Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Wonen & Werken in Australië. (staat uitnodiging?)

avatar
Ferio
» 04 feb 2013 09:04
Hallo Allemaal!

Mijn vriendin (25) en ik (27) zitten erover na te denken om naar Australië te verhuizen en daar dan ook verder ons leven op te bouwen.

Als beroep ben ik ontwerper via autoCAD van elektrische installaties en doe dit inmiddels al 5 jaar en voorheen heb ik 6 jaar in de bouw gezeten waar ik de elektrische installaties aanlegde.

Mijn vriendin heeft een master diploma in accountant & Audit en heeft iets meer dan een jaar werkervaring.

Ik zag dat beide beroepen gewild zijn in Australië en dat een staat in Australië je zelfs kan uitnodigen om daar te komen werken.

Wie heeft hier wat meer informatie over?
Wat voor soort papieren moeten we hebben en/of vertalen?
Hoeveel euro's zullen we ongeveer nodig hebben?
Wat doet een staat nadat ze je hebben uitgenodigd? Krijg je dan een tijdelijke woning toegewezen (die je wel zelf betaald natuurlijk)

Ik heb overigens wel verre familie in Perth wonen. (tante van m'n moeder), maar of ze ons kunnen uitnodigen?

Alvast bedankt!
Gebruikersavatar
Erik
Site Admin
» 04 feb 2013 09:09
Volgens mij werkt het via een punten systeem. Hoe meer punten hoe je hebt hoe gemakkelijker je naar Australië kunt verhuizen en kunt wonen/ werken.

Naar het buitenland verhuizen voor de rest van je leven is een grote stap. Ben je al eens eerder in Australië geweest en voor een langere tijd in het buitenland geweest? De reden dat ik dit vraag is omdat je anders ook een of twee jaar kunt "proefdraaien" op een WHV. Kijken of het je bevalt.

Gunstige van jouw beroep is dat je ook werk vanuit Nederland kunt aannemen. Volgens mij is er ook een flinke vraag naar Cad tekenaars in Nederland?
avatar
Ferio
» 04 feb 2013 09:17
Erik schreef:Volgens mij werkt het via een punten systeem. Hoe meer punten hoe je hebt hoe gemakkelijker je naar Australië kunt verhuizen en kunt wonen/ werken.

Naar het buitenland verhuizen voor de rest van je leven is een grote stap. Ben je al eens eerder in Australië geweest en voor een langere tijd in het buitenland geweest? De reden dat ik dit vraag is omdat je anders ook een of twee jaar kunt "proefdraaien" op een WHV. Kijken of het je bevalt.

Gunstige van jouw beroep is dat je ook werk vanuit Nederland kunt aannemen. Volgens mij is er ook een flinke vraag naar Cad tekenaars in Nederland?
Hoi Erik,

Ik zag al dat het inderdaad met een punten systeem werkt en kwa score moest je geloof ik 60 hebben en wij beide zitten een stukje hoger dan dat.

Ik heb een lange tijd geleden bij mij familie in Perth geweest, echter was ik toen nog klein. Wat betreft het wonen in het buitenland, ik heb zelf iets meer dan een jaar gewoond en gewerkt in Spanje en het beviel me goed. Echter liep het sterk terug met de economie en ben weer terug naar Nederland gegaan. Australië wat dat betreft heeft een goede en toenemende economie en daar voorzie ik geen problemen in.

Mijn vriendin komt uit Oekraïne, heeft een Nederlandse verblijf vergunning, echter nog geen paspoort. Dus die woont ook al een ruime tijd niet in haar eigen land. We kunnen ons beide gemakkelijk aanpassen aan onze leef omgeving.

Wat betreft m'n beroep, het is inderdaad zeer gewild in Nederland. Geen probleem om een andere baan te vinden in Nederland, maar ik (wij zijn) ben klaar met Nederland. Wij zijn toe aan een nieuwe uitdaging en hebben altijd een zwak gehad voor Australië.

Ik dacht eerst ook aan een WHV, maar de vraag is dan of mijn vriendin en ik wel samen kunnen blijven?
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 04 feb 2013 09:24
Hi,

Heb je al rondgekeken op het internet op bijvoorbeeld de immigratiewebsite: http://www.immi.gov.au? Daar staat veel specifieke informatie over het aanvragen van visa etc. Op uitnodiging komen werken betekent dat je door een bedrijf of staat wordt gesponsord. Daar komen hele andere dingen bij kijken dan wanneer je bijvoorbeeld zelf je werk of verblijfsvergunning regelt. Over het algemeen is gesponsord worden het makkelijkst qua vaste werkvisa. Maar je kunt ook erg makkelijk een Working Holiday visum aanvragen en dan ben je in ieder geval binnen. Dan kun je binnen Australie je opties bekijken, bedrijf uitzoeken, regio etc. Zo heb ik het destijds gedaan. Als je beroep gewild is, is het redelijk makkelijk om dan te blijven.

Je familie kan je inderdaad ook sponsoren maar daar komt veel bij kijken en volgens mij geldt dat voornamelijk voor direkte familie zoals je kinderen, broers of zussen. Wordt een stuk moeilijker wanneer je het over ooms, tantes etc. hebt. Ook daarover kun je veel info vinden op de immigratiewebsite.

Het Xpdite forum (http://xpdite.net/forum/)is speciaal gericht op emigratie naar Australie en daar kun je erg veel informatie vinden. Ook is er een Australie immigratiebeurs wat je veel duidelijkheid kan geven over je opties.

Wat heb je zelf al gevonden?

Succes ermee!
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 04 feb 2013 09:29
P.s. Een Working Holiday visum is een werk-vakantie visum die Nederlanders aan kunnen vragen t/m hun 30e. Je kunt dan voor 1 jaar werken en verblijven in Australie. Als je van dat jaar 3 maanden bepaald werk doet in afgelegen gebieden of werk waar moeilijk mensen voor te vinden zijn, krijg je een extra jaar. Je mag met je Working Holiday visum 6 maanden voor 1 werkgever werken.

Ik denk alleen niet dat je vriendin daarvoor in aanmerking komt...helaas...
avatar
Ferio
» 04 feb 2013 09:41
Kims schreef:P.s. Een Working Holiday visum is een werk-vakantie visum die Nederlanders aan kunnen vragen t/m hun 30e. Je kunt dan voor 1 jaar werken en verblijven in Australie. Als je van dat jaar 3 maanden bepaald werk doet in afgelegen gebieden of werk waar moeilijk mensen voor te vinden zijn, krijg je een extra jaar. Je mag met je Working Holiday visum 6 maanden voor 1 werkgever werken.

Ik denk alleen niet dat je vriendin daarvoor in aanmerking komt...helaas...
Oekraïne heeft ook een soort van regeling met Australië. Haar school vrienden zijn grotendeels allemaal naar Australië vertrokken de afgelopen jaren via een werk vakantie. De één werkt b.v op een boerderij vlakbij Melbourne met paarden etc. Inmiddels wonen ze daar dan ook echt. Echter wil ik het liefst in mijn beroep blijven, maar tijdelijk wat anders met een vooruitzicht op tekenaar is ook goed.

Ik wil na 1 of 2 jaar niet terug naar Nederland, het doel is dus echt te blijven.

Is er ergens een topic waar Nederlands uit zijn genodigd door een state om werken? Dit is voor ons de makkelijkste weg, omdat we gelijk ons beroep kunnen uit oefenen en niet elke 6 maanden van werkgever hoeven te veranderen.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 04 feb 2013 10:08
Hi,
Ferio schreef:Oekraïne heeft ook een soort van regeling met Australië.
Dat kan goed, er vallen veel landen onder die regeling.
Ferio schreef:Ik wil na 1 of 2 jaar niet terug naar Nederland, het doel is dus echt te blijven.

Dat hoeft dan waarschijnlijk ook niet, maar het geeft je wel de mogelijkheid om snel een visum te krijgen en eerst wat rond te kijken bijvoorbeeld. Je denkt dat Australie misschien het land van je dromen is (iets waar ik natuurlijk helemaal in kan komen) maar tot je hier bent kun je dat niet inschatten. Daarnaast kan het regelen van een werkvisum ontzettend veel tijd, energie en geld kosten, terwijl als je al in het land bent het een stuk makkelijker te regelen is. Australiers zijn niet zo van mensen aannemen zonder dat ze je gezien hebben en vooruit plannen is ook niet hun sterkste punt wat versterkt wordt door een opzegtermijn van je baan van gemiddel 2-4 weken. Mocht je door een staat worden gesponsord is het wat makkelijker qua baan, omdat je dan vrij bent om te werken waar je wilt binnen die regio of staat. Maar voor een staat sponsorship geldt ook weer dat het erg veel tijd, energie en geld gaat kosten.

Als je gesponsord wordt, kan je vriendin zeer waarschijnlijk meeliften als partner op je visum mits je kunt aantonen dat jullie een langdurige, stabiele relatie hebben dmv gedeelde huur, bankrekeningen, verklaringen etc. Maar daar vraagt de immigratiedienst tzt dan wel naar.
Ferio schreef:Is er ergens een topic waar Nederlands uit zijn genodigd door een state om werken? Dit is voor ons de makkelijkste weg, omdat we gelijk ons beroep kunnen uit oefenen en niet elke 6 maanden van werkgever hoeven te veranderen.
Zie het Xpdite forum wat ik eerder vermeldde. Dat zijn allemaal Nederlanders in hetzelfde of vergelijkbare schuitje.

Je kunt heel veel dingen zelf vinden de immigratiewebsite en het Xpdite forum dmv oudere berichten etc, veel is op het internet terug te vinden. En omdat ieder persoon een ander verhaal, is het visumverhaal etc voor ieder persoon anders. Je zult niet al je antwoorden op een standaardwebsite oid terugvinden!

Via de Visa Wizard op de immigratiewebsite kun je door middel van het beanwoorden van vragen erachter komen voor welk visum jullie in aanmerking komen.

^O^
avatar
Ferio
» 04 feb 2013 10:29
Kims schreef:Hi,
Ferio schreef:Oekraïne heeft ook een soort van regeling met Australië.
Dat kan goed, er vallen veel landen onder die regeling.
Ferio schreef:Ik wil na 1 of 2 jaar niet terug naar Nederland, het doel is dus echt te blijven.

Dat hoeft dan waarschijnlijk ook niet, maar het geeft je wel de mogelijkheid om snel een visum te krijgen en eerst wat rond te kijken bijvoorbeeld. Je denkt dat Australie misschien het land van je dromen is (iets waar ik natuurlijk helemaal in kan komen) maar tot je hier bent kun je dat niet inschatten. Daarnaast kan het regelen van een werkvisum ontzettend veel tijd, energie en geld kosten, terwijl als je al in het land bent het een stuk makkelijker te regelen is. Australiers zijn niet zo van mensen aannemen zonder dat ze je gezien hebben en vooruit plannen is ook niet hun sterkste punt wat versterkt wordt door een opzegtermijn van je baan van gemiddel 2-4 weken. Mocht je door een staat worden gesponsord is het wat makkelijker qua baan, omdat je dan vrij bent om te werken waar je wilt binnen die regio of staat. Maar voor een staat sponsorship geldt ook weer dat het erg veel tijd, energie en geld gaat kosten.

Als je gesponsord wordt, kan je vriendin zeer waarschijnlijk meeliften als partner op je visum mits je kunt aantonen dat jullie een langdurige, stabiele relatie hebben dmv gedeelde huur, bankrekeningen, verklaringen etc. Maar daar vraagt de immigratiedienst tzt dan wel naar.
Ferio schreef:Is er ergens een topic waar Nederlands uit zijn genodigd door een state om werken? Dit is voor ons de makkelijkste weg, omdat we gelijk ons beroep kunnen uit oefenen en niet elke 6 maanden van werkgever hoeven te veranderen.
Zie het Xpdite forum wat ik eerder vermeldde. Dat zijn allemaal Nederlanders in hetzelfde schuitje.

Je kunt heel veel dingen zelf vinden de immigratiewebsite en het Xpdite forum dmv oudere berichten etc, veel is op het internet terug te vinden. En omdat ieder persoon een ander verhaal, is het visumverhaal etc voor ieder persoon anders. Je zult niet al je antwoorden op een standaardwebsite oid terugvinden!

Via de Visa Wizard op de immigratiewebsite kun je door middel van het beanwoorden van vragen erachter komen voor welk visum jullie in aanmerking komen.

^O^
Duidelijk verhaal! Ik dacht altijd dat het moeilijk was om na een tijdelijke werk-vakantie visum een vaste visum te krijgen.

Ik heb nog wel één vraag betreft de tijdelijke (werk vakantie) visum. Kunnen wij beide tegelijk vertrekken naar Australië? Niet dat ik b.v. over 4 maanden vertrek en m'n vriendin pas over 12 maanden?

Betreft het geld. Ik las dat er gemiddeld 5000,- AUD (4000 euro) moet worden meegenomen willen ze je toelaten. Dit geld per persoon? Dus ala 8000-10,000 euro voor ons beide?
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 04 feb 2013 10:43
Hi,
Ferio schreef:Duidelijk verhaal! Ik dacht altijd dat het moeilijk was om na een tijdelijke werk-vakantie visum een vaste visum te krijgen.
Hoe het bij mij ging was dat ik net voor mijn WHV afliep een werkgever vond die me wilde sponsoren. Omdat mijn beroep ook gewild is, vroegen zij voor mij het visum gratis aan en ging vanaf toen voor mij een 'bridging visa' in. Dus tot mijn sponsorship werd toegekend zat ik op een overbruggingsvisum met dezelfde rechten als mijn WHV. Dat betekende dus dat ik kon meteen aan de slag bij hen. Bij mij werd het werkvisum een paar weken later toegekend, vrij snel. Maar dat is per beroep verschillend.

Kijk goed naar de vereisten om je beroep erkend te krijgen. Als verpleegkundige registreer je je bij de Nursing Board. Geen idee wat het voor jouw beroep is, maar dat kun je snel genoeg vinden op het internet of als je hier eenmaal bent.
Ferio schreef:Ik heb nog wel één vraag betreft de tijdelijke (werk vakantie) visum. Kunnen wij beide tegelijk vertrekken naar Australië? Niet dat ik b.v. over 4 maanden vertrek en m'n vriendin pas over 12 maanden?
Je kunt je WHV online aanvragen en wanneer je hem toegekend krijgt, heb je een jaar de tijd om te gaan. Vanaf het moment dat je voet op Australische bodem zet is hij dan een jaar geldig. Dus dat kun je zo makkelijk plannen met je vriendin.
Ferio schreef:Betreft het geld. Ik las dat er gemiddeld 5000,- AUD (4000 euro) moet worden meegenomen willen ze je toelaten. Dit geld per persoon? Dus ala 8000-10,000 euro voor ons beide?
Dat is inderdaad per persoon. Wordt niet vaak gecheckt, maar zeker als je geen retourticket hebt kunnen ze je vragen om te laten zien dat je genoeg financien hebt om in Australie te kunnen leven en eventueel terug te kunnen keren naar Nederland.

Succes met alles!
avatar
Ferio
» 04 feb 2013 15:18
Thanks voor de antwoorden! Het is allemaal heel erg duidelijk nu! De planning is om in 2014 pas deze stap te ondernemen.

Hoe staat de economie er nu voor in Australië? Voorheen was alles positief, maar ik lees de laatste tijd veel negatieve dingen, werkloosheid etc?? Weet jij daar wat meer van af? Is het echt zo erg als sommige berichten/mensen zeggen?
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 05 feb 2013 01:28
Hi,

De Australische economie boemelt aardig door hoor. Relatief gezien is hier bijna niets aan de hand, helemaal als je het vergelijkt met Europa. Het ligt er ook aan waar je bent in Australie en natuurlijk wat voor werk je precies doet. Al met al valt het erg mee.

Al enig idee waar jullie precies heen willen?
avatar
pallaver
Reiziger
» 07 feb 2013 15:10
Australie slechte economie?? Weet niet hoe je daar nu bij komt. Australie heeft de mijnen door heel het land, vooral in WA en in SA hebben ze net olie gevonden in de zee.. Komt helemaal goed met die economie hier..

Voor state sponsorship moet je veel doen en als ik jouw was zou ik met mensen gaan praten wat er verstand van hebben (agent)

Wij kunnen hier wel van alles zeggen maar we zijn geen professionals.. Betaal een agent voor een intake gesprek en kijk daarna of je met hem verder wil gaan. Je kunt zo iemand alles vragen wat je wil en zal je ook antwoord geven.

Succes!
Gerelateerde onderwerpen
Werken en Wonen (logeren) in Australië.
Samen met vriendin wonen/werken in Australie
Leven/wonen/werken in Australië voor een jaar
Voor minimaal een jaar werken/wonen in Australië
Werken en wonen in Sydney?
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast