Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Werken in Australië - werkvisum

Gebruikersavatar
EmyTheunissen
Vakantieganger
» 20 jan 2013 09:49
Hoi,

Ik ben momenteel van plan om terug te gaan naar Australië en daar te gaan werken als docent lichamelijke opvoeding.
Omdat ik al een working holiday visum heb gehad, moet ik nu een aanvraag doen voor een skilled independent visa . Heeft iemand ervaring met het krijgen van dit visum? Er zitten namelijk enkele voorwaarden aan, en ben benieuwd of iemand weet hoe dit in zijn werk gaat.

Ik wil heel graag terug en daar echt aan de slag gaan, ik hoop dat iemand mij kan helpen/informatie kan geven :)

Groetjes,
Emy
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 20 jan 2013 10:03
Hi,

Je kunt inderdaad een skilled independent aanvragen, maar die aanvraag kan een tijd duren (lees 6 maanden tot 1,5 jaar). Als alternatief heb je een sponsorship visum als mogelijkheid waarbij je bijvoorbeeld gesponsord wordt door een school of het kan zelfs een staat zijn als daar tekorten zijn aan jouw beroep.

Heb je al rondgekeken op http://www.immi.gov.au? En heb je op die site de Visa Wizard gebruikt?

Er is ook een goed speciaal Australie immigratieforum: http://xpdite.net/forum/ waar veel van dit soort vragen voorbij komen en er mensen in vergelijkbare situaties zitten.

Succes ermee!
Gebruikersavatar
EmyTheunissen
Vakantieganger
» 20 jan 2013 10:46
Hoi kim,

Dankjewel voor je snelle reactie.
Omdat ik pas afgelopen juli afgestudeerd ben en met dit diploma zou willen werken in australië ben ik bang dat de ervaring het de das om kan doen.
Aan het forum van xpedit heb ik inderdaad ook veel. dankjewel.

Ik ga nog veel uitzoeken en zal snel moeten starten met een aanvraag aangezien het lang kan duren,, en ik zelf niet zo lang zou willen wachten ( 1,5 jaar ;) )

Weet jij , of iemand anders , of je als je als au pair daar start met werken , welk visum je dan kunt aanvragen?
Ik wil misschien eerst ander werk gaan doen , om vervolgens al in australië te zijn om verdere documenten te laten bekijken of ik in aanmerking kan komen voor het werken als docent LO in OZ.

Groetjes
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 20 jan 2013 12:51
EmyTheunissen schreef:Weet jij , of iemand anders , of je als je als au pair daar start met werken , welk visum je dan kunt aanvragen? Ik wil misschien eerst ander werk gaan doen , om vervolgens al in australië te zijn om verdere documenten te laten bekijken of ik in aanmerking kan komen voor het werken als docent LO in OZ.
Hi weer,

Als au pair kom je niet in aanmerking voor zomaar een werkvisum voor zover ik weet. Een werkvisum wordt eigenlijk alleen afgegeven als je een beroep, opleiding of bepaalde (langdurige) ervaring hebt die hier hard nodig/gewild is. Het au pair werk kun je het beste doen op een WHV maar die heb je al gehad.

Als je eerst ander werk wilt doen, is het 'skilled independent' toch je beste optie, maar daar heb je vaak (1-2 jaar) ervaring voor nodig. En zoals gezegd, de aanvraag duurt lang en kost je een aardige duit.

Als docent moet je je ook registreren bij de Teacher's board in de staat waar je naartoe wilt. Daarvoor moet je onder andere ook een academic IELTS (Engelse test) doen. Er komt veel papierwerk bij kijken. Ik weet alleen niet of een paar jaar ervaring essentieel is zoals bij de verpleegkundige registratie. Als je geregistreerd bent en je beroep erkend hebt, is het aanvragen van een visum een stuk makkelijker.

Sponsorship is het makkelijkst omdat je toekomstige werkgever dan je visum aanvraagt en omdat er een tekort is aan docenten, kost het hen dan erg weinig of niets. Je beroep staat op het Skilled Occupation List wat betekent dat er een tekort is en zo'n sponsorship mogelijk is; http://www.immi.gov.au/skilled/_pdf/updated-sol.pdf. Voor mijn verpleegkundige sponsorship hoefde ik maar 1-2 weken te wachten. En als je hier eenmaal aan het werk bent, is het weer makkelijker om vanuit die positie naar andere visa te kijken. Je krijgt bijvoorbeeld na 1 jaar werkervaring als verpleegkundige in Australie de mogelijkheid om een 'fast track permanent residency' aan te vragen, wat trouwens alsnog 1,5 jaar duurde 0_0

Een sponsorship via de State Nomination List is ook een mogelijkheid, dus dan wordt je gesponsord door een staat en moet daar dan een aantal jaren werken. Je kunt "binnenkomen" op dat visum maar dat betekent niet dat als je hier dan bent, dat je dan perse in je beroep 'moet' werken. Er wordt soms wel gecheckt, maar erg weinig. Dus dan zou je eventueel ander werk kunnen doen met de nodige risico's.

Maar goed, elk persoon en elke situatie is verschillend en dat is de moeilijkheid. Daarom is het slim om je opties goed te bekijken en eventueel zelfs een immigratiebureau in de hand te nemen omdat zij erin gespecialiseerd zijn. Dat is helaas alleen ook niet goedkoop.

Hopelijk kom je er uit, het is een doolhof wat betreft verschillende visa, bureaucratie etc.

Succes! ^O^
Gebruikersavatar
EmyTheunissen
Vakantieganger
» 20 jan 2013 13:23
Wat fijn die hulp! dankje.

Ik ga eens even het een en ander uitzoeken voor de diverse opties die jij hebt gegeven.
Maar om een sponsorship te krijgen, moet ik dus een school ofzo zover krijgen dat ze mij naar australië willen krijgen om hun te versterken toch?

Qua immigratiebureaus heb ik move2australia gevonden en justmigrate.com.au , Zijn er nog andere migratiebureau's ?

Ja het is helaas niet makkelijk, maar ik hoop dat het toch ergens gaat lukken!
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 20 jan 2013 13:59
EmyTheunissen schreef:Ik ga eens even het een en ander uitzoeken voor de diverse opties die jij hebt gegeven.
Maar om een sponsorship te krijgen, moet ik dus een school ofzo zover krijgen dat ze mij naar australië willen krijgen om hun te versterken toch?
Ja, inderdaad. Dus daarom is het belangrijk om je teacher's registration in gang te zetten omdat ze niet iemand aannemen die niet geregistreerd is. Via een staat is dus ook nog mogelijk, geeft je wat meer vrijheid en is misschien wat makkelijker qua aanvraag, maar ook daar moet je voor geregistreerd zijn.
EmyTheunissen schreef:Qua immigratiebureaus heb ik move2australia gevonden en justmigrate.com.au , Zijn er nog andere migratiebureau's?
Die heb ik inderdaad ook voorbij zien komen, verder zou ik het niet weten.

Succes ermee!
Gebruikersavatar
Nienke Krook
Reisexpert
» 21 jan 2013 07:31
Ha Emy, volgens mij had je me gemaild, maar ik zal maar even hier antwoorden, omdat meer mensen er dan misschien iets aan hebben.

Een skilled visum aanvragen is erg duur en er is inderdaad geen garantie dat je het ook daadwerkelijk krijgt. Au pair is naar mijn weten geen van de beroepen die daar voor in aanmerking komt.

Werken als leerkracht is verder best moeilijk in Australie, omdat ze liever native speakers hebben, maar als sportleerkracht is dat misschien anders (ik was/ben basisschool docent). In de grote steden is het ook moeilijker werk te vinden dan in de meer afgelegen plekken, dus als je een school zoekt die je misschien wil sponsoren zou ik daar naar kijken. Ik kwam op reis een NL vrouw tegen die op een basisschool buiten Alice SPrings lesgaf en daarna in Cairns aan de slag kon omdat ze een goede referentie kreeg.

Je vroeg in je mail hoe ik 2 jaar in Aus woonde, dit is (na 1 jaar WHVisum) omdat mijn (NL)vriend gesponsord was door een bedrijf en ik de 'defacto' partner werd (je moet dan aantonen dat je meer dan een jaar een relatie hebt en voor elkaar garant kunt staan). Vandaar dat ik op zijn visum kon meeliften zeg maar, maar ik ga er in jouw vraag vanuit dat je alleen naar OZ gaat, anders kan dit een optie zijn.

Een andere optie zou kunnen zijn dat je op een studentenvisum binnenkomt. Je mag dan iets van 20 uur werken en als je 2 jaar in Australie bent zou je dan voor je PR (permanent residency) kunnen gaan. Maar dat is natuurlijk alleen een optie als je echt langere tijd (permanent) wil blijven, want het is een lang en duur proces.

Dit is ongeveer wat ik er van weet, het is allemaal echt heel ingewikkeld. Misschien interessant om te kijken naar een WHV voor New Zealand?

Succes!
avatar
pallaver
Reiziger
» 21 jan 2013 16:06
Ik zit op dit moment in de aanvraag voor een permanent visum..
Na 2 jaar op een WHV toch maar besloten om te kijken wat mijn mogelijkheden waren om in het land te kunnen blijven.
Ik heb meer dan 1 jaar in de outback van Australia gewerkt dus had een behoorlijke smak met geld om een nieuw leven proberen op te bouwen. Ik heb hiervoor Perth gekozen omdat het visum technisch allemaal wat makkelijker was omdat Perth "regional" is en ik in aanmerking zou komen voor een Regional Skilled Migration visa (RSMS 187)
Ik ben kok, dus das mijn skill en Perth is regional.

Sponsor had ik na 2 weken al gevonden en toen begon het hele proces te lopen..
Bereid je er op voor dat je door een hele bos papierwerk heen moet. Je moet een IELTS test doen wat en de scores verschillen per visum!! Voor een independent is het hoger dan een 457!! Een Health Check, bewijs van goed gedrag van NL en in elk land waar je meer dan 1 jaar bent geweest en geboorte bewijs

Daarnaast moest ik een skills assessment doen bij TRA. En dat is schijnbaar het moeilijkste gedeelte omdat alles precies moet kloppen. Je moet sowieso een diploma hebben en daarbij 3 jaar werkervaring en van de laatste 24 maanden moet je 12 maanden in je beroep werkzaam zijn geweest. Mijn skills assessment is 2 weken geleden afgewezen omdat ik niet genoeg "paid evidence" kon tonen zoals loonstrookjes en jaaropgaves. Ik heb nu mijn Nederlandse jaaropgaves moeten laten vertalen.. Alleen al het vertalen van al mijn documenten heeft me een AUD 600-700) gekost.. Ik ga als ik in beroep en heb er vertrouwen en dat ik nu alles heb.
Voor elk visa MOET je een skills assessment doen omdat Australia ALLEEN maar skilled mensen in het land wil.. Voor een 457 is dit anders maar dit is ook alleen maar een werkvisa en heeft (nog) niets met een Permanent visum te maken.

Verder moet ik door 2 nominaties heen waarvan eentje al is approved, dit was de RCB (regional) maar van DIAC is nog steeds wachten..

Ik heb alles in 1 keer moeten aanvragen omdat mijn WHV afliep en op een bridging visa terecht moest komen. Ik heb vertrouwen dat ik er doorheen ga komen want ik "meet all the requirements"

Ga ook maar goed sparen want het is een duur grapje allemaal..


Toch, het is het allemaal waard maar het is een hoop gezeik en stress waar je doorheen moet!!
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 22 jan 2013 05:42
pallaver schreef:Voor elk visa MOET je een skills assessment doen omdat Australia ALLEEN maar skilled mensen in het land wil.. Voor een 457 is dit anders maar dit is ook alleen maar een werkvisa en heeft (nog) niets met een Permanent visum te maken.
Het is dus niet voor elk visa, maar wel inderdaad voor de onafhankelijke en permanente visa. Per beroep is het verschillend waar je deze moet laten doen, als je die laat doen. Voor een sponsorship (457) hoef je geen skills assessment te laten doen, maar moet je je wel registreren als docent.

Mijn partner is ook docente en heeft op "afgelegener" plekken gewerkt, die scholen hadden tekorten (Albany, Mt Barker, Christmas Island). Zij had toen geen teacher's registration omdat ze haar IELTS niet gehaald had maar kreeg wel relatief makkelijk een "exception to teach", puur omdat er zo'n tekort was. Zij had het voordeel dat ze een werkvisum had via mij.

Het is inderdaad makkelijker om buiten grote steden "gesponsord" te worden dan in de steden. Dus als je bereid bent om in kleinere, meer afgelegen plekken te werken, dan is dat in je voordeel. Het hoeft niet eens de outback te zijn, kan al bijvoorbeeld in kleine stadjes in die staten zijn.

Een sponsorship via de State Nomination List is in bepaalde staten weer makkelijker dan anderen (ook hier heb je een skills assessment nodig). In de Northern Territory, South Australia en Western Australia zijn bijvoorbeeld chronische tekorten aan leerkrachten. Het nadeel is weer dat het registreren als docente in de NT en WA moeilijker is dan in andere staten omdat je daar een 8 uit 9 score moet hebben voor je 'Academic IELTS' in tegenstelling tot een 7 uit 9 in andere staten. Erg bizar!

Hopelijk ben je niet al te zeer overweldigd door al deze info.

Veel succes ermee!
Gebruikersavatar
EmyTheunissen
Vakantieganger
» 23 jan 2013 09:45
Super fijn dat jullie mij zoveel informatie geven!

Ik ga sowieso een IELTS examen aanvragen, zodat ik die resultaten ( als ik het goed maak) kan gebruiken.
pallaver schreef:Daarnaast moest ik een skills assessment doen bij TRA. En dat is schijnbaar het moeilijkste gedeelte omdat alles precies moet kloppen. Je moet sowieso een diploma hebben en daarbij 3 jaar werkervaring en van de laatste 24 maanden moet je 12 maanden in je beroep werkzaam zijn geweest.
Wat voor mij (denk ik) wel lastig wordt is dat ik dus pas ben afgestudeerd en nog geen 3 jaar ervaring heb zoals Pallaver aangeeft. Ik heb natuurlijk binnen mijn 4 jaar studie enorm veel stages gelopen, maar ik weet niet of dit telt.
Weten jullie of dat stukje ervaring ook nodig is bij een state sponsorship?

Dit weekend ga ik even precies na kijken in hoeverre het realistisch is dat ik in aanmerking kom voor een van deze visa. Ik wil er zeker wel voor gaan om op de een of andere manier te kunnen werken en wonen in Australië. Maar als het dan niet kan is de tegenslag wel groot.

Het is een hele goede om mij waarschijnlijk eens te richten op de wat afgelegenere plekken omdat hier het tekort is, en er dan miss meer mogelijkheden zijn.
Kims schreef: maar moet je je wel registreren als docent.
Toen ik in NSW mij wilde laten registreren als docent licahemlijke opvoeding kon ik mij niet registreren omdat je al een visum moet hebben voordat ze gaan bekijken of jij geschikt bent. Ik heb dit nog niet uitgezocht voor WA / SA / NT. Dat ga ik dus ook dit weekend doen!
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 23 jan 2013 09:54
Hopelijk heb je wat aan de info!
EmyTheunissen schreef:Ik ga sowieso een IELTS examen aanvragen, zodat ik die resultaten ( als ik het goed maak) kan gebruiken.
Hou er wel rekening mee dat je IELTS test 1 jaar geldig is voor je visumaanvraag en docentenregistratie...
EmyTheunissen schreef: Toen ik in NSW mij wilde laten registreren als docent licahemlijke opvoeding kon ik mij niet registreren omdat je al een visum moet hebben voordat ze gaan bekijken of jij geschikt bent. Ik heb dit nog niet uitgezocht voor WA / SA / NT. Dat ga ik dus ook dit weekend doen!
Succes ermee!
Gerelateerde onderwerpen
Werkvisum Australië
35 jaar en werkvisum?
Eerst IELTS of al werkvisum aanvragen
studeren/werken in Australië
Werken/sparen in Australie
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast