Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Werken als verpleegkundige in Australië

Gebruikersavatar
Erik
Site Admin
» 30 mei 2011 08:23
Uit de mailbox
Hallo!
ik zougraag volgend jaar een maandje of 2 in australië gaan werken als verpleegkundige. Ik werk hier op intensieve zorgen en ook mijn vriend zou als spoedverpleegkundige graag meegaan. Hebben jullie enig idee hoe we dit het beste aanpakken?
Gebruikersavatar
Backpackgek
Reiziger
» 30 mei 2011 17:24
De Australische immigratiedienst heeft een speciaal hoofdstuk over artsen en verpleegkundigen: http://www.immi.gov.au/skilled/medical-practitioners/

De site bevat enorme lappen tekst, maar na even zoeken vind je vaak exact wat je nodig hebt.

Ik heb laatst gesproken met iemand van de Australische ambassade en zij vertelde dat ze altijd hard op zoek zijn naar verpleegkundigen en ander medisch personeel. Hopelijk gaat het jullie lukken!
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 03 jun 2011 13:43
Hey Eric,

Ik werk nu 5,5 jaar als (psychiatrisch) verpleegkundige in Australie en weet verschillende manieren hoe je hier aan de slag kunt. Je kunt de mailers mijn gegevens geven of mij hun email adres, mochten ze dat willen :)

Groetjes
avatar
yana vanvoorden
» 13 jun 2011 10:31
Hallo!
met nog wat verder te zoeken ben ik nu op deze site uitgekomen waar Erik (waarvoor hartelijk dank!!) ons berichtje heeft geplaatst. Wij zijn dus 2 verpleegkundige (ICU en spoed) die graag voor ongeveer 6 maanden in australië zouden willen werken en ervaringen opdoen.
Ik had iets gelezen van een mogelijkheid tot 'working holiday' voor verpleegkundigen. Moest hier iemand wat meer informatie over hebben of een idee hebben hoe we dit project het beste aanpakken, ideetjes zijn altijd ongelooflijk welkom!
Groetjes en alvast bedankt!
yana
Gebruikersavatar
Erik
Site Admin
» 13 jun 2011 16:47
Ik weet niet of er een speciaal Work and Holiday Visum is voor verpleegkundigen, in ieder geval nog niet eerder van gehoord. :) Je kunt met het standaard WHV ook gewoon werk doen als verpleegkundige, en het lijkt me dat het gemakkelijker gaat wanneer je ook nog ervaring hebt.

@kims
Weet jij er toevalligig meer over?
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 14 jun 2011 08:02
Hi,

Dat is inderdaad mogelijk. Ik ben hier begonnen op een WHV. Ik heb het toendertijd gewoon aangevraagd zoals je normaal een WHV aanvraagt. Er wordt in de aanvraag gevraagd of je van plan bent om in een ziekenhuis te gaan werken, ik had 'nee' ingevuld wat ervoor zorgde dat ik erg snel mijn visum kreeg. Als je 'ja' zegt, moet je zeer waarschijnlijk bloedtesten en een 'chest X-ray' hebben voor je komt. Doordat ik nee had gezegd, hoefde ik dat allemaal uiteindelijk niet te doen, maar dat kan ondertussen veranderd zijn.

Het voornaamste is om je hier te registreren bij de Australische Nursing Board APHRA (http://www.nursingmidwiferyboard.gov.au/). Een jaar geleden is hier de landelijke registratie ingevoerd (gelukkig)...daarvoor was het verschillend per staat met verschillende kosten.
Je moet al je kwalificaties laten vertalen en erkennen etc. Formulieren invullen en een Academic IELTS test doen die je nodig hebt voor je registratie zodat ze weten dat je goed Engels spreekt (zie http://www.anmc.org.au/assessment_process#competency).

Ik zou contact opnemen met de Nursing Board om de formulieren en informatie aan te vragen.

Als je de HBO-V hebt gedaan in Nederland, hoef je geen extra cursussen te doen. In principe als je al je papierwerk hebt geregeld en het wordt goedgekeurd, kun je aan de slag.

Ik heb zelf voornamelijk via uitzendorganisaties gewerkt omdat je zo contracten kunt krijgen, het is beter betaald en als je buiten de steden gaat werken krijg je vaak je accomodatie en soms reisgeld betaald.

Laat maar weten als je meer informatie nodig hebt!

^O^ Kim
avatar
linda81
» 16 jul 2011 20:12
He Kim,
Super dat je al zo lang in australie werkt. ^O^ Ik heb nog wel een aantal vragen voor je:
Ik heb MBO BBL gedaan, met ziekenhuis als werkgever. Moet ik dan nog iets van extra cursussen gaan doen?
De IELTS test...moeilijk of niet?
De WHV is t/m 30 jaar, is het lastig om na je 30e een visum te krijgen voor te wonen en werken? (ik word nl binnenkort 30). Ik heb wel naaste fam in Australie, maakt dat t makkelijker? *edit* ik weet t alweer, op je 30e mag je m ook nog aanvragen.
Ik zou graag in Canbarra willen wonen en werken, heb je daar ervaring mee of wat info over?
Is het lastig om woonruimte te vinden?
Sorry, heb echt veel vragen maar laat t voor nu hier even bij haha O-)

Groetjes linda
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 18 jul 2011 07:08
Hoi Linda,

Ik weet niet hoe het zit voor MBO verpleegkundige hier. Als ik jou was, zou ik contact opnemen met de Nursing Board of kijken op http://www.beroepserkenning.nl. Zij kunnen die vraag beantwoorden. Je hebt hier 'registered nurses' vergelijkbaar met HBO-V ers en 'enrolled nurses' vergelijkbaar met MBO-V ers. Maar omdat je een specifieke BBL opleiding hebt, heb ik geen idee of je extra cursussen zou moeten doen.

De academic IELTS is pittig. Het is in principe een Engelse test om het niveau te testen van buitenlandse studenten (die geen Engels spreken als 1e taal) die naar de universiteit willen gaan. Het spreken en luisteren is op basisniveau en goed te doen als je vrij goed Engels spreekt. Het schrijven van een essay en lezen is op 'academic' niveau en dus vrij moeilijk. Je kunt IELTS cursussen nemen om je goed voor te bereiden op de test, zij weten specifiek hoe dingen worden gevraagd en wat er van je wordt verwacht.

Mocht je opleiding erkend worden en je kunt geen WHV meer aanvragen, dan kun je een 'sponsorship' werkvisum aanvragen via een ziekenhuis of uitzendbureau. Zij zijn dan je werkgever en het visum kan tot 4 jaar lang zijn. De aanvraagkosten worden betaald door je nieuwe werkgever en zijn erg goedkoop omdat er een tekort is aan verpleegkundigen.

Ik weet niets precies over Canberra omdat ik daar niet gewerkt heb, maar qua werk is het meestal hetzelfde in Australie. Het is net wat je wil. Ik vond het fijn om bij een uitzendbureau te zijn omdat het beter verdiend, je soms (gesubsidieerde) woonruimte krijgt en ik niet aan 1 plek vastzat. Sommige uitzendbureau's zitten door heel Australie heen, zoals Mediserve. Aan de andere kant, als je op een vaste plek wil zijn en blijven, is een werkvisum via een ziekenhuis een optie.

Het ligt eraan waar je bent of woonruimte makkelijk te vinden is en het ligt eraan wat je zoekt. Het is meestal vrij makkelijk om een kamer te vinden in een huis met anderen, dat scheelt ook veel in kosten. Kan moeilijker en duurder zijn om iets voor jezelf te vinden. Zoek eens op het internet bijvoorbeeld op http://www.gumtree.com.au daar staat veel op.

Dit is ook een informatieve site: http://www.nursing.nl/dossiers/persoonl ... hoe-en-wat

Als je meer vragen hebt, hoor ik het wel.
Groetjes! ^O^
avatar
Luk
» 18 sep 2011 13:03
Hoi Kim,

ik ben zelf in juni afgestudeerd als professionele bachelor in de psychiatrische verpleegkunde, en speel zelf ook al lang met het idee om eens een jaar naar het buitenland te trekken. Een vriend van mij vertelde dat hij zelf ooit eens een jaar naar Australië trok om daar als verpleegkundige te gaan werken. Een droom voor mij! :-) Nu zelf was hij spoedverpleegkundige. Ik weet niet hoe dat zit als psychiatrisch verpleegkundige. Is het een moeilijke opdracht om daar terecht te kunnen als psychiatrisch verpleegkundige, want uiteraard: taal en communicatie is ons werkinstrument binnen psychiatrie.. Zo ja, hoe begin ik daar aan? Ik heb nu nog een vervangingscontract in de jeugdpsychiatrie dat loopt tot eind augustus, maar daarna zou ik het eventueel wel zien zitten om een jaar naar het buitenland te trekken. Is een jaar werkervaring voldoende om binnen te geraken? Welke stappen moet ik dan nog allemaal ondernemen, en hoe gaat het allemaal in zijn werk? Ik ben zelf helemaal onervaren in deze richting, maar zou enorm graag de uitdaging eens aangaan!

groetjes,
Luk
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 06 okt 2011 16:24
Hi Luk,

Ik zie nu pas je bericht. Misschien is het handiger als je de volgende keer een persoonlijk bericht stuurt :-)

Er is hier ontzettend veel werk voor psychiatrische verpleegkundige. Er is een enorm tekort!
Ben je verpleegkundige niveau 5 of 4? Hier wordt in principe geen onderscheid gemaakt in de registratie tussen psychiatrisch verpleegkundige of 'gewone' verpleegkundige als je niveau 5 bent.

Het is erg pittig om inderdaad in het Engels alle kleine onderscheiden te leren in het psychiatrische werkveld. Het scheelde voor mij dat ik in Canada mijn laatste HBO-V jaar had gedaan en stages had gelopen in de psychiatrie. Maar het was toch pittig, maar als je er open voor staat kun je snel veel leren.

Een jaar werkervaring is voldoende. Verpleegkundigen die hier afgestudeerd zijn, doen vaak een werkjaar met 3 verschillende werkvelden in 1 ziekenhuis. Dat heb jij dan al gehad zeg maar, het jaar ervaring tenminste.

De academic IELTS test (engelse test) en registratie zijn in eerste instantie het belangrijkste. Die heb ik in een eerdere post hierboven beschreven.

Ikzelf werk veel via uitzendbureau's, je verdient meer en als je buiten de steden werkt krijg je betere deals. Verder heb ik hier op zoveel verschillende en bijzondere werkplekken gewerkt, wat in Nederland nooit mogelijk zou zijn geweest.

Maar als het zover is, laat maar weten dan heb ik nog wel wat goede tips en namen voor je.

Als je meer vragen hebt, laat maar weten!
Groetjes
avatar
linda1984
» 21 okt 2011 13:04
linda81 schreef:He Kim,
Super dat je al zo lang in australie werkt. ^O^ Ik heb nog wel een aantal vragen voor je:
Ik heb MBO BBL gedaan, met ziekenhuis als werkgever. Moet ik dan nog iets van extra cursussen gaan doen?
De IELTS test...moeilijk of niet?
De WHV is t/m 30 jaar, is het lastig om na je 30e een visum te krijgen voor te wonen en werken? (ik word nl binnenkort 30). Ik heb wel naaste fam in Australie, maakt dat t makkelijker? *edit* ik weet t alweer, op je 30e mag je m ook nog aanvragen.
Ik zou graag in Canbarra willen wonen en werken, heb je daar ervaring mee of wat info over?
Is het lastig om woonruimte te vinden?
Sorry, heb echt veel vragen maar laat t voor nu hier even bij haha O-)

Groetjes linda
Hoi Linda ik ben sinds een paar weken ook aan het zoeken met dezelfde vraag als jij.
Aangezien jij al iets langer in het proces bent vroeg ik me wat je al wijzer bent geworden hierover!
Ik hoop van je te horen!
Groetjes Linda
avatar
shabnam
» 31 okt 2012 06:02
Hallo iedereen,

Ik kwam via surfen op deze website terecht , erg interessant. Ik ben zelf ook geinteresseerd om te werken als verpleegkundige. Ik heb bijna 3 jaar werkervaring in het ziekenhuis, maar ben een MBO'er (BOL opleiding)
Ik weet niet of Kim het toevallig weet, maar is het verstandig om hier in nl alvast een engelse cursus te volgen ivm IElTS, kun je je daarvoor voorbereiden?

Groejtes Shabnam
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 31 okt 2012 08:16
Hi,

Je kunt zeker cursussen doen in Nederland om je voor te bereiden op de IELTS, kijk even rond op het internet. Je kunt ook internetcursussen volgen. Het ligt aan je niveau van Engels of je een cursus nodig hebt of niet. De test is pittig en vereist dat je de Engelse taal goed onder de knie hebt, zeker omdat er op 4 manieren wordt getest; lezen, spreken, schrijven en luisteren.

Hoe dan ook is het slim om je goed voor te bereiden natuurlijk. Er worden bepaalde manieren van schrijven en antwoorden verwacht vandaar.

Groetjes
avatar
Tombstone110
» 18 mei 2013 19:53
Beste Eric
Ik ben al 13 jaar verpleegkundige in de psychiatrie.
Ik zou graag in australie komen werken als verpleegkundige in de psychiatrie.
Heb jij suggesties hoe ik dit het beste kan aanpakken??
Groetjes Steef
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 21 mei 2013 06:01
Hi Steef,

Er staat in de posts van dit bericht al veel informatie over hoe je het aan kunt pakken.

Het voornaamste is om contact op te nemen met de AHPRA (http://www.ahpra.gov.au)om je te kunnen registreren als verpleegkundige. Dit is helaas een omslachtig, langdurig en duur proces aan het worden door recente veranderingen in het registratieproces.

Je zult onder andere al je papierwerk moeten laten vertalen, werkreferenties moeten kunnen laten zien, een Australische CV opstellen, een Academic IELTS test moeten doen om je niveau van Engels aan te kunnen tonen en een medische test moeten doen.

Ik heb me zo'n 7,5 jaar geleden laten registreren, toen was het nog relatief makkelijk. Mijn zusje is nu al een jaar bezig met dit proces en helaas is de AHPRA ontzettend langzaam en maken ze alles ondoorzichtig en gigantisch bureaucratisch. Zij heeft ook veel ervaring in de psychiatrie, meer dan ik had toen ik in Australie begon te werken.

Haar papierwerk etc is goedgekeurd maar nu is haar verteld dat ze een "bridging course" moet volgen in Australie waarna ze pas haar registratie krijgt. Ik heb dat destijds niet hoeven doen en ken verder geen andere Nederlandse verpleegkundigen die dat hebben moeten doen, maar het schijnt veranderd te zijn rond juni 2011. Die bridging course is 3 maanden voltijd en kost gemiddeld $15000. Niet grappig dus!

Er zijn wat verschillende berichten over als je je in een andere staten registreert dat het dan makkelijker of moeilijker kan zijn. Traditioneel was dit ook altijd al zo toen elke staat nog zijn eigen registratie had en niet nationaal was. Deze trend lijkt zich voort te zetten, maar zonder concrete data is dit moeilijk te verifieren.

Misschien heb je wat aan deze info:
http://xpdite.net/forum/threads/verplee ... ost-192248
en
http://xpdite.net/forum/threads/verplee ... ost-187356

Hopelijk heb je wat aan het antwoord... Succes ermee!
Gerelateerde onderwerpen
werken als 'psychiatrisch' verpleegkundige in australie
Verpleegkundige Sydney werken
Verpleegkundige naar Australië
Werken als Social worker Australia
Studeren als 30+ in Australie
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast