Wil jij kans maken op een backpack? Lees dan hier wat je moet doen.

Vraag over dubbel paspoort australie - nederland

avatar
Niels-Stam
» 03 dec 2011 13:37
Hallo

Ik heb een vraag over paspoorten. Mijn vader is geboren in australie en woont nu in Nederland.
dus als ik het goed heb heeft hij een dubbel paspoort betekent dit dat ik dat ook heb? en zo ja zitten hier voordelen aan als ik een keer wil werken en reizen in australie?

groeten Niels
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 03 dec 2011 15:26
Hi,

Je vader hoeft geen 2 paspoorten te hebben, hij kan ook een Nederlandse verblijfsvergunning hebben in plaats van de Nederlandse nationaliteit. Maar dat doet er niet aan af dat je zowel van Nederlandse als Australische afkomst bent. Neem contact op met de Australische ambassade om te informeren of je in aanmerking komt voor een Australisch paspoort en wat je ervoor zal moeten doen. Het zal waarschijnlijk veel papierwerk inhouden.

Ik zie alleen net wel deze informatie op een deze website, weet niet of het nog zo is:
http://au.answers.yahoo.com/question/in ... 124AA8MKa3
Holland does NOT allow dual citizenship.
If anyone is born with dual dutch citizenship (one dutch parent and one non-dutch parent) then they MUST choose one citizenship at age 18.

If you are already passed the age of 18, then you are stuck with your aussie citizenship. You can apply for dutch citizenship, BUT you will be required to GIVE UP the aussie citizenship.

This is from the link below
DUAL DUTCH CITIZENSHIP: NOT RECOGNIZED.
Exceptions:
- Dutch child born abroad who acquires the citizenship of country of birth. Upon reaching the age of majority, person must chose which nationality to keep.
- Person, who involuntarily obtains another citizenship may not be asked to renounce Dutch citizenship. Questions concerning dual citizenship and what constitutes involuntary acquisition of a foreign citizenship are not entirely clear in Dutch courts. In cases where the status of Dutch dual citizenship is unclear, contact the Dutch consulate for clarification.
Het heeft veel voordelen om een Australisch paspoort te hebben in Australie aangezien je dan geen toeristen-, werk- of verblijfsvisa aan hoeft te vragen om daar te kunnen zijn/werken of blijven. Een toeristenvisum en Working Holiday Visum (als je jonger bent dan 30) is voor Nederlanders hoe dan ook makkelijk te krijgen, maar werk- en verblijfsvisa zijn totaal afhankelijk van je leeftijd, opleiding, niveau van Engels en werkervaring.

Succes ermee!
Gebruikersavatar
stevenl
Reisexpert
» 04 dec 2011 01:06
In aanvulling: Ndederland staat wel 2 paspoorten toe als een van de 2 nationaliteiten opgeven aantoonbaar grote nadelen oplevert.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 04 dec 2011 03:11
Hoi Steven,

Dat heb ik inderdaad ook gehoord in Australie, maar pas als je er meer dan 5 jaar hebt gewoond. Je moet er wel een flink wat werk instoppen om dat aan te kunnen tonen. Dan de zaak voorleggen aan de Nederlandse regering en als die toestemmen dat het inderdaad zo is, dat je dan een 2e paspoort krijgt van je 'andere/nieuwe' verblijfsland. Geldt ook voor Duitsers.

Groetjes
avatar
Jannie Heijmans
» 04 dec 2011 12:43
Hallo,
ik ben Jannie en woon al 6 jaar in australie heb al 3 jaar een permanent resident kan ik een australies paspoort aanvragen zonder het nederlandse te verliezen?

zou dit heel graag willen weten of ik beide kan houden.

met vriendelijke groet,

jannie
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 04 dec 2011 13:56
Hi Jannie,

In principe niet omdat Nederland over het algemeen niet zomaar 'dual citizenship' toelaat. Er zijn uitzonderingen zoals hierboven beschreven, dus onder andere als je kunt bewijzen dat je 'disadvantaged' wordt door geen Australisch paspoort te hebben. Dit is dus meer uitzondering dan regel!

Als voorbeeld; ik werk als 'mental health nurse' en zou als argumentatie kunnen aandragen dat ik graag een baan in het Australische leger of bij Centrelink zou willen hebben in die rol. Maar dat dat niet kan omdat ik geen Australische nationaliteit heb en dat een vereiste is bij zowel het leger als Centrelink. Ik heb ook permanent residency en dat is niet voldoende.

Volgens mij kan je het pas aanvragen nadat je meerdere (5?) jaren permanent residency hebt in Australie. Je legt de zaak dan voor aan de Nederlandse regering en als zij erin toestemmen dat je 2 nationaliteiten 'mag' hebben, dan stemt de Australische regering automatisch toe en kun je 2 paspoorten krijgen.

Het heeft dus nogal wat voeten in de aarde. Maar het zal zeker de moeite waard zijn als je ervoor in aanmerking komt. Een vriendin van me is bezig met het aanvragen van een 2e paspoort met het voorbeeld van hierboven, als haar zaak lukt, ga ik het ook doen over een paar jaar.

Groetjes, Kim
avatar
Jannie Heijmans
» 05 dec 2011 12:14
Hartstikke bedankt voor je info Kim.
ik ben al 3jaar n perm resident en woon al 6jaar in Australie
maar wie weet ik ga het gewoon proberen toch . zie wat er beurt.
bedankt,


Jannie
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 06 dec 2011 01:34
Ik ben benieuwd! Laat je weten hoe het is gegaan? Ik woon ook nu 6 jaar in Aussie en heb 2 jaar mijn PR. Zou ook graag beide paspoorten willen hebben uiteindelijk vandaar :-)

Succes! ^O^
avatar
Djamilla
» 14 jan 2012 19:30
Ik kwam op deze website terecht omdat ik mij af vraag of het voor mij voordeliger is om met mijn Nederlandse of Australische paspoort te reizen naar Tunesië.. Nu lees ik allemaal vragen over het hebben van een dubbele nationaliteit in Nederland en tot nu toe denkt iedereen dat dat niet zomaar kan.

Fout, ik heb al jaren een Nederlands en Australisch paspoort. Mijn vader is in Australië geboren en daardoor heb ik ook automatisch recht op een Australisch paspoort. En hier heeft Nederland nog nooit moeilijk over gedaan? Ik heb dit paspoort puur omdat het dan een stuk makkelijker is om in Australië te reizen, werken of wonen. Ik heb het paspoort tevens laatst nog verlengt voor 10 jaar, zonder problemen. Dus voor iedereen die denkt dat het niet kan, het kan dus toch.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 18 jan 2012 09:39
Hi,

Het kan ook zeker wel als 1 van je ouders inderdaad Australisch is of als je daar geboren bent, maar het is een stuk minder makkelijk als je op latere leeftijd zowel Nederlands als Australisch 'citizenship' wil behouden. Daarnaast zijn de regels in de laatste jaren erg aangescherpt en verandert. Vandaar bovenstaande info :)
avatar
aubrey
» 03 mar 2013 16:14
goede dag, ik ben geboren australier van nederlandse ouders. Mijn apostille komt uit australie. Kan en mag ik een australisch paspoort aanvragen en houdt het dan in dat ik dan ook australisch staatsburger ben of ben ik dat al daar ik daar geboren ben in 1964?
Gebruikersavatar
Moira
Reisexpert
» 05 mar 2013 03:05
Hallo,

Hier staat heel veel goeie informatie http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... ef-minbuza
Dit gaat over wel of niet verliezen van je Nederlandse nationaliteit.
Gebruikersavatar
Kims
Reisexpert
» 06 mar 2013 02:44
Hi Aubrey,

Ik zou contact opnemen met de Australische ambassade in Berlijn (http://www.germany.embassy.gov.au/beln/home.html), die gaan namelijk overal alle visa/paspoorten etc. voor Nederlanders. Als het goed is, kunnen zij je vertellen of je inderdaad aanspraak maakt op het Australisch 'citizenship' en wat je er dan voor zal moeten doen (waarschijnlijk erg veel papierwerk). Het kan zijn dat je 'dual citizenship' kunt krijgen omdat je in Australie geboren bent en dus beide nationaliteiten kunt aanhouden.

Ook zou je de immigratiewebsite door kunnen spiiten voor info: http://www.immi.gov.au

Succes ermee!
avatar
Vondee72
» 24 okt 2014 12:08
Hallo,
Ik ben geboren in Perth Australië en wil graag met mijn familie terug naar Australië.
Ik ben op mijn 7de naar nederland gekomen met mijn ouders en nadat mijn vader zijn Australische nationaliteit had afgestaan ging die van mij automatisch ook mee.

Ben ik lang bezig om mijn Australische paspoort weer aan te vragen en kost het veel tijd, geld?

Thanks!
Gebruikersavatar
jimbte
» 17 jul 2015 11:37
Hallo,

Vraagje!
Mijn vader is geboren in australie en wanneer hij 3 was terugverhuisd met mijn grootouders naar Nederland.
Houd dit in dat hij nog steeds een australian citizen is? Aangezien het niet zijn eigen keuze was om terug te gaan o.d.?

Zo ja, maakt het dit voor mij makkelijker om een citizenship aan te vragen?

Ik ben momenteel in australia.

Gr,

Jim
Gerelateerde onderwerpen
paspoort geldigheid bij vertrek Australie
vraag over tours in australie
Australie - Nederland soccer 10 oktober 2009
Belangrijke vraag betreft stage visum Australië
Brandende vraag over visum Australië & hostel Brisbane!
In totaal zijn er 0 gebruikers online :: 0 geregistreerd, 0 verborgen en 0 gasten (gebaseerd op actieve gebruikers in de laatste 60 minuten)
Het grootste aantal gebruikers online was 2019 op 04 sep 2013 14:26

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten