Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

vragen over auto kopen

avatar
Liza!
Wereldreiziger
» 14 mei 2010 16:17
(topic gesplitst door moderator, poster reageerd op van Cairns naar Adelaide )

Hee,
dat is ook mijn idee voor volgend jaar juli-dec.
Hoe koop je precies een auto?
Ik ben dus dan van plan om de auto in Cairns(queensland) te kopen en in Melbourne(Victoria) te verkopen. Is dit haalbaar? Of moet de koper dan nieuwe nummerbordplaten aanschaffen?
En krijg je gemakkelijk de helft van je geld terug bij de verkoop of moet ik hier niet op vertrouwen? En 'hoe zit het precies met die verzekeringen? Ik neem aan dat zo'n third verzekering toch noodzakelijk is, omdat je anders je levenlang iemands anders auto kan afbetalen?? Hoeveel kosten die verzekeringen bij elkaar voor +- half jaar (voor 20jarige) en zijn deze ook doorverkoopbaar met de auto?
En wat is zo'n Regio? Is dat de registratie? Kortom ik hoop dat iemand mij nu eens alles kan uitleggen, want op het internet lees ik een hoop/teveel.
Alvast bedankt!
Gebruikersavatar
jdeheij
Reiziger
» 16 mei 2010 00:55
Kopen van een auto kan net als in nederland op vele manieren. Je kan naar een officiele dealers gaan maar dan betaal je een dure prijs. Wat vooral backpackers doen: is kijken op gumtree (australisch forum/marktplaats) ook hangen bij de hostels vaak briefjes met auto's die te koop zijn. Ook bij reisorganisaties zoals peter pan is dit het geval (vaak hele muren vol).
Ja, hoor het is mogelijk dat je je auto kan gaan kopen in cairns en weer gaat verkopen in melbourne. Let er wel op. Je bent niet de enige. Je moet wel even tijd nemen om je auto te kunnen verkopen.
Wat betreft het geld dat je terugkrijgt bij de verkoop, dit is natuurlijk ook erg afhankelijk van de auto die je koopt. Dus de ene keer krijg je wel de helft terug en de andere keer niet.
Hoe de verzekering werkt weet ik niet precies. Wat ik wel weet is dat je moet nagaan of er nog boetes op de auto staan. Als de eigenaar het niet meldt en jij koopt de auto. Ben jij verantwoordelijk voor de boetes en moet je de openstaande boetes dus ook betalen.
avatar
funnyflower
Reiziger
» 18 mei 2010 01:51
rego = registratie
Je betaald dit per half jaar of per jaar.
Vaak koop je een auto die nog een paar maanden rego heeft.
Hoeveel je nieuwe rego kost hangt af van de staat waar je bent en hoeveel cilinders je motor heeft (zwaardere motors betalen meer rego dan lichte motors). je kan de exacte bedragen vinden op de government websites.
avatar
panky
Wereldreiziger
» 18 mei 2010 11:52
Dag Liza,

Hierbij antwoord op jouw vragen. Ik moet wel aangeven dat deze kennis van 4 jaar geleden is. Het kan dus zijn dat de wet- en regelgeving op enkele onderdelen is gewijzigd. Voor de actuele informatie kan je kijken op de site onder de volgende link:

http://australia.gov.au/topics/transpor ... d-licences

Hoe koop je precies een auto?
jdeheij is hier voldoende op ingegaan. Hier heb ik geen aanvullingen op.

Wel een paar aandachtspunten bij de koop van een auto.
 • Controleer hoe lang er nog Rego op staat.
  Dit is idealiter minimaal nog de periode van het verwachte gebruik. Indien dit korter is zou ik dit meenemen in de onderhandelingen van de aankoopprijs. Dit zijn toch kosten die je extra moet maken. Daarnaast dien je in dit geval ook rekening te houden dat jij verder reist. Het is namelijk een stuk duurder om in een andere staat (afgezien van WA, maar daar kom je niet) om een nieuwe Rego te krijgen. Niet vanwege de kosten van de Rego, maar vanwege de wetgeving voor het 'invoeren' van een andere staat. Afgezien van WA eisen de andere staten dat de 'ingevoerde' auto in goed werkende staat is. Deze eisen zijn hoger dan voor auto's die reeds een Rego van die staat hebben.
 • Openstaande boetes
  In australie staan de boetes op de auto. Ze gaan dus over van eigenaar op eigenaar. Je kan Revs bellen om te controleren of er nog openstaande boetes op staan. Indien er nog boetes openstaan kan je ook dit meenemen in de onderhandelingen van de aankoopprijs.
  Veel backpackers betalen hun boetes niet. Dit komt veelal ook omdat zij niet weten dat zij een boete hebben. De boete wordt namelijk gestuurd naar het adres waarop de backpacker op het moment van inschrijving verblijft. Omdat dit veelal een hostel is, waar ze niet meer terugkomen, zien ze de boetes niet.
 • Staat van de auto
  Ik heb geen kaas gegeten van techniek. en indien jij dat ook niet hebt gedaan, zal ik adviseren om de auto door een garage op defecten te laten ontroleren voor over te gaan tot koop. Kosten die gemaakt moeten worden om gebreken te verhelpen kan je gebruiken in de onderhandelingen over de aankoopprijs.
Na de koop dien je de auto onder jouw naam te registreren bij de 'ANWB' van die staat. Elke staat heeft haar eigen 'ANWB'. Volgens mij is die in Queensland 'Transport'. Voor de overschrijving dien je vier dingen te hebben namelijk:
 • Bewijs dat je de auto gekocht hebt
  Indien je de auto bij een handelaar koopt, krijg je een factuur. Dit is het bewijs dat je de auto hebt gekocht. Indien je de auto bij een particulier of backpacker hebt gekocht zou ik vragen om een kopie van het paspoort met daarbij een verklaring dat hij/ zij de auto aan jou heeft verkocht met daarin vermeld voor hoeveel het is verkocht. Dit zijn namelijk allemaal gegevens die geregistreerd worden.
 • Adres waar je woont
  Een verklaring van de hostel dat je daar verblijft is voldoende
 • Internationale rijbewijs
  Deze is in Nederland te verkrijgen bij de ANWB
 • Certificaat dat de staat van de auto voldoet aan de wetgeving
  Hiervan ben ik niet geheel zeker. Toen ik mijn auto bij een handelaar in Melbourne kocht, was hij verplicht om deze met een 'Road Worthy Certificet' af te geven. Of dit ook voor particulieren geldt weet ik niet. Maar dit is uiteraard ook weer afhankelijk van de wetgeving van de staat. Ik zou jou dan adviseren om te informeren naar de wetgeving van Queensland op dit onderdeel. Het zou natuurlijk heel lullig zijn dat je dan tot de ontdekking komt dat je extra kosten moet maken om de auto is goede staat te brengen zodat jij hem op jouw naam kan zetten.
Ik ben dus dan van plan om de auto in Cairns(queensland) te kopen en in Melbourne(Victoria) te verkopen. Is dit haalbaar? Of moet de koper dan nieuwe nummerbordplaten aanschaffen?
Er zijn in dit geval 2 mogelijkheden.

Ten eerste de nieuwe koper zet de auto meteen op zijn/ haar naam. De auto dient dan bij de overschrijving bij AutoVic te voorzien zijn van een 'Road Worthy Certificat' en wellicht nog aanvullende certificaten. Dit omdat de auto vanuit een andere staat komt. De auto krijgt dan een nieuwe nummerbord van Vitoria. Om deze certificaat te krijgen dient de auto aan 'uitgebreide APK-keuring' te ondergaan. Mij is in ieder geval destijds vertelt dat dit een vrij uitvoerige keuring is. Dit brengt extra kosten met zich mee omdat de kleinere defecten ook gemaakt dienen te worden. Veel backpackers zijn overigens niet op de hoogte dat deze certificaat nodig is.

Ten tweede kan de nieuwe koper ervoor kiezen om de auto nog niet op zijn/haar naam te zetten alvorens deze persoon weer in Queensland is. De duur van de Rego dient hiervoor wel voldoende te zijn. De auto staat in die periode dan nog op jouw naam, dus wettelijk ben je nog wel aansprakelijk. Maar goed, ik weet niet hoeveel dat invloed op jou kan hebben als je na de verkoop van de auto het land verlaat. Nadat jij je auto verkocht hebt, heb je trouwens toch geen garantie dat die persoon de auto (snel) op zijn/ haar naam gaat zetten.

En krijg je gemakkelijk de helft van je geld terug bij de verkoop of moet ik hier niet op vertrouwen?
Naast de staat van de auto is ook een stukje marktwerking hierbij van toepassing. Ter voorbeeld, toen ik in december in Sydney naar auto's op de Carmarket keek waren Ford Falcons gemiddeld $3.500 AUD. Dit omdat de meeste backpackers in Sydney waren voor kerst en oud en nieuw. Toen ik in juni mijn eigen Ford Falcon op de Carmarket ging verkopen waren deze maximaal $2.000 AUD. Het was toen winter waardoor relatief weinig backpackers waren. In jouw geval verkoop jij je auto in de zomer in Melbourne. Ik heb geen idee of er dan veel backpackers zijn. De grote stroom backpackers komen pas in Januari vanuit Sydney voor de Australian Open. Maar ik verwacht wel dat jij je auto (indien nog in goede staat) wel minimaal voor de helft van de prijs kan verkopen.

En 'hoe zit het precies met die verzekeringen? Ik neem aan dat zo'n third verzekering toch noodzakelijk is, omdat je anders je levenlang iemands anders auto kan afbetalen??
Dit is geheel aan jouwzelf om te bepalen. Het is altijd een kwestie van hoeveel risico jij zelf verwantwoord vindt. Ik had geen extra verzekering genomen. Ik weet ook niet meer waarom ik dat niet deed. Wellicht was het de prijs. Weet ff niet meer hoeveel die is.

En wat is zo'n Regio
funnyflower heeft dit al beantwoord. Hier heb ik geen aanvullingen op.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Succes met jouw voorbereidingen en veel plezier op jouw reis.
Gebruikersavatar
LadyHeather
Reisexpert
» 18 mei 2010 12:33
Er is hier boven al zeer uitgebreid antwoord gegeven. Daarover heb ik een kort vraagje.
Nadat jij je auto verkocht hebt, heb je trouwens toch geen garantie dat die persoon de auto (snel) op zijn/ haar naam gaat zetten.
Ik heb eens van iemand gehoord dat het gebruikelijk is dat de verkopende en de kopende partij samen naar het postkantoor gaan, hier wordt gecontroleerd of er nog boetes open staan en wordt de overschrijving geregeld. Komt iemand dit bekend voor? of was dit misschien in Nieuw-Zeeland het geval en haal ik 2 dingen door elkaar?
Gebruikersavatar
Ron
Reisexpert
» 22 mei 2010 15:54
zowel in aussie als nz is de koper verantwoordelijk om te checken of er boetes open staan op de auto.
avatar
Liza!
Wereldreiziger
» 23 aug 2010 18:39
Hee,
super bedankt voor alle antwoorden!
Ik heb echter nog een paar vraagjes.... Letten de kopers erg op de provincie waar de auto vandaan komt of wordt hier door backpackers niet zo moeilijk over gedaan? Zo ja, is het dan zelfs verstandiger om terug naar Cairns te rijden of valt dit allemaal wel mee?
En kan ik de auto later verkopen zonder naar die extra keuring te moeten (om het over te laten schrijven op een andere naam)? Ik neem aan dat de koper verantwoordelijk is voor het overschrijven, dus eigenlijk moet ik zo snel mogelijk verkopen, en daarna hoef ik toch niet meer te controleren of de koper de auto overschrijft?
Nou ik ben erg benieuwd!
Groetjes Liza
Gerelateerde onderwerpen
auto kopen
auto kopen in Australië
Auto kopen Adelaide
Reizen Australië + Auto kopen
auto kopen met ebay???
In totaal is er 1 gebruiker online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 1 gast (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast