen scheidt. Het nationale park aan de Braziliaanse kant  is een stuk kleiner en ietsje minder 'avontuurlijk'. De Argentijnse zeggen graag: wij hebben de watervallen en Brazilië heeft het uitzicht. In zekere zin klopt dit ook, maar beide kanten zijn zeker het bezoeken waard.

Quebrada de Humahuaca

Humahuaca en Tilcara, twee prachtige kleine dorpen in de streek Quebrada de Humahuaca, welke op haar beurt weer ligt in de provincie Jujuy. Een wijd uitgestrekt berggebied in Noord Argentinië om op doorreis naar Salta, niet over te slaan. Een gebied vol uitlopers vanuit de Andes, die overgaan in de Argentijnse lagere landschappen. Kilometers pittoreske oranjerode bergen doorgetrokken vanuit Bolivia naar Argentinië, zijn bijzonder de moeite waard om meer dan een paar uur te verblijven.

Patagonië

Patagonië is het zuidelijk deel van Argentinië, grofweg het gedeelte onder de lijn San Carlos de Bariloche – Trelew. In Patagonië kun je je hart ophalen in de prachtige natuur, waarin veel bijzondere diersoorten te zien zijn o.a. walvissen, pinguins, orka’s en zeeleeuwen. In hoeverre je deze dieren kunt zien, hangt mede af van het seizoen waarin je komt.

Las Salinas Grandes

Hoewel de aandacht voor dit natuurverschijnsel toch vaak naar Bolivia uitgaat, is deze bijzondere plek in het noordwesten van Argentinië (Jujuy Province) toch zeker het benoemen waard: Las Salinas Grandes. Of te wel: de grote zoutvlakte.

Niet al te ver – voor Argentijnse begrippen uiteraard - van Salta en Purmamarca vind je een enorm ‘meer’ van zout. Na een spectaculaire rit over o.a. een groot stuk van de Quebrada de Humahuaca, waarvan het laatste stuk bestaat uit een onverharde weg van zo’n 90 km, doemt de witte spiegelende vlakte voor je op. De plek deel je met wat ‘zoutwerkers’ en een handje vol toeristen. Verder niks. Dit is een plek om gewoon te zijn en in je op te nemen.

En niet alleen de zoutvlaktes zelf maken het zo bijzonder. De weg er naartoe is eveneens de moeite waard. De rit zal je brengen over de ‘high lands’. Dit is een vlakte op zo’n 3350m boven zeelevel die je door middel van een vrij snelle stijging bereikt. Het wordt ineens een stuk kouder en de lucht voelt ijl. Het zien van wilde lama’s is zo goed als gegarandeerd. Verder word je gedurende de rit omringd door bergen die, door de mineralen in de grond, alle kleuren van de regenboog vertonen. En op een gegeven moment doemt de grote Salinas dus voor je op. Stap rustig uit je auto of tourbusje, zet je zonnebril en pet op en geniet. Deze plek is magisch in al zijn eenvoud.

Mendoza (wijnstreek)

Mendoza is een stad in het westen, gelegen aan de voet van het Andesgebergte. De stad  is met uitstek de uitvalbasis om het bekendste wijngebied van Argentinië te bezoeken. De wijnboerderijen, in het Spaans Bodegas, bevinden zich in het nabij gelegen Maipu. Dé activiteit om te doen als je in Mendoza bent, is het bezoeken van bodegas en natuurlijk het proeven van wijn. In deze wijnstreek is de Malbec, een druif voor rode wijn, de meest verbouwde. Wijntours zijn er in verschillende stijlen en prijsklasse te boeken. Ook kun je besluiten zelfstandig de bus naar Maipu te nemen en een fiets te huren bij één van de vele fietsverhuurbedrijfjes aan de hoofdweg. De bodegas liggen allemaal op redelijk kleine afstand van elkaar. De rondleidingen zijn veelal gratis, maar voor de proeverij na afloop wordt wel bijna altijd geld gevraagd. Een tour inclusief proeverij, die je naar 3 a 4 bodegas brengt, is dan al snel van goede prijs-kwaliteit verhouding. De beste tijd om Mendoza te bezoeken is februari tot en met mei, omdat dan de druiven dan worden geoogst. Begin maart wordt deze oogst uitgebreid gevierd tijdens het jaarlijkse wijnfestival.

In Mendoza zelf is ook het één en ander te beleven. Het stadscentrum concentreert zich rondom Plaza España. Avenida Villanueva Arístides is de meest hippe straat van de stad.Ook is er een groot park, parque General San Martin, met een groot meer, een goed onderhouden rozentuin en verschillende fiets- en wandelroutes die leiden naar een enorm standbeeld van, je raad het al, José de San Martin.

Verder worden er in de stad en ho(s)tels veel tours en hikes naar de Aconcagua aangeboden. Dit is de hoogste bergtop van Zuid-Amerika. De weg die leidt naar deze berg, zal uiteindelijk dwars over de Andes ook naar Santiago de Chile leiden.